Kommentar

Disse 9 TV-seriene bør du få med deg i høst

 • Cecilie Asker
  Cecilie Asker
  Avdelingsleder
Sex, vold, cowboyer og roboter, det er store forventinger til HBOs nye storsatsing Westworld. Serien er en blanding av western og science fiction, og har ambisjoner om å fylle støvlene til ingen ringere enn Game of Thrones.

Sommeren nærmer seg slutten. Men frykt ikke, rundt 90 nye serier og sesonger venter på deg i sofaen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Aldri før har det blitt brukt så mye penger på tv-serieproduksjon på verdensbasis, noe som har ført til at konkurransen  mellom de tradisjonelle TV-kanalene og de nye strømmetjenestene er beinhard.

Men selv om er vi TV-seere sitter igjen som de store vinnere, er det ikke med et rekordstort tilbud alltid like lett å skille gull fra gråstein. Hvis du har tenkt å bruke noen timer foran TV-skjermen denne høsten er disse ni seriene et godt sted å begynne.

Den politiske thrilleren Nobel er høstens storsatsing på dramafronten for NRK. Aksel Hennie (i midten) spiller hovedrollen i serien.

Nobel, NRK – denne politiske thrilleren er statskanalens største dramasatsning i år. Den følger krigsveteranen Erling Riiser (Aksel Hennie) som blir involvert i et storpolitisk spill når han vender tilbake fra  fra tjeneste i Afghanistan.Serien oser av kvalitet i alle ledd og har allerede høstet mye ros på forhånd. Dette kan fort bli det norske svaret på Homeland.

Nicolai Cleve Broch spiller en mann som er blitt frikjent for drap i rettsalen, men fortsatt må leve med mistankene i virkeligheten.

Frikjent 2, TV2 – i første sesong fulgte vi Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch) og hans kamp for å renvaske sitt navn for gamle drapsmistanker når han vender tilbake til sin barndoms bygd. I andre sesong viser det seg at drapet på hans ungdoms kjæreste kanksje ikke er oppklart likevel. Serien er spekket med både drama og spenning, og holder forhåpentligvis like høy standard denne gang også.

Elle Dorrit Petersen og Odd Magnus Williamson spiller et ektepar som er separert, men som fortsetter å dele kontor som advokater.

Aber Bergen, TV3 – Endelig en ordentlig advokatserie på norsk. Elle Dorrit Petersen og Odd Magnus Williamson spiller hovedrollene som det separterte advokatparet Erik Aber og Elea Bergen som fortsatt deler kontor på godt og vondt. Serien er visstnok inspirert av amerikanske Suits, og selv om dress- og kjolebudsjettet neppe er like stort, kan vi håpe at den smarte vittigheten har smittet over.

Ingrid Bolsø Berdal spiller en av hovedrollene i HBOs nye storsatsing Westworld.

Westworld, HBO Nordic – denne sci fi-western-serien er tiltenkt den store oppgaven å ta over som flaggskipet til HBO når Game of Thrones runder av neste år. Ikke rart forventningene er skyhøye. Serien handler om en fornøyelsespark hvor roboter med kunstig intelligens spiller ut kundenes fantasier. Lost-skaper  og Star Wars-produsent J.J Abrams står bak og norske Ingrid Bolsø Berdal har en stor rolle.

 • Her er Serieskolens TV-eksperters favoritter fra strømmetjenesten HBO:
Swedish Dicks er en mørk og rufeste komedie med Peter Stormare i hovedrollen som privatdetektiv.

Swedish Dicks, Viaplay – her møter vi den tidligere stuntmannen Ingmar (Peter Stormare) som starter detektivbyrået Swedish Dicks sammen med den tidligere dj’en Axel (Johan Glans). Dette er en mørk og rufsete komedie, og ekstra morsomt på TV-nerder er at 90-tallsikoner som Keanu Reeves og Traci Lords dukker opp i biroller.

Vikingane er satt til vikingtiden, men problemstillingene er moderne.

Vikingane, NRK – hvordan vil dagens problemstillinger rundt tidsklemma, kjønn og likestilling utspille seg vikingtiden? Det får du svar på i denne serien som fremstår som en blanding av Monty Python og Game of Thrones. Serien er full av kjente norske skuespillere og ble spilt inn på både norsk og engelsk på en gang. Dette er høstens store joker.

Antologien Black Mirror har et dystopisk blikk på menneskenes bruk av teknologi i fremtiden.
 • Her er Serieskolens TV-eksperters favoritter fra strømmetjenesten Netflix:

Black Mirror, Netflix – den britiske kultserien med et kritisk blikk på den teknologiske fremtiden har fått et nytt hjem hos Netflix. Historiene er nye, men tema er fortsatt hvor galt det kan gå når menneskene misbruker teknologien. Et slags Twilight Zone for den digitale tidsalderen altså.

Better Things er delvis basert på livet til serieskaper Pamela Adlon, som også spiller hovedrollen.

Better Things, HBO Nordic – serien handler om livet til en skilt skuespiller, spilt av Pamela Adlon (kjent fra Louie og Californication), som prøver å oppdra sine døtre alene. Serien er skrevet av Louis C.K og Pamela Adlon, og er delvis basert på Adlons eget liv. Et stor plaster på såret til alle som savner Louie.

Luke Cage er den tredje superhelten fra Marveluniverset som får egen serie på Netflix.

Marvel’s Luke Cage, Netflix – strømmetjenesten har så langt hatt stor suksess med å vekke til livet antiheltene fra Marveluniverset, Daredevil og Jessica Jones.  Ved å gi superheltserier et mørkere og mer moderne uttrykk, har de løftet sjangeren fra nerdenivå til et mye bredere dramapublikum. Luke Cage dukket opp i noen av episodene til Marvel’s Jessica Jones, og det er ingen grunn til å tro at en serie om han skal være noe dårligere.

 • Trenger du tips til flere TV-serier. Serieskolens TV-eksperter forteller deg hvilke serier du ikke visste du måtte se:

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

 1. TV-anmeldelse
 2. TV-serier
 3. Netflix
 4. NRK
 5. TV 2
 6. TV2 Sumo
 7. HBO Nordic