Kommentar

Uklar TV-revolusjon fra Microsoft

 • Jon Cato Lorentzen
  spillanmelder

XboxD_Console_F_Tilt-1300.jpg

Microsoft tar steget fra spillmaskin til underholdningsmaskin med sin nye Xbox. Men få ble overbevist av gårdagens direktesendte presentasjon.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da en liten gruppe Microsoft-ansatte for tretten år siden foreslo å lage en spillmaskin for sjefene sine, ble de nesten jaget på dør. I et firma som var vant til å lage brukerprogrammer og operativsystemer ble det ganske fort slått fast at en spillmaskin var et risikabelt prosjekt.

Energiske Steve Ballmer formelig brølte at dette kom til å tape firmaet masse penger til gruppa som la frem den originale planen i år 2000, men prosjektet ble til slutt realisert. Noen hadde sannsynligvis sett seg ut en langsiktig plan for Xbox-maskinen som involverte langt mer enn bare spillopplevelser.

Multimediamaskin

Dit har Microsoft kommet i dag. De siste årene har Xbox — med den nåværende maskinvaren Xbox 360 -handlet stadig mindre om spill og stadig mer om underholdning.

Tall fra Microsoft i USA viser at flere nå bruker Xbox 360 til andre ting enn spilling.

I USA er det forståelig, der har Microsoft gjort solide grep for å sikre et variert utvalg underholdning på maskinen sin. I tillegg til musikk via Xbox Music og filmleie via Zune har en rekke TV-, film- og sportsprodusenter lansert sine produkter til Xbox 360.

Har du Xbox i USA kan du se sport fra ESPN, NHL og NBA, du kan se TV-serier fra HBO og andre store TV-selskaper, filmer fra Netflix og konkurrerende strømmetjenester, samt leke med en lang rekke andre underholdningsapplikasjoner.

I Norge er utvalget en brøkdel av det som tilbys i USA.

Spillmaskinen Xbox har gradvis blitt faset ut. Dagens Xbox ønsker å være en underholdningsmaskin, enheten som skal herske over stua di. Passende nok har den nye maskinen fått tittelen Xbox One.

Utdatert mediebilde

Tv-titting var hovedfokuset under gårdagens direktesendte presentasjon av Xbox One i USA.

Det er noe gammelmodig over hele filosofien til Microsoft, der de snakket om TV-apparatet som hjertet i hjemmet.

Jon Cato Lorentzen, spillanmelder

Her er det noen som har glemt å følge med i timen. Unge voksne i dag har knapt nok et forhold til TV-apparatene lenger. Tiden da TV-en var familiens samlingspunkt var over for ti år siden, i dag konsumerer unge mennesker innhold via nettbrett og datamaskiner. Behovet for å ha et TV-apparat i sentrum av stua som et vindu ut mot verden har forsvunnet.

En moderne TV er bare en mottaker for et signal fra en annen enhet, muligheten til å se direktesendt TV på en spillkonsoll — et av hovedargumentene til Microsoft i går - er et utdatert og irrelevant salgsargument for store deler av målgruppen til maskinen.

Skivebom

Sony presenterte for noen måneder siden Playstation 4 som en maskin tilrettelagt for spilling med enklere arkitektur for utviklere og stort fokus på alt fra kommersielle stortitler til smale indie-spill. Sonys presentasjon talte til spillere og utviklere med solide spillopplevelser og gode utviklingsforhold i fokus.

Microsoft klarte ikke å treffe noen med sin presentasjon og presenterte i stedet en TV-boks der spillene virket som en uinspirert ettertanke.

Microsofts langsiktige målsetting om å snike inn en spillkonsoll i hjemmet for så å gradvis gjøre den om til en underholdningsboks har kommet så langt at de endelig våger å sette spillene i andre rekke når de presenterer fremtiden for Xbox.

Microsoft lover økt spillfokus på den nært forestående E3-messen i Los Angeles i juni, men gårdagens kliniske og kjedelige presentasjon av et produkt med utdatert fokus på TV-titting fremfor spilling var foruroligende. Akkurat nå er det ingen tvil om at Playstation 4 leder med et solid hestehode blant alle som venter i spenning på en ny generasjon med spillmaskiner.

 1. Les også

  Spektakulære effekter i vellykket sjangerblanding

 2. Les også

  Full krig på metroen i Moskva

 3. Les også

  Retrospill er i vinden

 4. Les også

  Apenes konge

XboxD_Console_Sensor_Controller-1300.jpg Microsoft

XboxD_Sensor_F-600.jpg Microsoft

XboxD_Controller_RHS78_TransBG-600.jpg

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Første glimt av Sonys Playstation 5

 2. KULTUR

  Ny Xbox og Playstation på vei. Eksperter mener én ting avgjør hvilken som blir mest populær.

 3. KULTUR

  Google lanserer «Netflix for spill»

 4. KOMMENTAR

  Vi har testet Googles nyhet: - Stadia klarer å levere spillfremtiden

 5. KOMMENTAR

  Drømmen om «rene penger»

 6. KOMMENTAR

  Dagen da Norge er ett