Kommentar

«Sverigedemokraterna er kommet langt i å få fjernet rasiststempelet. De andre partiene synes bare ikke å ha skjønt det.»

Den borgerlige Alliansen sprakk allerede for fire år siden. Koden for å knekke Sverigedemokraterna er like uløst etter ti års forsøk.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson vinner fortsatt oppslutning. Her fotografert på en pressekonferanse i 2017 der det ble informert om at riksdagsrepresentant Patrick Reslow forlater partiet Moderaterna og går over til Sverigedemokraterna. Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

  • Odd Inge Skjævesland, journalist og forfatter
    Odd Inge Skjævesland, journalist og forfatter

Det er ikke lett å følge med i svensk politikk når statsministeren heter Löfven, visestatsministeren Lövin og en viktig opposisjonsleder Lööf. La oss for en gangs skyld ikke begynne med Sverigedemokraterna.

En av de store illusjonene i svensk politikk er at den borgerlige Alliansen fortsatt eksisterer. Men Alliansen varte egentlig ikke lenger enn statsminister Fredrik Reinfeldts regjering, frem til den tapte valget for fire år siden. Det var heller ikke meningen. Det lå i kortene.

Les hele saken med abonnement