Finansminister Siv Jensen sier at hun legger frem et "ekspansivt budsjett" — et budsjett som gjør at staten pumper mer penger inn i økonomien. Hun har rett, selv om det ikke er så mye mer enn i år.
Bruken av oljepenger, slik det vanligvis måles, øker med omtrent 24 milliarder kroner.
I virkeligheten er økningen enda størrefordi en del utgifter og det meste av skattelettelsene først slår inn på budsjettet i 2017. (Det skyldes at næringslivet betaler selskapsskatt på etterskudd. Jensen skyver også på regningen for økte pensjoner til samboende og ektefeller).
- Hvis du er interessert i budsjettet, kan du lese denne etterpå: 20 blå budsjettgrep som har betydning for lommeboken.
Det viktigste er å se lenger frem
Det er vanskelig å kritisere at Regjeringen øker pengebruken når veksten i økonomien blir merkbart svakere og arbeidsledigheten øker. Det er riktig å motvirke noe av økningen i ledigheten. Det er er likevel godt mulig at den går for langt.
Det viktigste er å se lenger frem - vi trenger omstilling. Mye viktigere enn statsbudsjettet er da fallet i kronekursen som gjør at norske bedrifter kan konkurrere med utlandske konkurrenter på nye områder. Det hjelper også - men ikke så mye som finansministeren gir inntrykk av - at skatten på bedriftenes overskudd blir satt ned (fra 27 til 25 prosent) og at det blir økt satsing på utdanning og samferdsel.
- Denne kan også være av interesse:I denne saken kan du lese om hvem som skal få mer i skatt - og hvem som skal få mindre.
Mer oljepengebruk enn tidligere regjeringer
Det hadde vært lettere å akseptere økningen i oljepengebruken i 2016 hvis ikke omtrent det samme skjedde også i 2014 og 2015.
Regjeringen Solberg har hvert år økt bruken av oljepenger sterkere enn tidligere regjeringer, også i de årene da oljeprisen ikke falt.
Når vi ser budsjettet for 2016 sammen med budsjettene for i år og ifjor blir konklusjonen denne: Den som ser ut til å få størst problemer med å omstille seg til en vanskeligere fremtid er staten selv.
Les også:
I finanstalen sa finansminister Siv Jensen ingenting om hvordan staten skal ta seg inn igjen. Denne regjeringen har brakt bruken av oljepenger til et nytt nivå.
Samtidig kommer det knapt kommer nye oljepenger inn Oljefondet. Og Oljefondets inntekter fra investeringer i aksjer og obligasjoner kommer til å kaste mindre av seg enn før.
Staten blir mer oljeavhengig enn noen gang — og pilene peker i feil retning.
Interessert i mer? Hør Ola Storeng i Aftenpostens populære podkast, der han gir sin dom over statsbudsjettet: