Kommentar

Brage: Lyrikken som forsvant

 • Rune Hallheim
  Journalist

Ingvild Rishøi er nominert til to Bragepriser for sine noveller Holm, Morten

2014 var et dårlig år for poesien. Eller har det kanskje vært dårlig for juryen?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Runer Hallheim. Magnus Knutsen Bjørke

Tiderne skifter, er navnet på et dansk forlag. Også for norske forlag er tidene omskiftelige, og ustadigheten har forplantet seg like inn i Bragejuryen. 2013 bød på tre norske diktsamlinger blant årets fire beste skjønnlitterære verk. Året før var to diktsamlinger blant de nominerte.

I år er ingen lyrikere nominert til Brageprisen, og da kan man vel konstatere at enten har 2014 vært et dårlig år for lyrikken, eller så har det vært et dårlig år for juryen. Den har for eksempel valgt å se bort fra Nils Christian Moe-Repstads 19 forgiftninger .

Til gjengjeld har juryen for den skjønnlitterære prisen — og de øvrige juryer - holdt seg til det trygge og konvensjonelle. Navn som Fløgstad og Ørstavik får ingen til å falle av stolen, og felles for nesten alle nominerte er at de kommer fra de store forlagene. Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug og Oktober står for samtlige seksten nominasjoner, med unntak av Spartacus og Kolon forlag som har en hver.

Ryddighet

Fasthet og ryddighet fra år til år, gjennom skiftende juryer, er sannsynligvis et poeng hvis prisen skal heve sin status. Men muligheten til å peke på det ukonvensjonelle, er også noe prisutdelere ikke bør skusle bort.

To bøker med tematikk fra annen verdenskrig er nominert i klassen for sakprosa. Det viser ikke bare at krigen ennå ikke er slutt. Mer interessant er at de er skrevet av relativt unge kvinner, og at de byr på andre perspektiver enn det som har vært vanlig på denne spesialdistansen for modne menn.

Inflasjon

Man skal ikke bli forundret om noen mener det er gått inflasjon i litterære priser. Når Forleggerforeningen velger å offentliggjøre Brage-nominasjonene dagen etter at Nordisk råd har delt ut sine priser, ber de om slike reaksjoner. Men om man nå vil gjøre det enkelt: Brageprisen er altså et slags norgesmesterskap, mens Nordisk råd driver med det nordiske, omtrent som i ymse idretter. Og for at det ikke skal bli altfor enkelt, så er Nordisk råds pris, som ble utdelt på onsdag, et slags mesterskap for 2013. Det ligger et knapt år etter Brage, og derfor var onsdagens norske Nordisk råd-vinner Brune , nominert til Brage i fjor.

Mysterier

Juryarbeid byr svært ofte på mysterier, som i sin tur gir næring til spekulanter og journalister. Årets Brage-mysterium ligger egentlig utenfor juryenes mandat. Prisen har hvert år en åpen klasse, som arrangørene har definert. I fjor var det "Faktabøker for voksne", i år er det "Noveller og essays". Altså kortprosa, kan man med litt velvilje kalle det.

Men er ikke noveller også skjønnlitteratur? Jovisst, og derfor er da også Ingvild H. Risøy nominert i klassen for skjønnlitteratur, samtidig som hun er nominert i novelleklassen. I teorien kan hun ta med seg to Bragepriser hjem fra utdelingen den 18. november, og det skal i så fall være henne vel unt. Hvilken pris som er gjevest, er ikke vanskelig å gjette. Det må da være bedre å vinne en pris som alle skjønnlitterære forfattere konkurrerer om, enn en pris for bare novelleforfattere. En prisarrangør som vil høyne statusen, bør ikke rote seg bort i slike finurligheter.

De nominerte til Brageprisen 2014

Åpen klasse: Noveller og essays

Mikkel Bugge: Tauet

Thomas Lundbo: Etter la Bruére

Pål Norheim: Oppdateringer

Ingvild H. Rishøi: Vinternoveller

Barne- og ungdomsbøker

Lisa Aisato: En fisk til Luna

Lars Joachim Grimstad, Solkongen

Oda Faremo Lindholm, Bullshitfilteret

Anette Münch, Badboy Steroid

Sakprosa

Bjørn Are Godøy: Ti tusen skygger

Ida Jackson: Morfar, Hitler og jeg

Marte Michelet: Den største forbrytelsen

Alf van der Hagen: Kjell Askildsen. Et liv

Skjønnlitteratur

Rune Christiansen: Ensomheten i Lydia Ernemans liv

Kjartan Fløgstad: Magdalenafjorden

Ingvild H. Rishøi: Vinternoveller

Hanne Ørstavik: På terrassen i mørket

 1. Les også

  Ingvild H. Rishøi er nominert til to bragepriser for samme bok

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Gleden med skjeden» kan vinne Brageprisen i år

 2. KULTUR

  Brageprisen til Åsne Seierstad og Monica Isakstuen

 3. KULTUR

  Begge de to sakprosabøkene som vant Brageprisen i fjor, ble vurdert som for dårlige for bibliotekene

 4. KULTUR

  Åsne Seierstad nominert til årets Bragepris.

 5. KULTUR

  Nina Lykke nominert til Brageprisen

 6. KULTUR

  Prisvinnende bøker «for dårlige» for bibliotekene. – Dessverre kommer ikke alle gode bøker med