Kommentar

Tror kanskje han vinner uansett | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator
Trump fotografert under et møte med ledere i det amerikanske forsvaret.

Donald Trump prøver seg på politisk offpiste. Skredfaren er stor.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Før Trump ble president, lurte kritiske kommentatorer av alle slag på hvordan dette skulle gå. I den ene enden av skalaen lå de som mente at Trump er fascist og vil opptre deretter. I den andre var de som trodde at mannen ville være opptatt av ikke å ende som en fiasko og at han derfor kom til å bli en nokså moderat president.

Jeg befant meg, heldigvis uten skråsikkerhet, blant de siste. Det er trygt å si at jeg så langt har tatt feil.

Innsettelsestalen tydet på at Trump tror han er valgt til diktator, ikke til president i et land der streng maktfordeling er et grunnleggende prinsipp. Han har siden utstedt dekreter om både det ene og det andre i et forrykende tempo.

Alle som viser motstand, skjelles ut på Twitter: Opposisjonen, mediene, dommerne.

Mest oppsiktsvekkende er Trumps ordre om i praksis å nekte innreise fra et antall muslimske land. Den har støtt på forutsigbare problemer i rettsvesenet. En enstemmig føderal ankedomstol i San Francisco – der én av de tre dommerne er republikansk utnevnt – har bekreftet en avgjørelse i en lavere instans: Trumps dekret er lovstridig.

Les også

Trump-dommer vil bli grillet om lydighet mot presidenten

Trump vil i retten

Ett av argumentene er at innreiseforbudet stenger folk ute på religiøst grunnlag, i strid med grunnlovens formulering om at religiøs diskriminering er forbudt.

President Donald Trump reagerte på karakteristisk vis med en Twitter-melding i skrålende, store bokstaver: «SEE YOU IN COURT». Han skal anke videre, kanskje til USAs høyesterett.

Dette presidentskapet er så spesielt at det er uhyre vanskelig å analysere. Vi som prøver, har ingenting relevant å sammenligne med.

For tidligere presidenter har det vært viktig å prøve å samle USA, ikke splitte. Det har – særlig for republikanere – vært viktig å forsvare grunnloven og maktfordelingsprinsippene, ikke å undergrave dem. Trumps forgjengere har tilstrebet å spille på lag med andre maktinstanser for å få gjennom mest mulig av sin agenda, ikke å legge seg ut med dem.

Les også

Slik sablet dommerne ned Trumps åtte argumenter

Kjernevelgerne står bak ham

Så hvordan skal man forstå det som skjer? Én mulighet er at Trump og hans krets driver et spill de regner med å vinne uansett. Hvis de får gjennom sin politikk, tross all motstanden, er det en seier. Hvis motstanden blir for sterk, blir det også en slags seier – for da «bevises» Trumps grunnleggende tese om at systemet rotter seg sammen mot ham og hans velgere.

For ett er sikkert: Hvis Trumps presidentskap ender i riksrett eller med et dundrende nederlag i neste valg, vil han ikke ta ansvaret selv. Det vil han skyve over på alle som ikke danset etter hans pipe.

Selv om kun en lav andel av amerikanerne mener presidenten gjør en god jobb («approval rating»), har han fortsatt stor oppslutning blant egne velgere. De liker en president som vil stenge grensene for muslimer, bygge mur mot Mexico, verne amerikansk industri ved å reversere frihandelsregimet, og som skjeller ut medier og alle andre «eliter» – unntatt milliardærer – i ett sett.

Les også

Ankedomstol sa nei til Trump: - Sees i retten, svarer presidenten

Apokalypse eller moderasjon

Støtten fra kjernevelgerne kan inspirere ham til å fortsette på en slags apokalyptisk ferd som får ende der den ender, farlig for ham, enda farligere for landet.

En annen mulighet er at Trump først nå begynner å ta inn over seg det «alle» har prøvd å fortelle ham lenge: Han kan ikke styre USA slik han styrer forretningskonglomeratet sitt.

Selv om det kanskje ikke virker slik, har han nylig vist moderasjon på viktige områder: Han har dempet utfallene mot NATO, han rygget i spørsmålet om å åpne for at CIA kunne bruke tortur, han har justert det omstridte innvandringsdekretet litt for å imøtekomme innvendingene og han har erklært støtte til «ett Kina»-politikken, noe som reduserer faren for konflikt med kineserne.

Les også

Trump: Vil respektere «ett Kina»-politikken

Urepublikansk

Administrasjonen hans består dels av ganske ekstreme folk fra den alternative høyresiden, dels av mer enn vanlig konservative republikanere, dels av moderate republikanere. Maktkampene har bare så vidt kommet i gang, men tidlige rapporter tyder på sterke motsetninger.

Også forholdet mellom presidenten og Kongressen kan bli vanskelig, selv om republikanerne har flertall der.

Logisk sett må det komme til et oppgjør mellom Trump og Det republikanske partiet, hvis da logikk i det hele tatt har noe i vurderingen av Trump-regimet å gjøre. Forestillingen om at USA kan styres ved at en folkevalgt president gir kommandoer fra Det hvite hus, er uamerikansk, men enda mer urepublikansk.

Les også

Er Donald Trump en fascist? | Bernt Hagtvet

Alt er vanskelig å tro

Forenklet sagt: Demokratene er først og fremst demokrater, slik det ligger i partinavnet. For dem er folkeflertallets vilje det viktigste. Republikanerne tror på grunnloven, og den sikrer individets rettigheter, delstatenes rettigheter og streng maktdeling. Demokrati på føderalt nivå er bare en del av en helhet.

Når Donald Trump trosser grunnloven og prøver å samle mer makt i Det hvite hus, gjør det vondt for en tradisjonell republikaner. Smerten lindres av politisk gjennomslag, men det er vanskelig å tro at lindringen kan vare i fire år.

But then again, som de sier på utenlandsk, alt ved Trump har vært vanskelig å tro. Etter hvert vil det vise seg om han endrer USA for godt, om han går ned i et flammehav, eller om han – etter sin intense virketrang i starten – likevel roer seg og velger en moderat kurs.

Les andre kommentarer av Frank Rossavik:

Les også

 1. Eliten kan slå tilbake | Frank Rossavik

 2. Verdensånden Trump | Frank Rossavik

 3. Trump smaker egen medisin | Frank Rossavik

Les mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Grunnloven