Kommentar

NATO satser på en stor militærøvelse i Norge. Det er ikke tilfeldig. | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator

Generalløytnant Rune Jakobsen, sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, informerte fredag om den svære militærøvelsen Trident Juncture. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Trident Juncture kan styrke NATOs vilje til å forsvare Norge.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er saken stor nok, spør vi journalister ofte når vi vurderer hva vi skal skrive om. Trident Juncture er bokstavelig talt en stor sak: 40.000 allierte soldater og annet personell skal i sving under den største militærøvelsen i Norge siden 1984.

Øvelsen er viktig for Norges sikkerhet. Forsvaret her til lands vil være helt avhengig av bistand fra NATO om «noe» skulle skje.

 • Kaos på veiene, støy og god butikk: Dette er kort oppsummert hvordan du vil merke NATO-øvelsen til høsten

Ingen automatikk i at hjelpen kommer

I motsetning til hva mange nok tror, er det ingen automatikk i at Norges allierte trår til.

NATO-traktatens artikkel fem sier at et væpnet angrep på ett land skal anses som et angrep på alle. Når et slikt er konstatert, skal alliansen ta «skritt som den anser for nødvendig, derunder bruk av væpnet makt».

Med andre ord: Det kan bli et spørsmål om det som har skjedd, er et militært angrep. I en komplisert verden med mange typer krigføring, er tolkningen ikke alltid opplagt. Vil en situasjon i Finnmark, som ligner Russlands intervensjon i Øst-Ukraina, bli regnet som et væpnet angrep?

Normalt vil svaret antagelig være ja, men det kommer an på hvordan de allierte ser på den sikkerhetspolitiske situasjonen generelt og hvor store ressurser som trengs andre steder.

Hvis det anses som et væpnet angrep, vil svaret bli å sende styrker til Finnmark? I artikkel fem er bruk av væpnet makt eksplisitt kun det ene av flere mulige svar.

Det er vanskelig å spå hva NATO-allierte gjør hvis det en gang smeller i et perifert, tynt befolket norsk fylke. Derfor gjør norske myndigheter mye for holde seg inne med viktige allierte og tar et tak når det trengs i NATO.

Amerikanske og portugisiske soldater under NATO-øvelsen Trident Juncture 2015 i Portugal. Foto: Steven Governo / TT Nyhetsbyrån

Klart Norge vil ha øvelsen

Norge er blant landene som gjør mest for å nå NATOs mål om at alle land skal bruke minst to prosent av BNP til forsvar. Norge deltar villig i NATOs operasjoner utenfor eget territorium.

Og selvsagt vil Norge la en stor militærøvelse gå her. Det kan i seg selv øke sannsynligheten for at Norge prioriteres av dem som tar beslutninger når det smeller.

Trident Juncture vil også kunne påvirke forholdet mellom Norge og Russland. Det er vanskelig nok fra før.

Derfor var Forsvarets folk påpasselige med å understreke at denne typen store militærøvelser ble besluttet av NATO i 2012, lenge før Russlands annektering av Krim og væpnede innblanding i Øst-Ukraina.

Ikke i Finnmark

Øvelsen skal altså ikke sees på som noe svar på de siste årenes forverring av forholdet mellom Russland og Vesten. Generalløytnant Rune Jakobsen svarte nei på spørsmål om han fryktet russiske mottrekk. Øvelsen er jo grundig varslet for lengst, og russerne er invitert til å sende observatører.

Han kunne lagt til at Russland har holdt større militærøvelser enn denne, og med langt mindre åpenhet enn den NATO viser.

På den annen side: Forverringen startet ikke med Ukraina, den startet med Russlands intervensjon i Georgia i 2008. Selvsagt er det ikke en politisk tilfeldighet at NATO satser på store militærøvelser og at en av dem legges til Norge. Såpass forstår alle. Derfor skal Trident Juncture ikke foregå i Finnmark.

Les mer om

 1. Frank Rossavik
 2. Forsvaret
 3. Russland
 4. Ukraina
 5. Nato
 6. Finnmark

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Kaos på veiene, støy og god butikk: Dette er kort oppsummert hvordan du vil merke NATO-øvelsen til høsten

 2. NORGE
  Publisert:

  Datatrøbbel skaper problemer før stor NATO-øvelse. Skip og spesialavdelinger meldes på vei til Norge, men dukker ikke opp.

 3. NORGE
  Publisert:

  657.000 kilo klær skal vaskes. 1,8 millioner måltider inntas. Her er alt om NATO-øvelsen Trident Juncture.

 4. NORGE
  Publisert:

  – Vi må regne med cyberangrep under NATO-øvelsen

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  NATO er i trøbbel uten USA. Hva skjer hvis amerikanerne ikke kommer?

 6. SID
  Publisert:

  Forsvar må komme foran natur, miljø og nasjonalisme.