Kommentar

Tinder for nordmenn som vil møte utlendinger | Joacim Lund

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

Kjære landsmenn: Statsministeren, Anita Krohn Traaseth og kronprins Haakon. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Kjendiser, glamour og en ny nettside skal markedsføre Norge som innovativ og bærekraftig nasjon. Men er det sant?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Først en gåte: Hva er likheten mellom kongehuset, statsministeren og Anita Krohn Traaseth? Riktig svar: Alle holder en årlig tale om rikets tilstand.

Tid er penger

Det var neppe gratis karbonader som var årsaken til at elitelaget fra næringsliv, politikk og forvaltning valgte å tilbringe timevis inne i rådhuset i sommervarmen torsdag. Norge trenger økte inntekter, og Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth skulle legge frem en plan for hvordan pengene skal hentes inn – gjerne så raskt som mulig.

I Regjeringens perspektivmelding fra i fjor anslås det at Norge vil gå 5 milliarder i minus i 2030, og at dette underskuddet vil øke til 150 milliarder i året i 2060 dersom inntektene er stabile. Ifølge SSB økte fastlandseksporten betydelig i 2017, men den må øke mye, mye mer. Det var derfor statsminister Solberg var klokkeklar i sin bestilling på NHOs årskonferanse i fjor: «Vi ønsker å synliggjøre norske grønne løsninger for økt eksport (...)»

Svaret fra Innovasjon Norge er en nettside, det de kaller «Tinder for norsk og utenlandsk næringsliv», theexplorer.no.

Hva skal selges?

Planen er denne: Innovasjon Norge bygger opp en redaksjon som siler ut bærekraftige, innovative bedrifter som er rigget for å vokse, og hjelper dem med å gjøre sine hoser grønne for internasjonale investorer, kunder og samarbeidspartnere. Slett ingen dårlig idé. Det kan hjelpe norske bedrifter til å vokse seg ut i verden, og det kan bli et nyttig verktøy for politikere og UD i utlandet. Kanskje.

Men det er verdt å stanse opp ved et par spørsmål rundt markedsføringen av Norge som en innovativ og bærekraftig nasjon.

Mor bærekraft

I sin nyttårstale i 1992 sa Gro Harlem Brundtland at «det er typisk norsk å være god». I sin tale i rådhuset i går var hun ikke like sikker på at Norge er et pionérland i bærekraft lenger. «Det bør i hvert fall undersøkes før vi begynner å selge det», skrev BI-professor Anne-Britt Gran på Twitter. Grans kollega på BI, Peder Inge Furseth, påpekte at Norge ligger langt etter Finland og Sverige på alle innovasjonsmålinger de siste 15 årene. Han mente innovasjonstalen burde inneholdt en strategi for hvordan Norge skal øke innovasjonsevnen.

Begge har selvsagt rett. På dette feltet er selvtilfredshet farlig, og nettsiden bør bare være en del av Innovasjon Norges strategi. For enkeltbedriftene som slipper gjennom nåløyet, betyr det imidlertid lite hvordan nasjonen gjør det i målinger. De er bare hypp på å møte utlendinger – og nå er de i det minste på Tinder.

Les mer om

 1. Anita Krohn Traaseth
 2. Eksport
 3. Innovasjon Norge
 4. Innovasjon
 5. Næringsliv
 6. Joacim Lund