Kommentar

Erna Solberg har gjort Trygve Slagsvold Vedum til hovedfiende. Det bør han juble over | Harald Stanghelle

 • Harald Stanghelle
  Harald Stanghelle
  Kommentator

Trygve Slagsvold Vedums ledertid i Senterpartiet har vært en bemerkelsesverdig opptur. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Sp-jubel i ulvens skygge

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne månedens politiske meningsmålinger spriker i de fleste retninger, men er samstemte om ett funn:

Senterpartiet har denne vinteren en oppslutning partiet ikke har hatt på svært mange år. På dagens måling fra Respons Analyse for Aftenposten, BT og Adresseavisen går Sp frem hele to prosentpoeng, til 9,1 prosent. Vi må tilbake til partiets storhetstid på 90-tallet for å finne tilsvarende tall.

 • Les hele saken her: Rekordmåling for Senterpartiet: - Norsk nasjonalisme er en positiv kraft

På mandagens VG-måling så Senterpartiet 10-tallet for første gang på 20 år (10,2, + 3,3). Og Sp-tallene på Vårt Land, TV2 og NRKs målinger denne uken er henholdsvis 8,6 (+2,3), 9,9 (+ 1,5) og 8, 6 (+ 2,5).

Altså er tendensen klokkeklar, selv om tallene er ulike.

Troverdig SP

Det er ikke så vanskelig å skjønne. Ulvestrid og sentraliseringsdebatt gjør at partileder Trygve Slagsvold Vedum stadig oftere har mulighet til å banke inn Senterpartiets ståsted i norsk politikk. At Høyre svarer med anklager om populisme og skremselspropaganda bare bekrefter et fiendebilde mange ser grunn til å dyrke.

For Høyre kan mislike det så mye partiet vil, men når stikkordene er desentralisering og bygdeinteresser, ja, så er det Senterpartiet som har troverdigheten på sin side. Derfor jubler nok Trygve Slagsvold Vedum over at Erna Solberg gjorde angrep på Senterpartiet til et av sine synligste budskap under denne ukens innlandsturné.

En knekket kode

Hans ledertid i Senterpartiet har vært en bemerkelsesverdig opptur. For tre år siden var partiet lammet av borgerkrigen mellom Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe. Den er både glemt og fortrengt. Nå blomstrer partiet i lys av partilederens uoppslitelige humør og en tidsånd som like gjerne dyrker periferi som sentrum. Ingen vet om dette varer helt frem til valget, men så langt har i alle fall Sp funnet ut hvordan dette skal veksles inn i økende oppslutning.

Den koden har ikke de to andre sentrumspartiene knekket. Både Kristelig Folkeparti og Venstre sliter, mest Venstre som stadig lever et farlig liv i sin kappløp med sperregrensen.

Kampen om desimalene

På dagens Respons-måling er partiet under denne magiske grensen. Det samme er Venstre på Vårt Land, NRK og TV2s målinger, mens partiet er over på VGs partibarometer.

På TV2s januarmåling er også KrF under sperregrensen (3,8 prosent), NRK-målingen gir partiet hele 5,8 prosent. Her spriker altså tallene svært mye.

SV lever nesten like farlig som Venstre. Partiet er over hos Respons Aanalyse og på målingene til NRK og VG, men under hos TV2 og Vårt Land.

Det eneste sikre er at både for Venstre og SV er dette en kamp om å få desimalene på sin side under høstens stortingsvalg.

Avgjørende for Solberg

Dette kan faktisk også avgjøre Solberg-regjeringens skjebne.

På januarmålingen fra Respons var Venstre over og SV under sperregrensen. Da var det blåblått stortingsflertall sammen med støttepartiene. På dagens måling er altså Venstre under, mens SV er over de avgjørende fire prosents oppslutning. Da ligger flertallsmakten hos de partiene som kommer til å støtte Jonas Gahr Støre som statsminister.

Alt dette selvsagt under forutsetning av at Venstre og KrF fortsatt også etter 2017-valget støtter en ny Solberg-regjering. Og det er jo ikke så sikkert.

Ikke til å stole på

Fremskrittspartiet går tilbake to prosentpoeng og får på dagens måling en oppslutning på 13,4 prosent. Imidlertid viser andre målinger fremgang for Frp. TV2-målingen er partiet vinneren med en fremgang på 2,1 prosentpoeng til 15,7 prosent. Vårt Land-målingen noterer hele 16 prosent. Dette er tall som ligger veldig nær valgresultatet fra 2013, selv etter snart fire år med regjeringsansvar.

Arbeiderpartiet går tilbake med «bare» 0,5 prosentpoeng og ender på respektable 34,8. Det er i sterk kontrast til VG-målingen der Ap faller med hele 3,9 prosentpoeng (til 33,0 prosent). Lignende svingninger ser vi for Høyre: Fremgang med 1, 1 prosentpoeng til 24,4 prosent hos Respons Aanalyse, tilbakegang med 2,4 prosentpoeng til 22,1 prosent hos Kantar TNS for TV2.

Slik blir vi igjen og igjen minnet om hvor lite vi kan stole på enkeltmålinger.

harald.stanghelle@aftenposten.no

 • Flere kommentarer fra Harald Stanghelle:

Les også

 1. Nå mister Frp velgere | Harald Stanghelle

 2. Den blåblå regjeringen er tilgitt | Harald Stanghelle

 3. Erna Solberg er anklaget for dårlig lederskap. Velgerne er helt uenige. | Harald Stanghelle

Les mer om

 1. Trygve Slagsvold Vedum
 2. Erna Solberg
 3. Regjeringen
 4. Meningsmålinger
 5. Stortingsvalg