Kommentar

Ikke kjøp DAB-radio

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

NRKs radioapp fungerer utmerket på alle smarttelefoner, som enkelt kan kobles til anlegget i bilen. Foto: Signe Dons

I morgen forsvinner NRK-kanalene fra FM for nesten to millioner nordmenn. Men ikke fortvil: Du har allerede det du trenger for å høre på digitalradio.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ingen lyttere har bedt om at FM-nettet skal slukkes. Ingen har bedt om å få punge ut med en diger neve tusenlapper for nye radioer til bilen, kjøkkenet, badet, båten og hytta. Likevel skjer det. Men her kommer dagens gladnyhet:

Du kan trygt bruke pengene dine på noe annet. Det er helt unødvendig å kjøpe DAB-radio.

Les også

Aftenposten mener: Slukkingen av FM-nettet bør granskes

I morgen er det slutt

I morgen formiddag mister til sammen 1,8 millioner innbyggere NRK-kanalene i FM-radioene sine. P4, Radio Norge og en del andre fortsetter å sende til 8. desember. Etter det vil det bare være lokalradioer å finne på FM-båndet. Resten av landet har allerede vært gjennom en tilsvarende prosess.

Mange har kjøpt seg DAB-radio allerede. Mange er kjempefornøyd også. Problemet er at det som finnes av tilfredshet, drukner i misnøye.

Ifølge en fersk undersøkelse Ipsos gjorde for Dagbladet, er tre fjerdedeler av alle som har en mening om omleggingen fra FM til DAB, misfornøyd. Det er dramatisk.

Les også

På onsdag mister hver 3. nordmann NRK - på FM. Dette bør du vite om DAB.

Dyrt og dårlig

Misnøyen handler i stor grad om pris og dekning, forståelig nok. Ettermontering av DAB i bil koster det hvite ut av øyet, i noen tilfeller opp mot 14.000 kroner. I tillegg kommer kostnadene til de andre radioene du trenger.

Dekningen er i teorien riktig god. Radio.no, som drives av de store aktørene i omleggingen, viser stadig til kart der det knapt finnes huller i dekningen. Likevel opplever lytterne store problemer. Forklaringen ligger i at DAB+ er et krevende og følsomt system.

Korte antenner

Ifølge Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) vil det mer kompliserte DAB-systemet kunne gi stor variasjon i hvordan mottakerforholdene oppleves:

«Når det gjelder brukerutstyr (antenner/adaptere) er det som nevnt over, stor variasjon både når det gjelder mottak av signaler, brukervennlighet og vanskelighetsgrad ved montering. FM-radioen er til sammenlikning meget enkel å bruke og krever lite av den enkelte forbruker. Selv om manglende dekning skulle skyldes feil i montering eller dårlig utstyrskvalitet, kan dette likevel oppleves som manglende dekning og bortfall av signaler av den enkelte forbruker».

DSB mener derfor at aktørene bør «rette oppmerksomhet mot den opplevde dekningsgraden og ta på alvor de tilbakemeldingene som kommer fra befolkningen om dårlig dekning». Altså ikke slik daglig leder Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge så grenseløst arrogant gjorde da skandaletallene fra Ipsos ble kjent: Å kritisere lytterne og hevde at misnøyen skyldes at de vil ha i både pose og sekk, altså både FM og DAB+.

En kan nesten mistenke ham for å ha litt korte (eller feilmonterte) antenner. Igjen må jeg minne om at det ikke er lytterne som har ønsket seg denne overgangen.

Når ikke kritisk masse

Opplevelsen av liten nytteverdi gjør selvsagt at folk kvier seg for å kjøpe inn dyre DAB-apparater. Fortsatt har to av tre biler på veiene ikke DAB-radio. «I dag er radioen i praksis det eneste mediet for sanntidsinformasjon til bilførere», sier DSB. Er det ikke da en redselsfullt dårlig idé å slukke FM-nettet — som første land i verden — all den tid radioen skal fungere som nasjonal varslingskanal? Og hva skal vi egentlig med DAB?

I Sverige ser det nå ut til at myndighetene hopper bukk over DAB, etter at Riksrevisionen påpekte at radiobransjen — ikke lytterne — har fått definere problemene, og utredningene ikke har tatt hensyn til at lyttemønstrene endrer seg når mesteparten av befolkningen nå har tilgang til bredbånd og smarttelefoner. Folk både kan og vil lytte til radio over internett, som ikke lider under DAB-teknologiens alvorlige begrensninger.

Slik unngår du DAB

Er du på nett hjemme, kan du koble mobilen til et stereoanlegg, en trådløs høyttaler eller i mange tilfeller din gamle FM-radio, og strømme radio gratis, for eksempel med NRKs utmerkede radioapp. Er du i bilen, kan du koble deg til bilstereoen med kabel eller bluetooth. Da betaler du teleleverandøren din for datatrafikken, men du kan uansett strømme radio i mange år før det begynner å nærme seg prisen for å bytte ut radioene dine. Datatrafikken blir dessuten stadig billigere, og om bare et par år kommer 5G, som vil gi nedlastingshastigheter som er inntil 1000 ganger raskere enn dagens 4G-nett.

Telenors toppsjef Sigve Brekke kaller 5G «fundamentet for all digital kommunikasjon og en fleksibel verktøykasse for digitalisering av samfunnet». Alt tyder på at Brekke har rett. Det betyr at det også kunne vært lurt å lytte til IKT-Norge, som kaller DAB en dyr og unødvendig omvei til digitalradio.

Det blir spennende å se hvor mange som er villige til å tømme kontoen for en teknologi som kan være fullstendig parkert i løpet av få år. Jeg mistenker at mange velger å la være.

Det er det som skjer når man ikke spør brukerne hva de vil ha, vet du. Da velger de fort noe annet.

Les mer om

 1. Kommentar Joacim Lund
 2. Radio
 3. DAB
 4. NRK
 5. Teknologi
 6. IKT Norge

Kommentar Joacim Lund

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Denne grafen viser hvorfor et legebesøk ikke vil bli det samme etter pandemien.

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Dette er et realistisk bilde av festivalsommeren

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Staten må ta mer ansvar for nordmenns fedme

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Russetiden går mot slutten for Twitter-sjefen

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Ny teknologi vil endre livet (og døden) i 2021. Ett gjennombrudd er viktigere enn alle andre.

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Folk flest spiser ribbe på julaften. Merkelig nok.