Kommentar

La det snø, la det snø!

  • Stein Erik Kirkebøen
Dette er byens nye snøsmeltingsmaskin.

Vi måtte vente lenge før snøen kom denne vinteren, til gjengjeld kan vi håpe at den forsvinner ganske fort. Ved Akershus festning ligger en sulten slukhals og venter på å komme i gang.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

ENDELIG HAR NOEN tenkt nytt og lurt. Det kommer vi til å merke i byens gater i vinter, og noen steder i omegnen utover våren og sommeren. Noen av de mest møkkete sporene av vinter blir borte.

Utenfor Akershus festning ligger et lite eventyr, som er på størrelse med en stor villatomt og har kostet 150 millioner kroner (i tillegg betales en pris pr. kubikkmeter snø som smeltes) og venter på å bli klar. Maskinen kom til Oslo for en måned siden og skal være operativ fra 2. januar. Virker den som planlagt, er dingsen verd hver eneste million. Det handler nemlig om kommunens nye snøsmeltingsmaskin, som bruker sjøvannet som smeltevann. Hvordan i all verden har det vært mulig å unngå å finne opp en så nyttig maskin for lenge siden?

Virker den som planlagt, kan dingsen bli en ny norsk eksport­artikkel. Flere byer og land har allerede meldt interesse.

Snø til sankthans

Men først og fremst handler det om Oslo. I 15 år, siden man sluttet å dumpe snøen rett i fjorden på grunn av forurensnings­problemene, har vinteren mange steder vart mye lenger enn til påske. Det er der hvor kommunen har deponert enorme lass med møkkete snø samlet opp i byens gater. De digre haugene ligger til langt over sankthans og blir mer og mer møkkete ettersom snøen langsomt smelter og renner vekk. Smeltevannet tar med seg noe møkk og alvorlig forurensning fra veier og trafikk ned i grunnen, men det meste blir liggende til nærmere skolestart som et skjemmende minne om en vinter som for lengst er forbi.

Men nå skal det omsider bli slutt. All den snøen som Bymiljøetaten i vinter fjerner fra byens gater, skal dumpes i snøsmeltingsmaskinen – så fremt det ikke kommer mer snø enn anlegget kan takle.

Virker den som planlagt er dingsen verd hver million

Alt kan fjernes

Dermed er vi der vi var frem til 1996; brøytet snø dumpes i fjorden og blir borte. Bortsett fra at vi er kommet et langt steg videre; samtidig som snøen smeltes av havvann, blir den renset for alle sedimenter, fra de aller minste og opp til handlevogner; rent vann renner ut i fjorden, mens møkka filtreres fra og deponeres trygt på land.

Som en bonus, i tillegg til at vi blir kvitt snøen og forurensningen som følger den, vil snøsmeltingsmaskinene også gi en annen miljøgevinst; mindre lastebiltrafikk ut av byen. Leverandøren har regnet seg frem til at redusert snøtransport vil spare byen for CO2-­utslipp på størrelse med det 270 personbiler slipper ut i løpet av et år.

Les mer om

  1. Kultur