Kommentar

Trumps «slipp ut av fengsel»-kort | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator

Det ble en "god dag på jobb" for Donald Trump. Fredagens utvikling i epost-saken kan snu valgkampen. Foto: CARLO ALLEGRI / X90181

Epostsaken har vært alvorlig for Hillary Clinton hele tiden. Nå er spørsmålet om den vil forkludre innspurten for henne.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mange har nok fått forståelsen av at Clinton så langt har vært «frikjent» i den såkalte epostskandalen, noe som ikke stemmer. Hun fikk skarp kritikk både i Utenriksdepartementets interne gransking og i det føderale politiets (FBI). Det eneste hun har sluppet, er tiltale for lovbrudd.

 • FBI undersøker nye eposter i Clinton-etterforskningen: Sex-skandale ledet FBI til epostene.

Saken har levd sitt eget liv. Den samler republikanerne, som ellers sliter med å støtte Donald Trump i kampen om Det hvite hus. Den opptar vanlige folk, også mange som har tenkt å stemme på Clinton. Og den er en pinlig affære for Det demokratiske partiet.

Clinton selv har til nå kommet seg unna med ganske runde beklagelser. Hun har jo hatt sin motkandidat som «slipp ut av fengsel»-kort. Trump har gjennom hele valgkampen fremstått som så ufyselig og inkompetent at Clinton har kunnet seile frem til en tilsynelatende trygg ledelse på meningsmålingene, tross alt amerikanerne misliker ved henne.

Har fått et Trumpkort

I valget mellom to onder, har hun for de fleste vært det åpenbart minste.

Nå har FBI altså satt igang etterforskningen igjen, basert på nye opplysninger. Ingen utenforstående kan vite hvor alvorlig det nye materialet er, men 11 dager før valget er det kanskje ikke så viktig heller. FBI klarer ikke å avklare dette før 8. november.En rapport i Politico tyder på at substansen ikke behøver å være så ille, for det skal ikke være snakk om epost Clinton selv har sendt eller prøvd å holde skjult, men også dette kan være uvesentlig på kort sikt.

Det viktige for valgkampen er at Trump har fått et «slipp ut av fengsel»-kort i hendene. Hans valgkamp har i det store og hele vært en katastrofe, men nå har han plutselig fått åpningen han trenger.

Den republikanske kandidaten ble så perpleks da han fikk nyheten at han utbrøt at «systemet er kanskje ikke så rigget likevel».

Vanskelig å bedømme alvoret

I de siste dagene har Hillary Clintons ledelse skrumpet litt. Det skyldes trolig delvis Wikileaks’ nye slipp av hackede eposter fra hennes korrespondanse.

Kilder i FBI sier til amerikanske medier at det ikke er dette materialet de vil se på, men beslag gjort i forbindelse med saken mot Anthony Weiner, ektemannen til Huma Abedin, en nær rådgiver av Clinton. Weiner er mistenkt for å ha sendt tvilsomme tekstmeldinger til en 15 år gammel jente.

Kan bomben snu valgkampen slik at Donald Trump likevel blir president? Det er umulig å si, men saken kommer til å dominere innspurten. Clinton må finne et forsvar. Måten hun takler dette på, vil trolig avgjøre valget.

Trump vil triumfere: Han har jo hamret løs på «crooked Hillary» hele valgkampen og nå kanskje klart å slå hull. Men bare kanskje.

Les mer om

 1. Frankly speaking
 2. Donald Trump
 3. Hillary Clinton
 4. USA-valg 2016

Frankly speaking

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Trumps ego kan bli redningen | Frank Rossavik

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Et opprør som ikke lar seg ignorere | Frank Rossavik

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Leseliste etter valget | Frank Rossavik

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Valget som kan forandre verden | Frank Rossavik

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Gjør USA greit igjen | Frank Rossavik

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  USAs ukrainere frykter Trump | Frank Rossavik