Kommentar

Askepott og prinsen fusjonerer

  • Kathrine Aspaas

Bryllupet i Larvik er marinert i penger, myter og glamour. Statsminister Kjell Magne Bondevik klarte ikke å takke nei. Vi andre står langs veien og lurer.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det nytter ikke å late som om bryllupet mellom landets rikeste kvinne og mann ikke er dagens store sak. Det snakkes, hviskes og spekuleres. I båtene, rundt grillene og i stuene.Elsker de hverandre virkelig? Eller er de bare ute etter større makt? Hvorfor skal statsminister Kjell Magne Bondevik på fest? Hadde vi selv gått dersom vi var blitt invitert?De som fnyser og hevder at bryllupet er en liten fillesak som blåses opp av penger og kjendiser har rett — og de tar feil. Begivenheten blåses opp av penger og kjendiser, men det er ingen liten fillesak. Det er ingen liten sak når landets største formue fusjonerer med det nærmeste vi kommer adel i Norge. Det er en stor begivenhet, som på mange måter gir grunn til nasjonal jubel."Fusjonen er godt fundert. Mille-Marie Treschow AS representerer tradisjoner og kan vise til en sterk historisk performance. Stein Erik Hagen AS tilfører gründeregenskaper, kreativitet og solide finanser. Gammelt møter nytt i en dynamisk symbiose. Kjøp!"Omtrent slik hadde meglerhusenes prospekter sett ut dersom imperiet Treschow Hagen AS skulle børsnoteres. Et land som på daglig basis klynker over mangelen på kraft og fornyelse i næringslivet, som kontinuerlig uttrykker bekymring over hva det skal ta seg til etter oljen, har all grunn til å ønske denne storfusjonen velkommen.Det er åpenbart at paret har behov for å bidra til fellesskapet. Gjennom den planlagte kulturparken i Larvik, gjennom forvaltning av tradisjoner, og gjennom gleden ved å skape levedyktige arbeidsplasser. Ingen trenger å betvile at dette er parets oppriktige ønske. Å skape kollektive goder er tross alt den sikreste måten virkelig rike mennesker kan skaffe seg alminnelig sympati og aksept på.

Fristelsen

Men også bryllupets sosiale karakter er en stor sak. Gjestelisten er så tung av økonomisk og politisk makt at et egalitært samfunn naturligvis ynker seg under vekten. I oppstyret har vi dessuten fått verdifull innsikt i norske maktmenneskers noe skjeve virkelighetsoppfatning."Det er jo alltid hyggelig å gå i bryllup", kvitrer statsminister Kjell Magne Bondevik, og leverer samtidig sitt bidrag til den vridde virkelighet. Det kan virke som om han tror han er invitert i dette bryllupet fordi han er en veloppdragen mann fra Romsdal. Dersom vår statsminister virkelig tror det, er det grunn til å være bekymret for dømmekraften.

Avmakten

Han forstår heller ikke hvilken effekt hans tilstedeværelse har på festens tiltrekningskraft. Dersom Bondeviks bevisstløshet skyldes misforstått beskjedenhet på vegne av egen posisjon, bør han se å riste den av seg. Falsk beskjedenhet er aldri en dyd.Heller ikke finansminister Per-Kristian Foss, Fremskrittspartiets nestleder Siv Jensen eller Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle er invitert fordi de er nære venner av brudeparet. De er først og fremst invitert fordi de har innflytelse, og det vet de. Deres jobb er å utøve offentlig makt på vegne av ulike fellesskap, og de må vite veldig godt hvorfor de takker ja til en privat invitasjon - kanskje særlig når den er så fristende spektakulær som denne.Problemet er ikke at regjeringsmedlemmer og redaktører går i sositetsbrylluper. Problemet oppstår hvis de glemmer hvorfor de er der, og hvem de representerer. Også brudgommen har avslørt alvorlig sviktende virkelighetsevner de siste opphetede ukene. "Nei", lød det enkelt og kokett da NRKs journalist Viggo Johansen spurte ham om han har stor makt.Det er en så åpenbar usannhet at den grenser til ren ansvarsfraskrivelse. Stein Erik Hagen har selvfølgelig stor makt. Både økonomisk og potensielt politisk. Ikke bare påvirker han hva vi spiser her til lands. Han er så rik og berømt at de rike og berømte står i kø for å være i nærheten av ham. Han tillater seg å invitere Storting og Regjering i noe så personlig som et bryllup, og de kommer! Med varme lykkeønskninger og gjennomgrublede gaver (hva gir man slike mennesker?). Og NRK forsegler det hele ved å stille med ukritisk kongeintervju rundt blomsterbordet i slottshagen.

Festen

Tusen gjester vil være innom Fritzøehus Gods i løpet av helgen. 300 gjester skal på middag i kveld, mens resten kommer til bløtkake og champagne i morgen.Det blir sikkert en deilig fest. Vestfold er på sitt vakreste, menyen er spesialkomponert og godset byr på myter og spøkelser. Bruden er utsøkt feminin, trygg og smakssikker. Brudgommen er høy, mørk og steinrik. Stort mer glamorøst får vi det ikke i Norge.Vi har ikke vondt av glamour, men vi har ikke vondt av bevisste samfunnstopper heller.

Les mer om

  1. Kultur