Troll vs. Trondheim – er dette samme regjering?
TRONDHEIM (Aftenposten): De to regjeringspartiene befinner seg i hver sin verden. Og det i et av tidens viktigste spørsmål.
Hvor stor er avstanden mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet?
Denne helgen kan den måles i en flytur fra Værnes utenfor Trondheim til Flesland ved Bergen og videre med helikopter til Troll A-plattformen.
I Trondheim vedtok Senterpartiet lørdag ettermiddag en resolusjon om strøm. Der omtales blant annet satsingen på havvind.
Sp viser til at utbyggingen av Sørlige Nordsjø 2 og Utsira Nord skal skje med kabler kun til Norge, altså ikke koblet til andre land.
«På denne måten blir denne utbyggingen et viktig bidrag til å bedre den nasjonale kraftbalansen», heter det i uttalelsen.
Partiet vil ha havvind raskere inn i det norske kraftsystemet.
På dekk på Troll-plattformen fredag sto statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han var der med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Det var en markering av at de står sammen for å trygge infrastrukturen som gir gass til Europa.
Men det ble også en markering av noe mer. Støre sa at man om få år fra Troll vil kunne se havvind «som lager strøm for den norske økonomien og den europeiske økonomien».
Sp har selv vært med på å lansere regjeringens ambisjon for havvind. Den baserer seg på en ganske massiv utveksling av kraft mellom Norge og andre land.
Allianse med EU
På Troll-plattformen snakket von der Leyen varmt om at Norge og EU snart skal inngå en «grønn allianse». Hun nevnte grønn hydrogen, altså hydrogen produsert ved hjelp av fornybar energi. Hun snakket om karbonfangst og -lagring. Og om vindkraft både til havs og på land.
Støre sa at besøket på Troll-plattformen viser energialliansen mellom Norge og EU. Men i Trondheim liker de ikke alliansen i det hele tatt. I Trondheim er tonen at Norge heller bør samarbeide mindre med naboene om kraft enn mer.
– Norsk energipolitikk skal styres av norske folkevalgte, ikke byråkrater i Brussel, sa Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum i sin tale.
Han snakket om EUs energibyrå Acer, som holder til i Ljubljana i Slovenia.
Parlamentarisk leder Marit Arnstad sa i sin innledning at krigen i Ukraina viser behovet for «allianser og partnerskap». Men på kraftområdet vil Sp heller ha mindre partnerskap enn mer.
Pakkeprotest
I det siste har både Vedum, Arnstad og andre i partiet banket inn at Sp sier blankt nei til å utvide energisamarbeidet med EU. Det handler om det som motstandere kaller EUs fjerde energimarkedspakke og tilhengerne kaller ren energi-pakken.
Sp var imot også tredje energimarkedspakke, som inkluderte tilknytning til Acer.
Når Norge allerede er en del av energisamarbeidet, er det ikke uproblematisk å slepe bena etter seg når samarbeidet utvikles videre. Hvis Norge sier nei til felles regler, er spørsmålet hvordan Støre skal få til det partnerskapet han snakker om.
Undertegning av en grønn allianse med EU vil være en stor seier for Støre og tre av hans statsråder: Olje- og energiminister Terje Aasland, klima- og miljøminister Espen Barth Eide og næringsminister Jan Christian Vestre. De er alle fra Ap.
De sprikende signalene fra Troll og Trondheim denne helgen tyder på at bare halve regjeringen virkelig vil være begeistret.
Utsatt opprør
Sp-ledelsen klarte å avverge et strømopprør på landsmøtet. Eneste nederlag for ledelsen var at landsmøtet vedtok nei til elektrifisering av Melkøya med kraft fra land. Slike detaljvedtak gir ledelsen mindre fleksiblitet i regjering.
Delegatene lot være å pålegge Vedum nye strakstiltak. Men forventningene er høye til hva som skal skje når rapporten fra strømprisutvalget kommer i oktober. Opprøret ble avverget. Eller utsatt.