Kommentar

Internett erklæres herved for offentlig

 • Joacim Lund
  kommentator

Bloggeren Eivind Berge ble i fjor frikjent i lagmannsretten og høyesterett, som en direkte følge av at internett ikke ble regnet som offentlig. Magnus Aamo Holte

Lovendring. Pass på hva du skriver på nettet, fra og med nå kan du straffes for det.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er internett offentlig? Nei, mente retten da bloggeren Eivind Berge for et år siden ble frikjent etter å ha oppfordret til politidrap i bloggen sin. Internett ikke offentlig? Hæ? Virkeligheten overgår innimellom den mest absurde politiske satire.

Hvordan er det mulig å mene at internett ikke er offentlig? Finnes det overhodet noe som er mer offentlig enn internett? Problemet var at det ikke spilte noen rolle hva dommerne mente. Dommerne understreket til og med i kjennelsen at de personlig anser en blogg som offentlig, men at lovteksten ikke gjør det, og at den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ikke tillater dem å tolke lovteksten. Dermed var skandalen et faktum. Hadde Berge ropt sitt budskap utenfor Samvirkelaget, ville han blitt dømt. Fordi han i stedet skrev det på nettet, slapp han unna. Men det var da. Nå blir det andre boller.

Sendrektig regjering

Det var da Berge gikk ut av høyesterett som en fri mann at regjeringen endelig fikk ut finger’n. Jeg tror vi kan tillate oss å bruke det uttrykket. En ny og oppdatert straffelov ble vedtatt i Stortinget allerede i 2005, men Regjeringen hadde somlet med å ta den i bruk, angivelig på grunn av datatrøbbel. I den «nye» straffeloven er internett offentlig. Hadde ikke regjeringen somlet, ville Berge antakelig blitt dømt. Men det ble han ikke, og det var en pinlig påminnelse om at det ikke nytter å lukke øynene for at verden går videre. For det gjør den, om enn langsomt for noen av oss.

Et større antall personer

Åtte år etter at den nye straffeloven ble vedtatt, har regjeringen fortsatt ikke tatt den i bruk. Men de har i det minste endret paragraf 7 i den gjeldende straffeloven, som nå lyder slik:

«Med offentlig sted menes et sted bestemt for alminnelig ferdsel eller et sted der allmennheten ferdes. En handling er offentlig når den er foretatt i nærvær av et større antall personer, eller når den lett kunne iakttas og er iakttatt fra et offentlig sted. Består handlingen i fremsettelse av en ytring, er den også offentlig når ytringen er fremsatt på en måte som gjør den egnet til å nå et større antall personer».

Sånn, da skulle vel alt være greit. Men... stopp en hal... skal ikke nettet være fritt? Hva med ytringsfriheten?

Åpent for alle

Det finnes flere typer bloggere. Advokat John Christian Elden, for eksempel. Han skriver dette om den nye paragraf 7: «Dette er ingen begrensning i selve ytringsfriheten. Den gjelder like vidt som før. Lovlige ytringer kan selvsagt fremføres både privat og offentlig. Derimot er ytringer som er ulovlige der de hadde vært fremsatt skrikende fra torget nå også straffbare der man bruker internett».

Offentlig eller ikke. Det kan kanskje virke ubetydelig, men en lovendring på dette punktet er svært betydningsfull og etterlengtet. Fra nå av er ikke nettet lenger lovløst. Så publiser gjerne nye drapsoppfordringer på nettet, dere som holder på med sånt — men vit at denne gangen havner dere i kasjotten.

Kommentator Joacim Lund.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Høyesterett med historisk avgjørelse. Kvinne dømt til betinget fengsel for hets mot Sumaya Jirde Ali

 2. KRONIKK

  Hvorfor tillater politiet Sian å spre et hatefullt budskap? La meg forklare.

 3. POLITIKK

  Facebook-hets opp for Høyesterett i dag: – Problemstillingen stadig mer aktuell

 4. DEBATT

  Rett til ytringsfrihet møter rett til privatliv: Hvem har ansvar for kommentarfeltene? | Erlend A. Mehti

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Nyttig dom om ytringsfrihet

 6. A-MAGASINET

  Aftenposten har gått gjennom norske rasismedommer: – Han tok tak i hijaben min og prøvde å holde meg fast