Kommentar

Bistand fra ressurssvake | Therese Sollien

  • Therese Sollien
    Therese Sollien
    Kommentator

Frivillige organisasjoner kan få 13,5 milliarder kroner i inntekter fra lotteri de neste ni årene. Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Antall lisenser til pengespill bør strammes inn, ikke utvides.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fredag denne uken ble det avholdt noe statskanalen NRK omtalte som «tidenes lotteri». Fem nye lotteri-lisenser, som kan komme til å bringe inn 300 millioner kroner hver de neste ni årene, skulle deles ut. 13,5 milliarder kroner lå altså i potten.

To av lisensene var allerede blitt tildelt Norges Røde Kors og Den norske UNICEF-komiteen. De tre siste skulle det trekkes lodd om.

Urimelig

Nina Jensen i Verdens Naturfond (WWF) uttalte til NRK at det var urimelig at avgjørelsen ble tatt ved hjelp av loddtrekning.

Det er et paradoksalt utsagn, ettersom lisensene skal gå til nettopp retten til å drive lotteri. Det som derimot er urimelig, er å øke mengden lisenser til å drive lotterivirksomhet.

Pengespill og tipping er en slu måte å hente penger fra folk som ikke forstår statistikk. Når det foregår i regi av Norsk Tipping, er det i beste fall en frivillig skatt som i hovedsak går til sport. I verste fall er det en overføring fra ressurssvake til ressurssterke, noe man ellers ikke har for vane å drive med i Norge, særlig ikke i statlig regi.

Hva angår lisensene som ble delt ut denne uken, går pengene til frivillige organisasjoner som driver veldedig arbeid av ymse slag. Er det greit å hente pengene fra lotteri av den grunn? Det er ikke selvsagt. Selv under den blå regjeringen har Norges bistandsbudsjett ligget på 1 prosent av BNP, og utover det finnes det en lang rekke tilskuddsordninger til frivillige organisasjoner under de ulike departementene.

Veien til spilleavhengighet

I 2014 bestilte Lotteritilsynet en rapport fra Universitetet i Bergen om pengespillproblemer i Norge. I undersøkelsen kom de frem til at det finnes over 20.000 problemspillere i Norge, og ytterligere 89.000 som var moderate risikospillere. Problemene er vanligst blant dem som hadde lav utdannelse, stod utenfor arbeidslivet, og som var født utenfor Norge. Hardest rammet var enslige menn.

Sjansen for å vinne førstepremie i Lotto på en rekke er én til fem millioner. Det er samme sannsynlighet å dø i krasj på en enkeltflyvning med rutefly. Svært få lar være å fly av den grunn.

I 2012 brukte nordmenn 19,2 milliarder kroner på pengespill. Det er mer enn de brukte til pensjonssparing.

Staten bør slutte å hente inntekter fra pengespill, og det samme bør frivillige organisasjoner. Skal man hente inntekter til verdige formål, kan man finne mer verdige måter å gjøre det på.

Les mer om

  1. Therese Sollien kommentar
  2. Pengespill
  3. Bistand
  4. Spill
  5. Frivillige