Vaksinefrykten sprer seg som et virus

Da den norske, ebolasmittede kvinnen ble utskrevet fra Ullevål sykehus mandag, ga hun oss en påminnelse om betydningen av vaksiner. I Norge velger mange foreldre å la være å vaksinere barna sine mot noen av verdens dødeligste sykdommer.

Vi leter desperat etter en ebolavaksine. Samtidig lar norske foreldre være å vaksinere barna sine mot sykdommer som dreper hundre ganger så mange mennesker hvert eneste år.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Se for deg at du ligger på ryggen, midt i gaten. Time etter time. Du blør. Klarer ikke reise deg. Det gjør sinnssykt vondt. Du er i ferd med å dø. Men ingen hjelper deg. Ingen trøster. De holder seg for munnen, går store sirkler rundt deg.

Så langt har ebolaepidemien krevd rundt 4500 menneskeliv, ifølge Verdens helseorganisasjon. Da den friskmeldte norske legen kom ut av isolatet på Ullevål mandag, ga hun oss alle en påminnelse om at jakten på en vaksine er et kappløp med tiden. For det er med vaksiner epidemier bekjempes.

Samtidig herjer sykdommer med gammelmodige navn i Norge og andre vestlige land. Kikhoste. Meslinger. Polio. Flest barn rammes. Fordi foreldrene deres ikke beskytter dem – eller til og med forsøker å påføre dem smitte. Hva i all verden er det som foregår?

På nivå med Sør-Sudan

Skolen er blitt et farlig sted å være. Det ble konklusjonen da Hollywood Reporter i forrige uke så nærmere på kikhosteepidemien i California. 9000 er smittet, tre barn er døde så langt i 2014. Problemet er ikke størst i områder der foreldrene har lav utdanning. Tvert imot. På enkelte av prestisjeskolene i Hollywood er flokkimmuniteten på nivå med Sør-Sudans. Årsaken er foreldre som ikke vaksinerer barna sine. Akkurat som i Norge.

Les også:

Les også

Nord-Korea stenger grensene for turister på grunn av ebolafrykt

I 1949 tok kikhoste livet av 80 barn i Norge. Tre år senere ble obligatorisk vaksinering innført. Det hjalp. På slutten av 1990-tallet var kikhoste nærmest utryddet. Da publiserte det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet en studie som koblet vaksiner til autisme. Den skremte, forståelig nok, vannet av mange foreldre og ble begynnelsen på en nedtur i vaksineringen, en oppblomstring av forvirrede konspirasjonsteorier — og de nær utryddede sykdommenes tilbakekomst.

God forskning eller konspirasjon?

Studien ble senere trukket tilbake, og hauger av andre studier finner ingen sammenheng. Så kom svineinfluensaen. Etter den norske massevaksinasjonen i 2009 ble det påvist flere tilfeller av narkolepsi blant dem som ble vaksinert enn i resten av befolkningen. Et nytt bidrag til vaksinasjonsfrykten, selv om den har lite med vaksinene mot kikhoste og meslinger å gjøre.

Det er ikke bare frykt som er årsaken til at foreldre ikke vaksinerer barna sine. Mange synes simpelthen at det høres ut som en god idé.

Men det er ikke bare frykt som er årsaken til at foreldre ikke vaksinerer barna sine. Mange synes simpelthen at det høres ut som en god idé.

Smittsom filosofi

Rudolf Steiner var forlengst død da vaksinene mot kikhoste og meslinger ble oppfunnet. Skepsisen til dem bygger derfor på hans filosofi om at barnesykdommer er bra for barnets utvikling, og kanskje litt hans spådom om at en vaksine en gang i fremtiden vil fordrive åndelighet til fordel for materialisme. Derfor lar mange Steiner-foreldre være å vaksinere barna sine. Enkelte skyver dem sågar inn i såkalte smittesirkler, der målet er å påføre barnet sykdom.

Se video med Silje Lehne Michalsen som hadde ebola, men er frisk nå:

Folkehelseinstituttet har ingen oversikt på skolenivå, men en svensk undersøkelse fra 1999 viste at bare 18 prosent at elevene ved svenske steinerskoler hadde fått MMR-vaksiner, mot 93 prosent i resten av befolkningen. I Nesodden kommune følger bare 84 prosent av barna vaksinasjonsprogrammet mot både kikhoste og meslinger, mot 94 prosent i hele landet. Helsetjenesten i kommunen mener det har en sammenheng med kommunens Steiner-miljø. I Nesodden kommune er det registrert 12 tilfeller av kikhoste bare i august og september.

Skremmende tall

4500 eboladødsfall er skremmende, for all del, men kikhoste tar altså livet av nesten 300.000 mennesker hvert år. Flest i den tredje verden, men også blant verdens rikeste. Kikhosteepidemien i California er den største på 70 år. Så langt i år er tre barn døde. Frankrike opplevde en epidemi for et par år siden, med 10 døde og 5000 på sykehus. I Norge er det så langt i år registrert 2356 tilfeller av kikhoste. De faktiske tallene er sannsynligvis langt høyere.

Før meslingevaksinen ble innført i Norge i 1969, døde mellom 10 og 15 nordmenn av meslinger hvert år. I 2011 opplevde vi et lite utbrudd i Norge, 14 år etter det store utbruddet i Steiner-miljøet på Nesodden, da 82 barn ble smittet. I fjor opplevde England og Wales et stort utbrudd — ifølge myndighetene også denne gangen fordi foreldre ikke vaksinerer barna sine.

I immunologien snakker man om flokkimmunitet. For at befolkningen skal være trygg, må mer enn rundt 90 prosent være immune. Lar du være å vaksinere, er du gratispassasjer. Og gjør mange nok som deg, er hverken gratispassasjerene eller andre som ikke er vaksinert (småbarn, kronisk syke, eldre osv.) beskyttet av flokken. Da blir det farlig.

Lar du være å vaksinere, er du gratispassasjer.

Skylapper

Ifølge Verdens helseorganisasjon mangler en femtedel av verdens barn vaksiner. Verdens fattigste dør fordi de ikke er beskyttet av flokken sin. I Norge får alle de vaksinene som skal til. Men her er vi så historieløse at vi bekymrer oss mer for dårlig dokumenterte bivirkninger enn for dokumentert livsfarlige sykdommer.

Det er vel derfor det kalles sunn fornuft, antar jeg – fordi den ikke er smittsom.

BAKGRUNN:

Les også

Den norske legen er immun mot ebola i ti år

Se også: Kart over sykdomsutbrudd som kunne vært unngått med vaksine