Kommentar

Hillary Clinton er rystet, men hun står | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator

Hillary Clinton hilser tilskuere i Pembroke Pines i Florida lørdag. Florida er en stat den neste presidenten ikke bør tape. Foto: BRIAN SNYDER / Reuters/NTB Scanpix

Donald Trump ligger for dårlig an to drøyt døgn før valget, ifølge målingene, selv om han er nær nok til at noen av oss er nervøse.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det finnes flere registrerte demokrater enn republikanere i USA. En undersøkelse tyder på at Clinton klarer å mobilisere i overkant av 90 prosent av demokratene, mens Trump mobiliserer i underkant av 90 prosent blant republikanerne.

Så ser det ut til at Trump vil ta flere av de uavhengige som nå har bestemt seg, mens de som fortsatt tviler, heller mot Clinton.

Slik sett er bildet ganske normalt for amerikanske presidentvalg. Det uvanlige – som også kan begrunne en viss usikkerhet – fremkommer ved et blikk på bakgrunnstall.

Les også

Derfor er Trump i republikanske Clinton for andre gang

Uro i mønsteret

Trump vinner stort i en tradisjonelt demokratisk velgergruppe, såkalte blue collar workers. Han har et kraftig overtak blant amerikanere med lav utdannelse. Clinton veier opp mye ved å ta en større andel av dem med høy utdannelse.

Men Trumps dominans i den nevnte utdanningsgruppen innebærer for eksempel at Clinton ligger an til en lavere andel av de kvinnelige velgerne enn Barack Obama hadde. Mange lavt utdannede kvinner har nemlig tenkt å stemme Trump.

Nettopp den republikanske kandidatens unormale appell til lavt utdannede, en gruppe som tradisjonelt har lavt fremmøte ved valg, skaper en viss usikkerhet hos noen av oss: Hva om målingene ikke klarer å fange opp en mengde slike tidligere hjemmesittere som nå – kanskje – strømmer til valglokalene?

Les også

Familier splittes i valget mellom Trump og Clinton

Fremgang stoppet opp

Kloke, faglig kompetente mennesker har stilt spørsmålet og svart at nei, noe slikt skjer ikke.

Tallknuserguru Nate Silver er likevel blant de mer forbeholdne. Han har en knapp Clinton-seier som hovedprognose, men sier samtidig at både en mer overlegen Clinton-seier og en knapp Trump-seier er «fullstendig plausible utfall». Han poengterer at Clinton ikke lenger har det før så sterke grepet om de viktige vippestatene.

Hovedinntrykket fra tallmaterialet er likevel at Trumps fremgang de siste ukene har stoppet litt opp. Wikileaks stadige drypp av bunker av hackede eposter har skadet Clinton. Det har også FBI-direktør James Comeys opplysning om at etterforskningen av hennes bruk av en privat epostserver den gangen hun var utenriksminister er gjenopptatt.

Hun er likevel - sier tallmaterialet - ikke så skadet at det er stor fare på ferde.

Les også

Tallene som gjør Clintons tilhengere nervøse

Den brente jords taktikk

Trumps eiendommelige valgkampopplegg har vært en variant av den brente jords taktikk. Han mobiliserer kun kjernevelgere, delvis ved å demonisere sin motkandidat, noe som igjen skal svekke hennes evne til å mobilisere sine egne kjernevelgere.

Trump har nesten ikke gjort noe for å appellere til folk som ikke er typiske Trump-fans, annet enn ved nettopp å demonisere Clinton. Det måtte eventuelt være med hans mantra om at han vil «make America great again», noe som treffer en del av dem som mener USA er i krise.

Jeg rapporterte nylig om nederlagsstemningen i Capitol Hill Club, stedet der republikanere som jobber i Kongressen møtes. Lørdag var jeg i kontakt med tre av dem jeg snakket med da, og alle fastholdt hva de sa sist: Hillary Clinton vinner. Som jeg har skrevet før: Jeg håper de har rett og tror det også, men det siste er altså iblandet litt tvil.

Les mer om

 1. Frankly speaking
 2. Donald Trump
 3. Hillary Clinton
 4. USA-valg 2016

Frankly speaking

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Trumps ego kan bli redningen | Frank Rossavik

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Et opprør som ikke lar seg ignorere | Frank Rossavik

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Leseliste etter valget | Frank Rossavik

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Valget som kan forandre verden | Frank Rossavik

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Gjør USA greit igjen | Frank Rossavik

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  USAs ukrainere frykter Trump | Frank Rossavik