Kommentar

Tre sterke advarsler fra eliten i Davos | Øystein K. Langberg

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

OPT_kombo_doc6o4xrxvfmkl61ttf826-1_i5kYFQfX.jpg

Jeg hadde håpet at en uke i Davos skulle gi fornyet fremtidstro. I stedet skjedde det motsatte.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Verden er blitt farligere», var NATO-sjef Jens Stoltenbergs budskap, mens World Economic Forum-direktør Espen Barth Eide sier det er en «reell fare» for at Europa splittes opp. Sveriges mangeårige stats— og utenriksminister Carl Bildt mener situasjonen er den «mest usikre siden annen verdenskrig».

Øystein K. Langberg, Aftenpostens Europa-korrespondent

Pessimismen preget den sveitsiske fjellheimen i år. Her er tre saker der Davos-eliten ga oss flere bekymringer enn svar:

1. Frykt for jobbene

Konsekvensene av en ny industriell revolusjon med selvkjørende biler, kunstig intelligens og roboter, var årets hovedtema. Mange av diskusjonene tok for seg et av de vanskeligste spørsmålene: Blir det jobber nok til alle?

Tidligere økonomiske revolusjoner skapte middelklassesamfunnet og ga oss enorme løft. Noen har alltid endt opp som tapere, men jobbene som ble skapt, var flere og bedre betalt enn dem som forsvant. Luddittenes forsøk på å stanse utviklingen ved å ødelegge tekstil­maskiner tidlig på 1800-tallet, virker svært parodiske med dagens briller.

Fordi historiens tale er såpass klar, forventet jeg at akademikere og businessfolk ville være veldig varsomme med å si at det er annerledes denne gangen — særlig i Davos der teknologioptimismen rår.

Det var ikke tilfellet. Eksperter både til høyre og venstre uttrykte en reell frykt for at dette betyr slutten på arbeid for store lag av befolkningen. «Denne gangen handler det ikke om å gjøre mennesker mer produktive, men å kvitte seg fullstendig med oss», sa historiker Niall Ferguson til Aftenposten.

Flere mener de allerede har sett de første konsekvensene. Ulikheten øker i nær sagt alle vestlige land. Mange steder har middelklassens inntekter stagnert.

 • Tallene som viser at EUs flyktningplan har vært en enorm flopp
  Hvordan en ytterligere kraftig vekst i ulikhetene kan unngås, har ingen noe godt svar på. Flere peker på bedre utdanning, mens andre mener mye sterkere tiltak må til. Berkeley-professor Laura Tyson tok til orde for en negativ inntektsskatt som gir personer i jobb med lav inntekt subsidier av staten. Det er omstridt, og et latterbrøl brøt ut i salen da noen stilte spørsmålet om det politiske klimaet i USA i dag gir rom for en nyansert og åpen skattedebatt.

I mellomtiden fortsetter forskjellene å øke, og desillusjonerte middelklassevelgere lar seg lokke av Marine Le Pen og Donald Trumps effektive miks av fremmedfrykt og eliteforakt.

2. Risikabelt EU-valg

Også britenes folkeavstemning om EU ble hyppig diskutert. Jeg har vært blant dem som har følt seg ganske sikre på at velgerne til syvende og sist vil foretrekke det kjente fremfor det ukjente og stemme ja til å bli i unionen.

Etter noen dager i Sveits føles uroen over hvordan dette skal gå, mye større. Flere av verdens fremste økonomer og akademikere mener sannsynligheten for et nei nærmer seg 50 prosent.

«Meningsmålingene er ikke verdt noen ting», sa en EU-kilde under et arrangement. Oppfatningen virker å være at det kan bli så tett at en uforutsett hendelse i ukene før valget, som et terrorangrep på europeisk jord, kan avgjøre utfallet. Ledere av kampanjen for å bli i EU ba det mektige Davos-forumet om hjelp: Skryt av Storbritannias innflytelse i EU, og gjenta at EU trenger oss så ofte dere kan.

Forsvinner Storbritannia fra EU, vil Skottland trolig be om et nytt valg om løsrivelse fra Storbritannia. David Cameron blir da statsministeren som tar britene ut av EU og bryter opp unionen. Et håp kan være at risikoen for å etterlate seg en slik arv er nok til å få på bena en «bli»-kampanje som tar britene med storm.

3. Flyktninger uten løsning

Stemningen i Brussel synes å bli dystrere for hver dag som går. Jeg hadde et lite håp om å få høre noen nye ideer om hvordan flyktningstrømmen kan stagges, interne grensekontroller oppheves og solidariteten gjenoppstå. Det fikk vi ikke.

I stedet virker dommedagsprofetiene nå mer sannsynlige enn forklaringene på hvordan Europa skal klare å samle seg rundt en felles politikk. Europa «sitter i en kinosal i full fyr uten nødutganger», sa investorlegenden George Soros under en middag. Han er oppriktig bekymret.

Det som synes klart er at flyktningstrømmen må stagges og at det vil koste enorme beløp. Nederlands statsminister Mark Rutte, som nå har EUs roterende presidentskap, sier Europa har 6-8 uker på å løse krisen før Schengen kollapser.

I Davos støttet flere den tyske finans­ministeren Wolfgang Schäubles idé om en Marshall-plan for Syrias nærområder. EU har allerede inngått en avtale med Tyrkia på 29 milliarder kroner, men har ennå ikke klart å skrape sammen pengene som trengs. Hvor de skal finne midler til et gigantisk hjelpeprogram for Midtøsten, er derfor helt i det blå.

Europa trenger en stor dose statsmanns­kunst for å takle omfattende økonomiske omveltninger, økende populisme og en helt ny geopolitisk realitet. En leder av Churchills kaliber ble etterlyst i Davos. Trolig trenger vi flere.

Mye kan gå galt fremover: Dette er skrekkscenarioet som kan ødelegge Europa

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Følg Europa-korrespondenten på Facebook

Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante overfor negative karakteristikker av muslimer? I podkasten Aftenposten Verden snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet i land etter land. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Les mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. ØKONOMI
  Publisert:

  Eksperter spådde ragnarok etter Brexit og Trump. Men nye tall viser noe helt annet.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump tas imot som en stjerne i Davos

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Den globale eliten sliter med å forklare velgeropprøret. I Davos er Trump «Han-Hvis-Navn-Må-Være-Unevnt».

 4. VERDEN
  Publisert:

  Tilliten til makteliten går i oppløsning. Nå styrer vestlige ledere unna topptreffet i Alpene.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Her er fire måter EU-utmeldelsen kan bli stoppet på

 6. VERDEN
  Publisert:

  Hun var allerede «Dronningen av Europa». Nå får Merkel enda mer makt