Kommentar

Ridderen av de kloke ord

 • Torstein Hvattum
  Kommentator

Den nyslåtte ridder flankert av konstituert kulturredaktør i Aftenposten, Veslemøy Østrem og kansellisjef ved Slottet, Mette Tverli Fotobestilling AP

En håndfull filmkameraer peilet seg inn mot elegante herren i sort på podiet. Vi ante et lett blitzregn. En touch av glamour, en touch av filmens evne til å feire seg selv.

Men bare litt. Det får være måte på. Filmkritiker Per Haddal ville ikke ha altfor mye styr rundt sin ridderlighet i Filmens hus i går kveld. Det var likevel nok festivitas til at han trolig ville ha belønnet seansen med en femmer på karakterskalaen. Utsøkt regi, men en viss trekk for svulstige manus. Muligens.

Portettert

Det måtte bli superlativenes julaften for Ridderen av 1. klasse av St. Olavs Orden. Ridder Haddal gjorde tapre forsøk på å ta imot godordene med nøkternhet. Men det kler ham egentlig ganske dårlig. Den nyslåtte ridder har gjennom alle år vært raus med gode karakteristikker av andre. Innerst inne tror jeg han synes det var stas å bli portrettert med lyse farger og en myk pensel.

Utnevnelsen fant sted i hans egen filmsalong der et hundretall av norsk films venner ville se til at alt gikk riktig for seg. Norges fremste filmkritiker fikk Kong Haralds anerkjennelse og skulderklapp for sin uredde, skarpe og kloke vurdering av prestasjoner på filmlerretet gjennom en knapp mannsalder.

Aftenposten har vært hans talerør og scene gjennom det aller meste av denne tiden. "En ledende filmkritiker, faglig sterk, med stor historisk forståelse og integritet. En enestående, tydelig stemme", forkynte Slottets sendebud, Kansellisjef Mette Tverli og overrakte Kongens synlige bevis på ridderligheten.

I likhet med sin sløyfeprydede kollega i det offentlige rom, Per Fugelli, har filmkritiker Per Haddal alltid snakket til oss med en mild, forsonende stemme. Men der Fugelli i blant kan fremstå refsende, har Haddal konsekvent formidlet små, men viktige, nyanserike ord. Aldri ufarlig, men han har konsekvent skydd brautende, smokingkledde vendinger. Skygget unna de svulstige, feststemte formuleringer som ikke alltid tåler morgendagens kritiske øyne.

Sir Bestefar

Godeste Per Haddal har vært en samlende kraft i et kritikerlaug som ikke er vant til skulderklapp og hedersbevisninger fra Konge og Fedreland. Han har vært et korrektiv til filmmakeriet — en uvurderlig bidragsyter til forståelsen av film blant folk flest. Slikt kan det altså bli St Olav av.

THE END?

Aldri i verden, ustoppelige Sir Bestefar har ennå mye på hjertet. Han har takket for seg som fast ansatt her i huset, men er ikke vond å be når det er behov for en veterans kloke vurderinger fra filmmørket.

Livet er vidunderlig, Per. Og det er mer kake igjen.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Blandede reaksjoner på nye «Løvenes Konge»

 2. KOMMENTAR

  Stanghelle: «Kong Harald står frem som mannen som forstår sin egen tid»

 3. KULTUR

  - Dette er de siste bildene tatt av kong Haakon 7

 4. A-MAGASINET

  «Alle ville fått et bedre liv og et bedre samfunn hvis vi stoppet kjeften på dem som roper høyere, fortere, raskere»

 5. KULTUR

  – Haakon VII kom hjem til et folk preget av dårlig samvittighet

 6. KULTUR

  Her er vår dom over Oscar-kandidaten «Kongens nei»