Kommentar

Jo Lunder kjemper sitt livs kamp. Han får ikke mye hjelp. | Trine Eilertsen

 • Trine Eilertsen
  Sjefredaktør

En offensiv Jo Lunder stilte med advokat Cato Schiøtz ved sin side. Olav Olsen

Det er lett å forstå hvorfor tidligere VimpelCom-sjef Jo Lunder stilte i stortingshøring. Han har en god historie å fortelle.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En katastrofe. Slik beskrev tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder arrestasjonen og siktelsen i forbindelse med korrupsjonssaken. Han har ikke sagt så mye før, men sa til gjengjeld mye fredag. Han kom godt fra det. Han forteller historien om en leder som gjorde det han kunne for å svare på bekymringsmeldingene om mulig korrupsjon, og han kjemper mot at etterpåklokskapen skal frata ham det som måtte være igjen av ære.

Les også

Les også: Vimpelcom betaler 6,8 milliarder i forlik

Saken var ikke viktig nok

Kortversjonen lyder omtrent som dette: Lunder fikk en bekymringsmelding knyttet til forhandlingene om 4G-lisens i Usbekistan i august 2011. Han og Vimpelcom satte i gang det han beskriver som omfattende undersøkelser, blant annet ved hjelp av amerikanske advokatfirma. De konkluderte med at det ikke var grunn til bekymring. Forklaringen på det, skulle det vise seg, var at enkeltpersoner satt lenger nede i systemet og bevisst manipulerte, løy og skjulte oppklarende informasjon.

Selve saken, arbeidet med lisensen, ble regnet som så liten i den store sammenhengen at Jo Lunder ikke så noen grunn til å gå videre til storeier Telenor med bekymringsmeldingen. Problemet ble jo parkert samme høst.

Dermed slår han fast at toppledelsen i Telenor ikke visste noe om at VimpelCom hadde ekspedert en bekymringsmelding før saken dukket opp i mediene et par år senere. Han initierte flere undersøkelser hver gang saken
dukket opp igjen i form av ny informasjon eller spekulasjoner, men ingen av hans hjelpere og rådgivere fant at det var noe å ta tak i.

Les også

Les også: Telenor får sterk kritikk i Vimpelcom-rapport

Les også

Telenor-strid om når Vimpelcom-varsel ble gitt

Mange vil kjenne seg igjen

I ettertidens grelle lys skulle Lunder kanskje ønske at han var enda ivrigere med å informere om at VimpelCom hadde gjennomført en undersøkelse av bekymringsmeldingen. Deloitte-rapporten slår fast at for eksempel tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas, som representant for en storeier i VimpelCom, burde blitt informert om saken mye tidligere. Men når Lunder forklarer seg, er det lett å få sympati med valget han tok den gangen.
I 2011 ante han ikke at saken skulle vise seg å være en av de største korrupsjonssakene i nyere tid. Han forklarer hvorfor han ikke hadde forutsetning for å skjønne det den gangen.

Sannsynligvis vil mange toppledere kjenne seg igjen i Lunders fortvilelse over å havne der han har havnet på dette grunnlaget.

Aaser og Baksaas hjelper ikke Lunder

Jo Lunder kjemper for sitt rykte og sitt yrkesliv. Begge deler ligger i grus. Han er fremdeles siktet, så ny informasjon kan komme. Jon Fredrik Baksaas og avgått Telenor-styreleder Svein Aaser bidrar på sin side til å svekke Lunder fordi de sier at håndteringen ville vært bedre hvis Baksaas hadde fått beskjed vinteren 2011/12.

Tidligere styreleder i Telenor, Svein Aaser, og tidligere konsernsjef, Jon Fredrik Baksaas, skulle ønske de visste mer tidligere. Olav Olsen

De kan lett tolkes i retning av at Lunders håndtering var for dårlig, og at de ville ha stilt riktigere spørsmål og gitt saken et annet hendelsesforløp, hva nå det måtte bety. Det beste Baksaas kunne oppnådd var sannsynligvis å forskåne Baksaas, Aaser og næringsstatsrådene for ubehag fordi de eventuelt kunne snakket sammen om parkerte bekymringsmeldinger tidligere. I møtet med komitèen hadde det vært mer enn nok, men det hadde ikke forhindret korrupsjonen.

Telenor på sin side gjorde alt som var mulig for å skape avstand mellom Telenor, Baksaas og VimpelCom. Det bygget på innsikt i en forretningskultur som var grisete og lite tillitvekkende. Men forretningskulturen var altså ikke grisete nok til at Telenor-ledelsen og Lunder avsto fra å gå inn akkurat her for tjene flere ekstra millioner, eller til at Telenor droppet VimpelCom tidligere. I etterpåklokskapens lys er det nok en og annen som angrer på det også.

 1. Les også

  Vimpelcom-ansatt varslet om mulig korrupsjon

 2. Les også

  Lundteigen leste Vimpelcom-rapport med «Google Translate»

Les mer om

 1. Telenor
 2. Svein Aaser
 3. Jon Fredrik Baksaas
 4. Usbekistan
 5. Deloitte
 6. Monica Mæland

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Økokrim henlegger korrupsjonssiktelsen mot tidligere Vimpelcom-sjef

 2. POLITIKK

  Lundteigen leste Vimpelcom-rapport med «Google Translate»

 3. ØKONOMI

  Baksaas klar for ny runde med Telenor-grilling

 4. ØKONOMI

  Tidligere Telenor-topp: Tapte milliarder på nøling i Vimpelcom-saken

 5. ØKONOMI

  Her er Telenors Asia-problemer – land for land

 6. ØKONOMI

  Telenor-direktørene gikk av etter korrupsjonssaken. Med seg fikk de 17 millioner kroner.