Kommentar

Nå ønsker Ungarn utlendinger velkommen | Ingrid Brekke

 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke

Ungarsk politi og grensevakter følger med mens folk står i matkø i en leir på serbisk side. Foto: Marko Drobnjakovic, TT/NTB Scanpix

Ja, du leste overskriften riktig. Men piggtrådgjerdene på grensen strutter like sterkt. Det er ikke syrere og afghanere de vil ha.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Med sin aggressive retorikk og brutale politikk satte statsminister Viktor Orbán tonen da flyktningkrisen akselererte i fjor.

Men i juli sa næringsminister Mihály Varga ifølge den østerrikske avisen Die Presse at landet trenger flere hundre tusen migranter fra land utenfor EU. Landet mangler arbeidskraft.

Problemet har vært kjent lenge, men dette er første gang regjeringen snakker så direkte. Riktignok sendte Varga ut en korrigerende pressemelding etterpå der han modererte utsagnet til å først og fremst handle om fagarbeidere og jobber der bedrifter ikke får tak i ungarere.

Ungarerne blir færre og eldre

Som så mange land i Europa, lider også Ungarn av en raskt krympende befolkning. I tillegg har anslagsvis en halv million utvandret de siste årene, stort sett unge. Noen har reist fordi de ikke holder ut det politiske klimaet, men de fleste flytter fordi lønn og fremtidsutsikter er bedre i utlandet. En erfaren sykepleier tjener for eksempel under 5000 kroner i måneden i Ungarn.

 • Post Brexit: Landene i øst drømmer fortsatt om EU

En av Orbáns styrker har vært den økonomiske veksten i landet. At den brått stanset opp første kvartal i år, kan være en årsak til at regjeringen nå snakker høyt om arbeidskraftsmangelen.

Tidligere har de knapt nevnt andre «løsninger» enn at ungarere må få flere barn, eller reagert slik Laszlo Köver, parlamentspresident og Orbáns fortrolige, gjorde da jeg spurte ham hvordan de kunne motarbeide hjerneflukten. Han svarte at de unge måtte oppdras til å bli mer patriotiske.

Ungarn lider under mangel på helsepersonell, dataeksperter og folk til industrien, men mangler også arbeidere til restaurantbransjen og renhold, jobber der høye kvalifikasjoner ikke trengs. Så hvorfor kan ikke Ungarn bare tenke som Tyskland, at flyktningene og migrantene som likevel kommer, kan bidra? Nå gjenstår det å se om Tyskland får det til, men i utgangspunktet er det en rasjonell løsning på flere utfordringer.

Folkeavstemning om flyktningkvoter

Orbáns harde linje har mest av alt vært en effektiv strategi for økt popularitet etter en nedtur på meninsmålingene i fjor. Slik har han også bidratt til å piske opp stemningen: I en fersk undersøkelse fra Pew Institute troner Ungarn aller øverst i Europa når det gjelder troen på at å ta imot flyktninger øker terrorfaren.

Dette til tross for at det knapt bor utlendinger der. Nå lader Ungarn også opp til en folkeavstemning om flyktningkvoter. Spørsmålet som blir stilt 2. oktober lyder: Vil du tillate EU å avgjøre at ikke-ungarske borgere skal flyttes til Ungarn uten at nasjonalforsamlingen godkjenner det? En slik formulering kan vel bare noen få glødende føderalister svare annet enn nei til. Opposisjonen håper derfor på lavt oppmøte.

Utviklingen i Ungarn føles ofte både surrealistisk og ubegripelig. På den ene siden er arbeidsledigheten gått betydelig ned, ikke minst på grunn av statlige arbeidsprogrammer der folk må jobbe til satser under sosialytelsene.

Samtidig er ikke minst utenlandske arbeidsgivere frustrerte over arbeidskraftmangelen til produksjon og service. De er også blitt utsatt for ekstra skattelegging og andre hindre. Helsevesenet lider av mangel på leger og sykepleiere, og det kommer stadig rapporter om elendig faglig nivå i utdanningssystemet.

Populist og forbilde

Viktor Orbán er en sann populist og har bare ett mål: Å beholde og utvide egen makt. Bare med det i mente gir de forskjellige politiske utspillene hans mening. Han sier ulike ting til ulike grupper: til arabiske investorer snakker han om at Ungarn er et land der respekten for andre lever, til eget folk om at muslimer ikke passer i en kristen kultur.

Samtidig som de trenger utlendinger på arbeidsmarkedet, nektes folk å søke asyl på grensen til Serbia. De mishandles også av ungarske grensevakter. Hvis jeg hadde vært en kristen libaneser eller kopter, to grupper Ungarn visstnok ønsker seg, hadde jeg neppe flyttet til et land beryktet for sin opptreden mot fremmede.

Viktor Orbán har funnet en vellykket oppskrift på overgangen fra demokrati til det han selv kaller «illiberalt demokrati». Hvis EU ikke finner en måte å håndtere Ungarn bedre på, vil vi bare få se mer av det samme: Polen er godt i gang, tendenser sees også i andre land. Hat mot minoriteter og fremmede er bare en liten del av dette bildet.

Ungarerne selv har få illusjoner. I en fersk spørreundersøkelse svarer 67 prosent at regjeringen i høy eller svært høy grad er korrupt.

Det tristeste er at Orbán og hans politiske venner ikke løser landets store problemer på hverken kort eller lang sikt, men utnytter folket til å styrke seg selv økonomisk og politisk.

Les mer om

 1. Ungarn
 2. Folkeavstemning
 3. EU
 4. Flyktningpolitikk
 5. Migrantkrisen i Europa
 6. Brexit
 7. Tyskland