Kommentar

Ny meningsmåling: Høyre og Frp styrket etter intens debatt | Harald Stanghelle

  • Harald Stanghelle
    Harald Stanghelle
    Kommentator
Sylvi Listhaug og FrP innkasserer gevinst for både strenghet og synlighet.

Småpartiene er i vansker, mens både Frp og «styringspartiene» Høyre og Ap høster velgergevinst, oppsummerer Harald Stanghelle.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Lenger ned i saken kan du se en grafikk med alle tallene.

Etter enda en måned med intens flyktningdebatt er velgernes dom klar:

Fremskrittspartiet innkasserer gevinst for både strenghet og synlighet. Høyre vinner på lederskap, mens Arbeiderpartiet er eneste opposisjonsparti som går markert frem.

Slik belønnes de to store styringspartiene i norsk politikk i en tid som oser av uro og usikkerhet.

Mange tapere

Taperne er fire av de fem partiene som utgjør en slags flyktningopposisjon på Stortinget – alle fall i form av tydeligst uttalt kritikk av Solberg-regjeringens innstramningsforslag og innvandringsminister Sylvi Listhaugs retorikk. Så langt har ikke dette gitt velgergevinst, snarere er februarmålingen deprimerende lesning for strategene i Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet.

MDG er i en særstilling: Partiet er kraftig styrket siden stortingsvalget og ligger nokså stabilt rundt en sperregrense som ved 2013-valget viste seg å være en uoppnåelig drøm. Det er den ikke lenger.

Politisk redaktør Trine Eilertsen:

Les også

En tåkefyrste vinner ikke valg

Velgerflukt fra SV

Av opposisjonspartiene går det på dagens måling verst ut over Sosialistisk Venstreparti. Partiet har nylig både skiftet nestleder og sagt farvel til et fremtidig rødgrønt regjeringssamarbeid. I tillegg er SV-erne høyt og lavt med skarp kritikk av det meste som de blåblå kommer med på flyktningfeltet.

Saken fortsetter etter grafikken:

Intet av dette gjør ikke inntrykk på velgerne.

Snarere tvert om. De forsvinner i alle retninger: En god del til Arbeiderpartiet, noen til MDG og "resten" til Rødt. Bakgrunnstallene er riktignok små og må tolkes med alle mulige forbehold. Likevel er hovedtrenden klar:

SV sliter med å komme på offensiven og på denne målingen ligger partiet under den magiske sperregrensen.

Skiller seg fra Ap og Sp:

Les også

SV forlater det rødgrønne samarbeidet

Skarpere Ap-profil

Det er nå tre måneder siden vi opplevde et markert hamskifte i velgeratferden. For det var på novembermålingen at Fremskrittspartiet gjorde et byks oppover og etablerte seg på et helt nytt nivå sammenholdt med både målinger og et elendig valgresultat.

På dagens Respons-måling befinner Frp seg på samme nivå som i november. Høyre har imidlertid styrket seg. Det mest opplagte er å tilskrive Erna Solbergs lederskap denne vinteren mye av æren for dette.

Bakgrunnstallene viser at de velgervandringene vi tidligere har sett fra Høyre og til både Frp og Ap er stoppet opp, mens Arbeiderpartiets fremgang denne måneden for en stor del er tuftet på velgere som sier de ikke stemte i 2013.

Målingen er i sin helhet tatt opp denne uken, men bare en del av den er gjennomført etter onsdagens oppgjør i Stortinget der også Jonas Gahr Støre og resten av Ap angrep både Solberg og Listhaug. Vi vet derfor ikke hvordan velgerne vil reagere på en skarpere Ap-profil på dette området.

Enkeltmålinger må tas med tydelige forbehold. Det gjelder også denne. Den er en nokså omtrentlig temperaturmåler på stemningen hos velgerne akkurat denne uken og må sees i sammenheng med andre målinger i februar.

harald.stanghelle@aftenposten.no

Les flere kommentarer av Harald Stanghelle:

Les også

  1. Arbeiderpartiets spagat

  2. 8 grunner til at Europa går feil vei

  3. Er vi så desperate at øynene lukkes for Tyrkias udemokratiske vei?

  • Interessert i politikk? Her er ukens podkast Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les mer om

  1. Kultur