Kommentar

Google går inn i forsikringsbransjen, og åpner for ekstrem overvåking

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    Kommentator
riks000724649-2cHRveVZXt.jpg

Google har kjøpt seg inn i et forsikringsselskap som vil bruke høyteknologi til å overvåke kundene sine. Er det kroken på døra for personvernet?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Googles toppsjef Larry Page har åpnet vinduet i pengebingen på gløtt og kastet 268 millioner kroner ut på en gjeng gründere i et tre år gammelt selskap. Ikke så oppsiktsvekkende i seg selv, for så vidt, Google investerer i alle mulige slags prosjekter hele tiden. Noen hundre millioner her og noen hundre millioner der. En dyktig gravejournalist med ambisjoner om å vinne priser bør snart prøve å finne ut hva Google ikke investerer i. Googles eierandel i gründerbedriften etter investeringen er dessuten bare to prosent, så gjesp. Hei, vent litt… Oscar Health Insurance , heter investeringsobjektet. Google inn i forsikringsbransjen? Hva er det Larry pønsker på nå?

Verdifulle data

Oscar er ikke et helt vanlig forsikringsselskap, viser det seg. Ideen de tre unge gründerne hadde da de startet opp for tre år siden, var å differensiere prisene på helseforsikring. Drikker du som en svamp, røyker som en skorstein og spiser som en hest, og attpåtil stort sett ligger på sofaen, vil du før eller siden få trøbbel med helsen. Det koster penger. Særlig i Amerika. For forsikringsselskapene er det derfor en våt drøm å få tilgang til pålitelig informasjon om hvordan kundene deres lever, og hvordan det påvirker helsen deres, slik at de kan kreve mer penger av høyrisikogruppen. Men det er lettere sagt enn gjort. Helsedata og pasientjournaler er ikke ting som ligger og slenger overalt. De er hemmeligstemplet av personvernhensyn. Og personvern er ikke noe en skal ta lett på. Retten til et privatliv er helt sentral i både menneskerettighetskonvensjonen og grunnloven, fordi vi bør ha rett til et personlig rom der vi kan handle fritt, uten innblanding fra myndighetene eller andre. Men så viser det seg, da, at teknologien atter en gang snur vår klode på hodet.

Helsedata og pasientjournaler er ikke ting som ligger og slenger overalt. De er hemmeligstemplet av personvernhensyn.

Grensene flytter seg

Ifølge Datatilsynets fagdirektør for teknologi, Atle Årnes, redet Google for alvor grunnen for tjenester som denne da de endret brukervilkårene i 2012 (Facebook og Microsoft fulgte raskt etter). De nye brukervilkårene sikrer teknologikolossene retten til å bruke all informasjon de samler inn om deg fra alle sine ulike tjenester til å utvikle nye tjenester, eller som Google kaller det: «tilpasset innhold». Så langt har det stort sett dreid seg om søkeresultater og annonser. Når Googles sjeføkonom, Hal Varian, nå sier at han er interessert i å bruke dataene Google sitter på til å tilpasse forsikringstilbudet til hvert enkelt individ, reiser det en lang rekke etiske problemstillinger. Et forsikringsselskap med Google på eiersiden vil nemlig kunne skaffe seg mye mer informasjon enn de hadde kunnet lese i pasientjournalene dersom de hadde klart å bryte seg inn i hvelvet. Og som om ikke det var nok, får de drahjelp i overvåkingsarbeidet av dingsene vi omgir oss med døgnet rundt.

Et forsikringsselskap med Google på eiersiden vil nemlig kunne skaffe seg mye mer informasjon enn de hadde kunnet lese i pasientjournalene dersom de hadde klart å bryte seg inn i hvelvet.

Sikler og skraper

De fleste nordmenn har en smarttelefon som er full av sensorer. Snart har alle smartklokker også, med enda flere sensorer. Nye sensorer kommer til hver eneste dag, i form av plasterlapper, mikrochips eller nærmest ingenting. Det finnes sensorer på størrelse med sandkorn, så små at de kan pakkes inn i en pille. Når sensoren kommer i kontakt med magesyre, sender den et signal til smarttelefonen din, som sender informasjonen videre til legen din. Eller forsikringsselskapet, da, så de kan passe på at du ikke slurver med medisinene dine. Google har utviklet kontaktlinser som kan måle insulinnivået i øyevæsken flere ganger i sekundet, overføre dataene trådløst til telefonen din, og så videre til Google. En av Oscar Health Insurance-gründerne, Mario Schlosser, legger ikke skjul på at han gjerne vil tilby kunder som bruker Googles kontaktlinser en god deal.

