Kommentar

Denne TV-våren jakter alle på seriegullet

  • Cecilie Asker
    Cecilie Asker
    Avdelingsleder
I The Fall sesong 2 fortsetter politietterforsker Stella Gibson (Gillian Anderson) jakten på seriemorderen Paul Spector (Jamie Dornan). Serien er et eksempel på de nye, smarte krimseriene. Ny sesong kommer på Netflix trolig i løpet av januar.

I strømmetjenestene og tv-kanalenes kamp om seerne har gode dramaserier og smarte krimserier blitt den sterkeste valuta.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Etter syv sesonger og ni år på TV-skjermen går Mad Men denne våren mot sin slutt, og vi får endelig vite om Don Draper klarer å tilpasse seg mer moderne tider. Siste sesong ser du på Fem i april.
Saul Goodman (Bob Odenkirk), den sleipe advokaten fra Breaking Bad får sin egen TV-serie. Met er en av seriene det er knyttet mest forventninger til vår. Kommer på Netflix i februar.
Bosch er blant de nye krimseriene det knyttet store forventninger til. Den følger livet og arbeidet til politietterforsker Harry Bosch, innehar både spenning og drama. Kommer på HBO Nordic i løpet av våren.
7. januar startet Grey’s Anatomy med sin ellevte sesong på TV2 Sumo. Sykehusserien fra Seattle er fortsatt blant de mest populære i sin sjanger.
Vi vet ikke så mye om den nye thrillerserien Bloodline ennå, men den er laget av folkene bak Damages, så det lover jo bra. Kommer på Netflix i mars.
Sofie Gråbøl spiller Hildur Odegard i «Fortitude». Her flankert av Stanley Tucci som spiller etterforsker Eugene Morton og Christopher Eccleston som har rollen som professor Stoddart.
Girls sesong 4 har premiere på HBO Nordic i morgen. Sesongen åpner med en restaurantscene, akkurat som første sesong. Men denne gangen har Hannah Horvath (Lena Dunham) grunn til å skåle med sine foreldre.

Det er gode tider for alle oss som liker å tilbringe kvalitetstid i sofaen, foran TV-skjermen. Aldri har så mange bra dramaserier vært tilgjengelig, akkurat når, og akkurat så lenge du ønsker det.

Enten du abonnerer på Netflix, TV2 Sumo, HBO Nordic, Viaplay, C More Play, eller bare er en ivrig bruker av NRK Nett-TV, er det neppe nok timer i døgnet til å pløye gjennom alt innholdet som er verdt å se.

Men mye vil ha mer – og det vil vi gjerne håndplukke fra øverste hylle.

HBOs nye dramakomedie Togetherness er bare en av 80 nye serier og sesonger du kan strømme denne våren.

Strøm, eller røm

At dagens TV-seeres forventninger er blitt skyhøye, har særlig strømmetjenestene skjønt. 2015 vil bli det viktigste året på mange tiår, når det gjelder å vinne seernes gunst.

De TV-kanalene som ikke snarest ruster seg til strømmekrig, kan forvente en rask og smertefull død.

I Norge har vi sett en tydelig trend de siste par årene at de tradisjonelle kanalene, kanskje med unntak av NRK, viser mye av sitt beste innhold for sine strømmekunder først.

Lurt tenkt, men det holder ikke i lengden.

For det er de færreste av oss gidder å ha fire-fem forskjellige strømmeabonnement. Vi vil ha alt på ett sted.

Spørsmålet er derfor hvem som klarer å bli TV-verdens svar på Spotify? Det sier seg selv at det er trangt om plassen på toppen.

Les også:

Les også

Her er den ultimate guiden til serievåren

Thrillerserien Bloodline er laget av folkene bak Damages, og kommer på Netflix i løpet av våren.

Kvantitet og kvalitet

Nøkkelen til internasjonal strømmesuksess ligger i å kombinere størst og bredest mulig utvalg, med egenprodusert innhold av høy kvalitet.

Glem sport, glem nyheter, glem reality – det er gode tv-serier og filmer som er den sterkeste valutaen i kampen om TV-seernes gunst og penger.

Derfor investeres strømmetjenestene mer penger i å lage nytt innhold i 2015 enn de noen gang har gjort før.

Netflix, som er markedsledende på verdensbasis, med mer enn 50 millioner abonnenter, har bare i år budsjettert med svimlende 18 milliarder til nytt innhold. Deriblant 60 nye egenproduksjoner.

Game of Thrones er HBOs viktigste våpen i kampen om strømmekundene. Ny sesong kommer i USA 12. april, og Norge dagen etter.

Krim + drama = sant

Mens nye og gamle TV-selskapene går inn i sitt mest dramatiske år, kan vi TV-seere lene oss tilbake i sofaen å nyte alle seriene som kommer ut av det.

Så langt har rundt 80 nye serier premiere på strømmetjenester og TV-kanaler i Norge, i løpet av våren. Flere vil helt sikkert komme til. En tydelig trend er at alle kanaler satser sterkt på smarte krimserier. Vi seere er glad i spenning, men vi nøyer oss ikke lenger med endimensjonale rollefigurer.

Resultatet er blitt en enorm utvikling av krimsjangeren.

I TV-serier som The Fall og Broadchurch, som begge er aktuelle med ny sesong, er det like spennende å følge utviklingen i følelseslivet til hovedpersonene, som at morderen blir tatt til slutt.

Les anmeldelse av Broadchurch sesong 2:

Les også

Britkrim inspirert av Forbrytelsen

Hvem blir vårens nykommer?

At nye sesonger med Game of Thrones og House of Cards vil slå an, er det ingen tvil om. Men det er alltid spennende å gjette på hvem av nykommerne som sikrer seg TV-seernes favorittstempel. Blant vårens nye serier det er knyttet store forventninger til, er Better Call Saul høyt på listen.

Better Call Saul tar for seg livet til advokaten Saul Goodman før han dukker opp i Breaking Bad.

Det skal mye til at serien, som følger den sleipe advokaten Saul Goodman fra Breaking Bad, klarer å bli en like stor suksess. Men at de utsatte premièredatoen et halvt år, tyder på at de er mer opptatt av kvalitet, enn å melke tomrommet etter Breaking Bad.

Blant de nye krimseriene det er knyttet mest spenning til, finner vi blant annet, Fortitude, Bosch, 100 Code, Førstnevnte har Sofie Gråbøl, kjent som politidetektiven Sarah Lund i Forbrytelsen, i hovedrollen. Denne gang spiller hun borgermesteren i et fiktiv, arktisk, lite samfunn. Dette er hennes første rolle i en britisk TV-serie.

Bosch er blant de nye krimseriene som inneholder like doser spenning og drama.

I Bosch møter vi den kompromissløse politidetektiven Harry Bosch (Titus Welliver), som prøver å løse et brutalt drap på en ung gutt, samtidig som han selv blir anklaget for å ha drept en mistenkt seriemorder.

Hvilke serier som blir vårens store vinnere er for tidlig å si. Men en ting er sikkert, den største vinneren av dem alle er oss TV-seere.

Les også

  1. Ønsker å gjøre deg til enda mer trofast TV-slave

  2. Her er oversikt over serievåren

Les mer om

  1. Kultur
  2. TV