Det kvinner egentlig vil ha

  • Joacim Lund

Kom igjen, kjerring. Skaff deg en jobb. Det er alle tjent med.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Les mer her.

Jeg har fem barn. Faktisk har jeg hatt småbarn i over 20 år. Ingen vet bedre enn meg hvor utilstrekkelige småbarnsforeldre føler seg innimellom. Det ville vært fint å jobbe litt mindre. Få mer tid til barna. Roe ned.

Likevel må jeg blåse en liten fanfare for den nye LO-sjefen når hun vil ha kvinnene ut i jobb. Det er det gode grunner til.

Økonomisk selvstendighet

Tre ganger så mange kvinner som menn jobber deltid. Skal vi oppnå likestilling, må begge kjønn ut i arbeid. Lav deltagelse i arbeidslivet gjør kvinner til lite attraktiv arbeidskraft.

Og hvordan går det når dere skiller dere fra mennene deres, damer? Omtrent halvparten av dere gjør det før eller siden, så ikke lat som om det ikke er en reell problemstilling. Hva skjer når mannen din har gjort karrière og skapt seg et solid, økonomisk fundament mens du var hjemme med barna? Hva sitter du igjen med etter bruddet? Hva slags bolig? Hva slags ferier skal du ta med barna på? Hva skjer når de trenger nye sykler? Hva om du blir trygdet, hva med pensjonen? Er du klar for avmaktsfølelsen?

Joacim Lund

Du kan åpenbart velge heltidsarbeid av egoistiske grunner. Men du kan godt gjøre det av hensyn til fellesskapet også.

Ansvar for fellesskapet

Årsaken til at Gerd Kristiansen er så opptatt av at kvinner skal jobbe heltid, er at det er nødvendig for verdiskapingen her i landet. Derfor legger samfunnet til rette på alle måter med barnehage og heldagsskole og hva det nå er alt sammen, for at både mor og far skal jobbe.

Hvorfor skal kvinner da jobbe mindre? Hvor skal grensen egentlig gå? Vi nordmenn jobber lite og tjener mye. Staten fullfinansierer allerede en i verdenssammenheng svimlende stor foreldrepermisjon. Hvor myke puter skal politikerne sy under armene på oss?

Vi ønsker oss selvsagt ikke en stat som tvinger. Vi jobber ikke for staten. Vi vil ha valgfrihet, ikke diktatur. Velger vi å stramme inn på forbruket for å kunne jobbe mindre en periode, må det være lov.

Alle som jobber deltid, er da heller ikke latsabber, slik noen ser ut til å tro. Vi skiller mellom frivillig og ufrivillig deltidsarbeid. Andre kan ha spesielle behov.

Men ifølge Fafo-rapporten Undersysselsetting og ufrivillig deltid jobber svært mange redusert fordi de rett og slett ikke ønsker å jobbe mer — og de fleste av dem er kvinner.

Er du en av dem, følg med nå: Det er bra for deg selv, for alle andre damer og resten av samfunnet om du jobber full tid. Klipp håret og skaff deg en jobb!