Det er en skammens vei mot dagens norske veteranpolitikk | Harald Stanghelle

Mannskap fra den norske handelsflåten ved luftskytskanonene under annen verdenskrig. Nærmere 4500 kom aldri tilbake. Og mange av dem som fikk se Norge igjen, var ødelagt for livet av måneder og år i det helvete konvoifarten var.

Først var fedrelandet stolt over veteranenes innsats. Så ble Norge deres argeste motstander.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Både Jon Michelets død og Libanon-veteranenes parade fra Akershus festning til Rådhusplassen har den siste uken gjort et spesielt inntrykk. På vidt forskjellig måte, selvfølgelig, men likevel finnes det en slags indre sammenheng.

For både fredagens marsj og Michelets navn gir assosiasjoner til den tragiske historien om hvordan vi som nasjon har oppført oss mot noen av dem vi står i størst gjeld til. Det er jo ikke det offisielle Norges fortjeneste at krigsseilerne omsider fikk sin oppreisning. Eller at vår egen tids veteraner etter mange års kamp nå blir tatt på alvor.

Les hele saken med abonnement