Kommentar

Et fornuftsekteskap med ekte følelser

  • Helene Skjeggestad
    Helene Skjeggestad
    Journalist
arena-SzBqJiq_QN.jpg

Putin flekser muskler mot Europa og USA. Det gjør han vel vitende om at han har en sterk kamerat i ryggen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tusenvis av soldater i nypressede uniformer marsjerer stramt i vårsolen mellom den karakteristiske Vasilij-katedralen og maktsenteret Kreml i hjertet av Moskva. Det er 9. mai 2015 og i seremonien som markerer 70 år siden seieren over Nazi-Tyskland, er det ikke spart på noe. 68 statsledere er invitert for å kaste glans over paraden, men flere vestlige ledere avslår invitasjonen. Etter Russlands opptreden i konflikten i Ukraina, er det mange som ikke vil bli sett feirende sammen med Russlands sterke mann, Vladimir Putin.

Andre har ingen problemer med å opptre smilende ved siden av mannen mange mener nå truer sikkerheten i Europa. Ved Putins side står blant andre Kinas leder Xi Jinping. Når Kina i høst skal markere seieren mot Japan, er det en selvfølge at Vladimir Putin er til stede.

Ukraina avgjørende

Forholdet mellom Russland og Kina omfatter imidlertid mer enn smil og vink fra en tribune. Helt siden Putin kom til makten har han jobbet for et godt forhold til kjempen i øst. Etter konflikten i Ukraina har samarbeidet eskalert. Fra å være et pragmatisk fornuftsekteskap har det nå vokst frem ekte følelser mellom de to enorme landene. Dmitrij Trenin, direktør ved Carnegie-senteret i Moskva, har gått så langt som å kalle utviklingen mellom Russland og Kina «den viktigste globale konsekvensen av krisen i Ukraina».

NYHETSKOMMENTAR OM DAGENS SITUASJON:

Les også

«Er vi på vei inn i en ny kald krig?»

Hvis en ser nærmere på de faktiske avtalene som er inngått det siste året, er det vanskelig å ikke være enig med ham.

Dagen før militærparaden i mai signerte de to landene avtaler verdt 187 milliarder kroner. Her ligger det blant annet investeringer i infrastruktur, særlig jernbane. På energiområdet er det også undertegnet flere store avtaler om blant annet gassleveranser. De to landene fortsetter, og intensiverer, det militære samarbeidet. Ikke bare er det inngått våpensalgsavtaler, men de to landene har også hatt felles militære øvelser. Men det stopper ikke der. På områder som jordbruk, vannkraft, romfart, teknologi og sikkerhet er det også inngått samarbeid.

Problemer i samarbeidet

Ingen ekteskap er perfekte. Det gjelder også dette. Særlig fordi dette er et forhold der makten er skjevt fordelt. Russland er langt mer avhengig av Kina enn Kina er av Russland. I tillegg har Russland store økonomiske problemer, noe som må bekymre Beijing. Tidligere har også forholdet vært preget av en viss frykt fra Russlands side for at et sterkt Kina kan true det store, ressursrike Sibir.

Helene Skjeggestad, kommentator.

Likevel, med så store forandringer bare det siste halvannet året, ser vi nå konturen av et forhold som kan utvikle seg til en allianse. Konsekvensene er en multipolar verden der USA og Europa får en sterk østlig maktkoalisjon ikke bare å forhandle med, men også konkurrere med. Kina kan i stor grad regne med støtte fra Russland i sine konflikter i Asia, og spørsmålet er om USA virkelig vil ha en sterkere motpart i det stadig mer betente Sør-Kinahavet.

Konsekvensene er en multipolar verden der USA og Europa får en sterk østlig maktkoalisjon ikke bare å forhandle med, men også konkurrere med.

To hoder

Det russiske riksvåpenet består av to ørner som ser to forskjellige veier. Historisk har det alltid vært en ideologisk kamp innad i Russland om hvor landet «hører hjemme». Er det med resten av Europa, slik Peter den store ivret for? Eller er Russland noe eget som, med et ben i Europa og et i Asia, må skape sin egen identitet? Etter den kalde krigen så vi flere eksempler på et sterkere forhold mellom Russland og Vesten, representert ved USA og EU. Etter at Putin ble gjenvalgt, og særlig etter annekteringen av den ukrainske halvøya Krim, er det ørnen som ser mot øst, som vinner terreng. I øst står Kina klar med åpne armer.

Så spørs det om vestlige ledere er klar for en eventuell ny østlig allianse. En allianse som ikke bare taler med samme tunge, men som også kan utgjøre en reell militær trussel og forandre den globale verdensordenen. Når vestlige ledere planlegger og iverksetter de høyst betimelige straffetiltakene mot Russland i kjølvannet av konflikten i Ukraina, bør forholdet Russland-Kina være en viktig del av diskusjonen.

Er du interessert i Russland? Anbefaler også å lese disse sakene:

Les også

  1. «Nå er det mulig å sannsynliggjøre et scenario som kan lede til atomkrig»

  2. Vladimir Putins Russland har dype historiske røtter

Les mer om

  1. Kultur