Kommentar

EU sier bø!

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist
Putin ser, som de fleste andre, at EU er dypt splittet i spørsmålet om sanksjoner og at denne debatten også tærer på båndene over Atlanteren.

Et splittet EU forsøker å sette en støkk i Russland. I USA reiser det seg kritiske røster mot EUs reaksjoner.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vedtaket som EUs utenriksministre fattet i Brussel i går, viser tydelig hva som er forskjellen på EU og USAs forhold til Russland.

Fra den amerikanske kongressen kommer det ønsker om klarere tale fra de europeiske allierte. Grunnen er blant annet at USAs egne sanksjoner ikke biter på Russland.

Det er rett og slett for lite økonomisk samkvem mellom Russland og USA til at sanksjonene har noen særlig virkning. Derfor trenger USA sanksjoner fra EU. For EU er situasjonen motsatt.

Les også:

Les også

Forsker: - Norge bør også straffe Russland

En del EU-land er så avhengig av handel med Russland at sanksjoner vil ramme dem minst like hardt som de rammer Russland. Det er flere EU-land som kjøper all gassen sin fra Russland, bare for å nevne et eksempel.

EUs utenriksministre vedtok i går å svarteliste 21 personer i Russland og på Krim-halvøya. Det betyr å nekte EU-visum til folk med direkte militært eller politisk ansvar for det som skjedde på Krim, og å fryse deres verdier i vest.

Derimot overlater utenriksministrene til EU-toppmøtet senere denne uken å bestemme om det kommende toppmøtet mellom EU og Russland skal avlyses.

Kritikk fra USA

Tidligere presidentkandidat, republikaneren John McCain er en av dem som de siste dagene har kritisert EU-landene for ikke å gjøre nok.

— Det vil bli meget interessant å se i hvilken grad våre europeiske venner, som er avhengig av russisk gass, vil stå sammen med oss, sa han til CNN i helgen.

Senator McCain er den i den amerikanske kongressen som trolig kjenner Europa og europeisk sikkerhetspolitikk best. Han er derfor meget viktig når en skal måle temperaturen på de transatlantiske forbindelsene.

Les også:

Les også

USA: - 123 prosent stemte ved Krim-valget

McCain – selv veteran og krigsfange fra Vietnam – lister i en kronikk i The New York Times opp en lang rekke ting Vesten kan gjøre for å straffe den russiske presidenten Vladimir Putin. Han vil nærmest isolere Putin fra det gode internasjonale selskap.

For å nevne noe:

 • Boikotte G8 i Sotsji og lage et G7 uten Russland.
 • Øke NATOs nærvær i grenseområdene mot Ukraina.
  McCain, som tapte valget i 2008 mot Barack Obama, etterlyser naturlig nok mer handling også fra presidenten.

Trapper opp ordkrigen

— Det kommer til å få langsiktige konsekvenser for Russland om de fortsetter å handle slik, sa Storbritannias utenriksminister William Hague før gårsdagens møte.

— Trusselen om flere sanksjoner skal vi stadig ha i bakhånd, sa den danske utenriksminister Martin Lidegaard etter møtet.

Situasjonen i Ukraina og folkeavstemningen på Krim blir ett av de viktigste temaene på EU-toppmøtet i slutten av uken, uten at det ser ut som at Putin mister nattesøvnen av den grunnen.

Han ser, som de fleste andre, at EU er dypt splittet i spørsmålet om sanksjoner og at denne debatten også tærer på båndene over Atlanteren.

Twitter: @foleask

Les mer om

 1. Kultur
 2. Ukraina