Det er altså fullt mulig å overvåke kroppstemperatur, puls, svette, åndedrett, søvnmønster og insulinnivå, bare for å nevne noe. Bedre enn overvåkingsavdelingen på et sykehus. Kontinuerlig. Døgnet rundt. Dataene kan lagres, overføres og analyseres. Alt er mulig. Spørsmålet er hvem som skal ha tilgang til dataene.

Alt er mulig. Spørsmålet er hvem som skal ha tilgang til dataene.

Sukrer pillen

Ifølge Årnes hos Datatilsynet er teknologigigantene helt avhengige av at vi er komfortable med det de gjør. Derfor begynner de gjerne forsiktig, med tjenester alle kan like, og så øker de heller på etter hvert. Å la et forsikringsselskap bruke Googles data om enkeltpersoner til ekstrem overvåking er åpenbart vanskelig for folk å svelge. Derfor er det ekstremt viktig for Google å pakke inn budskapet.

Når barna mine skal svelge bitre piller, pleier jeg å knuse dem (pillene) i litt syltetøy. Oscar og Google gjør det samme ved å sukre pillen på denne måten: Du betaler for mye for forsikringen din, fordi du må være med på å spleise på konsekvensene av andres utskeielser og lave moral. Hvorfor skal du det, når du lever sunt? Det skal lønne seg å ta ansvar. Ser vi at du lever sunt og tar liten risiko, belønner vi deg for det, under slagordet «Pay as you live». Dessuten er initiativet vårt nobelt og prisverdig, fordi det motiverer kundene våre til å leve sunnere. Hva er galt med det?

Et veiskille for personvernet

I rettferdighetens navn er ikke forskjellsbehandling noe nytt, men en videreføring av forsikringsmodeller vi kjenner igjen. Selskapene gir jo allerede rabatter til erfarne sjåfører som beviselig har kjørt uten skader i mange år – fordi unge, uerfarne og risikosøkende sjåfører oftere er innblandet i ulykker. Akkurat nå tilbyr forsikringsselskapet Tryg i Bergen en prøveordning med billig forsikring til kunder som er villige til å installere en «svart boks» i bilen.

En kan se på det som et veiskille, der valgene vi tar nå vil avgjøre hvorvidt vi i fremtiden vil bli straffet økonomisk dersom vi ikke er villige til å la oss overvåke.

En kan selvfølgelig se på Googles investering i Oscar Health Insurance som en positiv utvikling for alle oss som lager mat fra bunnen, løper i skogen og har høy moral. Eller en kan se på det som et veiskille, der valgene vi tar nå vil avgjøre hvorvidt vi i fremtiden vil bli straffet økonomisk dersom vi ikke er villige til å la oss overvåke, eller av en eller annen grunn ikke får plass i kundegruppen med jernhelse, enten det skyldes genetikk, kosthold, arbeidsulykker eller andre ting. Det kommer an på øyet som ser. I Danmark har forbrukermyndighetene landet på at differensieringen vil føre til et overvåkings— og sorteringssamfunn der et stigmatisert B-lag spleiser på A-lagets rabatter. Tusenkronersspørsmålet er om det er mulig å unngå.

Må opp på EU-nivå

De fem sterkeste drivkreftene i den teknologiske utviklingen akkurat nå er smarttelefoner, sosiale medier, big data, sensorer og lokasjonsbasert teknologi. Oscar og Google treffer planken perfekt når de tar i bruk alt på en gang. Responsen har vært brukbar, i dag er Oscar Health Insurance verdsatt til 14,4 milliarder kroner. Det forklarer hvorfor Larry Page er topp motivert for prosjektet, og da blir Datatilsynet i Tollbugata en puslete motstander. Håpet må være at de tilsvarende tilsynsmyndighetene i resten av Europas nasjoner samler seg, og at EU kan sette foten ned. Det kan godt skje. Det har skjedd før. Det er bare å Google.

Les også

Forsikringsselskaper kan få kjøpe briters sensitive helsedata

Googles toppsjef Larry Page (42) sitter på så mye informasjon om enkeltpersonene som bruker tjenestene hans at forsikringsselskapene klynker og skraper på døren for å få komme inn. Når Google nå albuer seg inn i forsikringsbransjen, er det derfor all grunn til å følge nøye med på hvordan Page forholder seg til personvern.

Les mer om

  1. Kultur