Kommentar

Erna Solberg er anklaget for dårlig lederskap. Velgerne er helt uenige. | Harald Stanghelle

  • Harald Stanghelle
    Harald Stanghelle
    Kommentator

Budsjettforhandlingene er håndtert mer klønete enn Erna Solberg har for vane. I alle fall hvis vi skal tro politiske motstandere, de to samarbeidspartiene og uavhengige kommentatorer. Foto: Stein Bjørge

Det er et paradoks at flere foretrekker Erna Solberg som statsminister nå etter flere uker med budsjettsirkus, skriver redaktør Harald Stanghelle.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Budsjettforhandlingene er håndtert mer klønete enn Erna Solberg har for vane. I alle fall hvis vi skal tro politiske motstandere, de to samarbeidspartiene og uavhengige kommentatorer.

Ikke en eneste har gitt statsministeren ros for godt lederskap disse hektiske budsjettukene.

Lite inntrykk

Slikt ser ikke ut til å gjøre inntrykk på velgerne. 40 prosent foretrekker Erna Solberg som statsminister, i følge denne ferske Respons-målingen for Aftenposten. Det er tre prosent mer enn forrige gang (august) vi gjennomførte en statsministermåling, og denne er i sin helhet tatt opp etter sist helgs budsjettforlik.

Derfor er tallene ekstra interessante. Fremgangen kan selvsagt være en belønning for at budsjettet omsider kom i havn uten krise. Like sannsynlig er det imidlertid at selv om budsjettdramatikken har dominert det politiske nyhetsbildet, har den ikke gjort like stort inntrykk på folk flest. Kanskje målingen også signaliserer at vi nordmenn ikke tror litt budsjettkaos skaper hverdagsproblemer for oss. Det gjør det da heller ikke.

  • Torsdag kom det også partibarometer, tatt opp etter budsjettforhandlingenes slutt. To av «kameratene» gikk frem, to tilbake.

Trygg statsminister

Alt dette til tross: Det er verdt å merke seg Erna Solbergs sterke stilling etter drøye tre regjeringsår og med en turbulent høst bak seg. Det forteller om velgere som ser en trygg og styringsdyktig statsminister. Det er da også Erna Solberg.

Men enda flere - 46 prosent (pluss 1 prosent) - foretrekker Jonas Gahr Støre som statsminister. Det er samme høye og stabile nivå vi har sett tre målinger på rad. Støre er en sterk og naturlig utfordrer i velgernes øyne. Det bør da også lederen for for største opposisjonspartiet være.

Arbeiderpartiets trumfkort har i hele etterkrigstiden vært styringsdyktighet der det aldri har vært tvil om hvem som ville bli statsminister hvis velgerne pekte mot venstre. Dette har ofte stått i kontrast til kaos og strid på såkalt borgerlig side.

2017-valget blir ikke slik. På begge sider er statsministerkandidaten klar og selve regjeringsprosjektet uklart. For første gang siden 2001 går ikke Ap til valg på et rødgrønt flertallsalternativ. På motsatt side av den politiske midstreken er det usikkert hvem som vil støtte en fortsatt Solberg-regjering, men hun har ingen utfordrer til selve statsministerposten.

Foto: Anne Gjertsen

Klare KrF-velgere

KrF og Venstre er nøkkelpartier i denne kampen. KrF har allerede tatt skritt for å plassere seg i en friere posisjon enn for fire år siden. Da er det interessant at på Respons-målingen svarer hele 57 prosent av KrFs velgere at de foretrekker Erna Solberg som statsminister, bare 21 prosent vil ha Jonas Gahr Støre. Det forteller noe om hvilket dilemma Knut Arild Hareide møter i sin sentrumsfokuserte frigjøringsprosess fra fortsatt å støtte en blåblå regjering.

Med Venstre er det annerledes: Trine Skei Grande har med insisterende indignasjon avvist ethvert Ap-forsøk på tilnærming mellom de to partiene. Venstre-velgerne er mer åpne enn sin partileder. Et klart flertall, 54 prosent, foretrekker fortsatt Erna Solberg, mens et stort mindretall på 42 prosent oppgir Jonas Gahr Støre som sin favoritt.

Et annet funn som er verdt å merke seg er at absolutt ikke en eneste MDG-velger foretrekker Erna Solberg. Miljøpartiet De Grønne har gjort et poeng av sin blokkuavhengighet, men når det gjelder statsministervalg er i alle fall ikke partiets velgere i tvil om hvilken vei MDG bør gå.

Ungdommens Støre

Respons-målingen viser at Erna Solberg og Jonas Gahr Støre står ganske likt i de fleste aldergrupper og landsdeler.

Men innenfor to meget viktige grupper har Jonas Gahr Støre et stort forsprang:

50 prosent av kvinnene ønsker ham som statsminister. Det er 13 prosent mer enn Erna Solberg oppnår. Enda viktigere er det at Ap-leder har mye større apell til unge velgere enn den sittende statsminister: Hele 56 prosent av velgerne under 30 år vil ha Støre som regjeringssjef. Bare 27 prosent foretrekker Solberg.

Slike tall har naturligvis noe å gjøre med hvem av de to som spiller opposisjonsrollen, men e t så stort Støre-forsprang er uansett meget dårlig nytt for en Høyre-statsminister som må ha som mål å være på parti med fremtiden.

harald.stanghelle@aftenposten

  • I ukens podkast Aftenpodden, snakker politisk redaktør Trine Eilertsen om målingen, og andre saker. Lytt her, eller finn podkasten i feks Itunes.