Kommentar

Eliten kan slå tilbake | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator

Foto: Inge Grødum

Muligheten for Emmanuel Macron som fransk president gir håp til alle som vil redde den liberale verdensordenen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Slik kloden er blitt, er det klokest å gjøre ordet «kan» til det sentrale i analysene. Man vet jo ingenting. Presidentskapet til Donald Trump kan bli slik, men det kan også bli slik. Ytre høyre-leder Marine Le Pen kan vinne presidentvalget i Frankrike 7. mai, og hun kan tape det.

Inntil nylig var François Fillon, en annen høyrepolitiker, favoritt, men så kom det en typisk fransk skandale. Fillon har latt offentlige midler tilflyte egen familie på ureglementert vis. Nå prøver han å redde sitt kandidatur ved å legge seg flat, men franske presidenter skal helst ikke ligge slik.

Fillon kan altså være ute av bildet. I stedet kan den uavhengige sentrumspolitikeren Emmanuel Macron være den nye favoritten til å vinne andre runde av presidentvalget mot Marine Le Pen, som ligger an til å vinne første runde 23. april. Macron ligger på annenplass nå med litt over 20 prosent, mens Le Pen har cirka 25.

Les også

Sosialistene og de konservative har styrt Frankrike i mange tiår. Nå snur 2 av 3 velgere dem ryggen.

Skrekkelig kjedelig

For ikke så mange år siden ville Macron, tidligere økonomiminister for en sosialistisk (sosialdemokratisk) regjering, bli sett på som en skrekkelig kjedelig kandidat. Han er for NATO og EU, for en streng politikk overfor Russland, for frihandel og for arbeidsmarkedsreformer av den typen fagbevegelsens ikke liker. Dessuten mener han innvandringen til Frankrike snarere er en økonomisk mulighet enn et problem.

I dag er dette blitt spennende, kontrært, nærmest politisk ukorrekt. Le Pen mener nøyaktig det motsatte av Macron, mens Fillon også avviker fra ham på viktige punkter. Macron er også det motsatte av Trump og liker å hamre løs på den amerikanske presidenten.

Nettopp fordi Macron sier «tvert imot» til alt som var høyeste mote i politikken i fjor, ser han ut til å seile opp i det store feltet av presidentkandidater. At han er ung (39) og dynamisk hjelper.

Les også

Marine Le Pen kan vinne presidentvalget – og ta knekken på euroen

Kan samle flertall

All erfaring tilsier å utvise forsiktighet i lesningen av meningsmålinger. Selv om Marine Le Pen og partiet Front National er kjente størrelser i fransk politikk, kan det hende at byråene ikke fanger opp hennes reelle støtte.

Jeg føler meg ikke sikker, men både målinger og alminnelig fornuft tilsier at Macron slår Le Pen 7. mai – hvis de to altså går videre fra første runde to uker før. Macron bør ha relativt lett for å samle et flertall i form av alle som ikke vil ha en president fra ytre høyre.

De politiske implikasjonene kan bli betydelige, også for verden utenfor Frankrike. Med Emmanuel Macron i Elyséepalasset, vil Tysklands kansler Angela Merkel få en dynamisk alliert i Paris, i stedet for en dynamisk fiende i form av Marine Le Pen.

Les også

Fillon: Beklager at han ansatte familien

Store politiske følger

Både USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin kan få en sterk fransk-tysk akse å bryne seg på. Begge de to ønsker seg garantert heller Le Pen.

Også for etablerte krefter i Den europeiske union (EU) vil en seier for Macron bli en vitaminsprøyte. Resultatet kan bli et sterkere, mer føderalistisk EU i forlengelsen av Storbritannias utmelding.

Ikke minst: Skulle Macron beseire Le Pen, i alle fall om det skjer med klar margin, blir det et tilbakeslag for de politiske kreftene som har hatt medvind de siste årene. Merkel vil puste lettet ut også for egen del – et nederlag for Le Pen kan svekke hennes egen plageånd fra ytre høyre, Alternativ for Tysklands Frauke Petry, foran det tyske parlamentsvalget i september.

Les også

Geert Wilders vil forby koranen, stenge alle moskeer og stoppe innvandringen fra muslimske land.

Et lite hurra – kanskje

Igjen, det er altfor tidlig å være skråsikker på noe. Både gaullisten François Fillon og sosialisten Benoît Hamon kan fortsatt få oppdrift nok til å ta seg til andre runde.

Dessuten kan en seier for ytre høyre-kandidat Geert Wilders i parlamentsvalget i Nederland 15. mars, noe meningsmålingene tyder på, styrke Marine Le Pen ytterligere.

Men det er altså mulig, i øyeblikket til og med sannsynlig, at den mye utskjelte «eliten» får et markant comeback i det franske presidentvalget: En ung, innvandringsliberal venn av frihandel og etablerte internasjonale institusjoner. Man kan begynne å forberede et ørlite hurra. Kan, altså.

Les flere kommentarer av Frank Rossavik:

 1. Les også

  Tyskerne er kanskje leie av Angela Merkel, men neppe leie nok til å foretrekke Martin Schulz | Frank Rossavik

 2. Les også

  Verdensånden Trump | Frank Rossavik

 3. Les også

  Rakettskjoldet er usikkerhetspolitikk | Frank Rossavik

Les mer om

 1. Marine Le Pen
 2. Frankrike
 3. Meningsmålinger
 4. Presidentvalget i Frankrike

Flere artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Putin vil ikke like dette utfallet. Det vil heller ikke Donald Trump»

 2. VERDEN
  Publisert:

  Le Pen og Macron videre. Valgresultatet er et jordskjelv for det politiske systemet.

 3. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Europa har fått en ny sjanse

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Åpenheten slo tilbake for franske storpartier | Frank Rossavik

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Ny Blair» kan bli fransk president | Frank Rossavik

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Frankrike: Macron flyr høyt, kanskje for tidlig | Frank Rossavik