Ny NRK-serie: Når virkeligheten blir reality

Bør NRK-lisensen brukes til å låse folk inne og lage underholdning av det?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er å spille på folks PR-kåthet for deretter å leke med psyken deres en del av allmennkringkasteroppdraget? Det var et av spørsmålene som ble stilt på Twitter onsdag kveld, da det ble kjent at NRK snart har premiere på realityserien Diktaturet .

I serien blir åtte unge «demokratibortskjemte» nordmenn sperret inne i åtte dager. Uten dagslys. Uten kontakt med omverdenen. Jobben er å sortere binders. Dagen lang. De blir overvåket, de må adlyde en leder de ikke får møte, og de oppfordres til å tyste på hverandre. Vel, er det en del av allmennkringkasteroppdraget?

Den er for drøy ass!

Ryggmargsrefleksen er at dette er for drøyt. Ifølge NRKs Håkon Moslet er motivasjonen å få unge til å bruke stemmeretten. «Mange av oss tar demokratiet for gitt, men alternativet er jo faktisk diktatur», sier han til Dagbladet. Den samme Moslet kalte det folkeopplysning den gangen en ung jente sparket en gigantisk mann i kilt gjentatte ganger i ballene i sexserien Trekant. Så motivasjonen kan jo selvsagt være at realityseriene er blitt viktige verktøy kanalene bruker for å knytte seerne til alle sine digitale plattformer, og at de må overgå hverandre i et slags opprustningskappløp der alt er lov. Men det trenger ikke bli dårlig TV av den grunn.

Nærmere enn du tror

NRK kaller Diktaturet et sosialt eksperiment. Ikke originalt i reality-sammenheng, men i dette tilfellet har det noe for seg. Ikke alle blir fratatt dagslys eller muligheten til å kommunisere, men for fryktelig mange mennesker rundt omkring i verden, i nasjoner der makten er fordelt på få hender, og folket har svært liten frihet, som i Nord-Korea, Myanmar, Iran, Syria eller Zimbabwe, vil en slik reality speile virkeligheten. Vi trenger ikke reise så langt heller. Mange nordmenn vil også kunne kjenne seg igjen i deler av denne virkeligheten – nemlig de innsatte i fengslene.

Frihetsberøvelse er den alvorligste straffen vi har her i landet. I serien er de åtte deltagerne valgt ut etter å ha gjennomgått tester som viser at de er psykisk rustet til å tåle åtte dager frihetsberøvelse. I virkelighetens reality er de som fratas friheten ofte de som slett ikke er rustet til det. Og da snakker vi ikke om åtte dager.

Burde vært drøyere

Den 24. august sitter jeg foran skjermen, med popcorn i den ene hånden og en øl i den andre klar for å studere hvordan unge, sterke nordmenn takler det de svakeste av oss blir utsatt for hver eneste dag. Ikke i regi av et diktatur, men av demokratiet. Det er både et spennende sosialt eksperiment og god folkeopplysning. Mitt svar på Twitter-spørsmålet blir derfor et ubetinget ja. Diktaturet er en del av allmennkringkasteroppdraget. Det er drøyt. Klart det. Superdrøyt. Spørsmålet er om det er drøyt nok.