Kommentar

Derfor er Skavlan-reaksjonene så sterke

 • Per Anders Madsen
  Redaktør

Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson fortalte først om sine personlige problemer. Deretter lot Fredrik Skavlan seg irritere over Åkessons svar på politiske spørsmål. SVT

Var det riktig å invitere en fortsatt sykmeldt Jimmie Åkesson til Skavlan? Det er spørsmålet Kringkastingsrådet bør konsentrere seg om.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Protestene renner inn. Det koker i sosiale medier. Aldri har Kringkastingsrådet fått så mange klager på så kort tid.

Fredrik Skavlans intervju med Sverigedemokratenes leder Jimmie Åkesson har nesten satt NRK under beleiring.

I Sverige begynte det å storme allerede for en uke siden. Programmet ble spilt inn forrige mandag og SvT viste et utdrag samme kveld. Problemet var ikke at Åkesson ble røft behandlet, tvert i mot. At han i det hele tatt fikk slippe til, fikk folk til å se rødt. Politiske motstandere fryktet at Åkesson hadde gjort et PR-kupp av de sjeldne.

Les også:

Les også

Oddvar Stenstrøm: - Skavlan bør legge seg flat 

Reaksjonene er på helt ulike premisser enn stormen mot NRK, og det er ingen overraskelse. Med en så kontroversiell politiker som Jimmie Åkesson blir det reaksjoner uansett.

Reaksjonene som styres av politiske sympatier og antipatier er forutsigbare og ikke så interessante. Denne gangen handler proteststormen også mot noe annet.

Burde Skavlan ventet?

Det ville være meningsløst å invitere en partileder til TV-studio og ikke snakke om politikk. Men Åkesson er fortsatt sykmeldt. I første del av intervjuet kom det frem at han ser for seg en gradvis opptrapping. Det kan ennå gå lang tid før han er tilbake for fullt etter en langvarig utbrenthets— og depresjonsperiode.

Politikere har kommet tilbake og snakket om sine sykmeldinger og depresjoner. Men var det riktig å invitere Åkesson før han er helt restituert, mens han ennå er sykmeldt? Det er spørsmålet Kringkastingsrådet bør konsentrere seg som.

Ingen bro mellom to deler av intervjuet.

I tillegg var Skavlan ikke heldig i måten han gjennomførte intervjuet på. Trolig var han, med den svenske debatten i bakhodet, redd for ikke å være kritisk nok. Men han ble åpenbart provosert av Åkesson, nesten irritert, og han avbrøt uvanlig ofte.

Én ting er å stille kritiske spørsmål. Noe annet ikke klare å skjule at man misliker svarene.

Det var ingen bro mellom intervjuets første del, der Åkesson fortalte om personlige problemer, og den andre, politiske delen. Når en person forteller om sykdom og plager, skapes forventninger om hvordan resten av intervjuet vil arte seg. Mye av ubehaget som bredte seg i hundretusener av TV-stuer, skyldes at forventningene ikke ble innfridd.

Grenser for hvor langt sjangeren kan tøyes.

"Kategori: Underholdning" står det på NRKs nettsider om Skavlans talk-show. Om seriebeskrivelse heter det: "Uhøytidelig stemning, samtalen i fokus - og den beste musikken."

Sjangerkontrakten med seerne er bunnsolid eller alle disse årene. Kontrakten er ikke uten spillerom, alt behøver ikke være tannløst. Men det er grenser for mye Skavlan kan bryte med det folk venter seg før han får trøbbel.

Jeg tror dette er en grense: Det kan være konfronterende, men seerne må oppleve at grunnstemningen i studio er trivelig. Det var den ikke fredag, vel så mye på grunn av Skavlans irritasjon som Åkessons svar.

Les også:

 1. Les også

  Kokkvold: Vil ikke kritisere Skavlan

 2. Les også

  Klagerekord etter omstridt Skavlan-intervju

 3. Les også

  #Anbefalt: Kritiserer Skavlan-kritikerne

Les mer om

 1. Kultur
 2. TV

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Åkesson returnerer til Skavlan etter klagestorm

 2. NORGE

  Sverigedemokraternas leder på Skavlan: Det pågår en kulturkrig i Sverige

 3. KULTUR

  Anmeldelse av Skavlan på TV 2: Gammel moro om igjen

 4. KOMMENTAR

  Pandemien ble portåpner for paria

 5. KULTUR

  600 klager mot SVT-program. 100 av dem kom før programmet ble sendt.

 6. VERDEN

  Her er sakene som bragte frem applausen i det svenske bibelbeltet