Kommentar

5 ting du må vite om Brasil mens OL pågår | Helene Skjeggestad

 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

Dilma Rousseff måtte tre midlertidig til side da det ble åpnet riksrettssak mot henne tidligere i år. Det er bare ett av Brasils problemer mens landet tar i mot tusenvis av OL-gjester. Foto: Eraldo Peres / TT / NTB Scanpix

OL i Brasil blir etter alle solemerker en sportslig suksess. Vertslandet, derimot, går motsatt vei.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Foto: UESLEI MARCELINO / X02828

Foto: PAULO WHITAKER / BYRÅ

Om to uker går startskuddet for knapt tre ukers OL-fest i sambalandet Brasil. Blitzlampene kommer naturligvis til å fokusere på de beste utøverne. Men samtidig som verdens raskeste menn og verdens beste håndballdamer konkurrerer på brasiliansk jord, skader det ikke ha å følgende punkter om vertslandet i bakhodet:

1. Politisk kaos

Det politiske kaoset i Brasil er så omfattende at det nesten er vanskelig å ta inn over seg. President Dilma Rousseff kommer til å bli stilt for riksrett etter OL for å ha trikset med tall i nasjonalregnskapet for 2014.

Det høres alvorlig ut, men få ville ha reagert i en normal situasjon.

 • Før riksrettssaken var klar, skrev jeg denne kommentaren som oppsummerer situasjonen: Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil

Både brasilianske og internasjonale stemmer kaller situasjonen for et kupp. Det kan imidlertid diskuteres om noe som skjer innenfor Grunnlovens rammer kan kalles et kupp, og uansett er det en avsporing akkurat nå.

For faktum er at riksrettssaken har sendt Brasil ut i et lammende politisk kaos – det verste siden militærkuppet i 1964.

Og den nye, midlertidige regjeringen er, mildt sagt, lite tillitvekkende.
Brasil er et polarisert land med store forskjeller. Mens Rousseff hadde en regjering med både menn og kvinner fra flere samfunnslag, ser visestatsminister Temers ministre ut som en regjering for 30 år siden.

Nåværende president Michel Temer og hans nye ministere. Foto: ADRIANO MACHADO / X02151

Nesten kun hvite, middelaldrende menn fra overklassen.

Det er risikabelt i et land som de siste 20 årene har vært styrt av presidenter fra et arbeiderparti med et uttalt mål om å redusere forskjeller og fattigdom.

2. Omfattende korrupsjon

Dilma Rousseff skal stilles for riksrett, og det er svært usikkert om hun overlever som president. Men hun er ikke den eneste politikeren som er i trøbbel i Brasil om dagen. Rettsvesenet har nemlig startet et omfattende oppgjør med korrupsjonen som gjennomsyrer landet.

Her handler det først og fremst om «verdens største korrupsjonssak», nemlig skandalen knyttet til det statlige oljeselskapet Petrobras.

16 av de største entreprenørselskapene i Brasil gikk i 2004 sammen og dannet et kartell for å få kontroll over anbudene til det statseide oljeselskapet. Nå har oppvasken startet.

Saken omfatter milliarder av kroner og titalls høyt rangerte politikere og næringslivstopper (ikke president Rousseff, vel å merke).

Det er selvfølgelig positivt at det tas et oppgjør med korrupsjonen. I en periode risikerer Brasil like fullt at det lammer hele det politiske systemet:

3. Zika-viruset

Som om ikke Brasil hadde nok å stri med, ble det i 2015 registrert en økt forekomst av fosterskaden mikrokefali. Mikrokefali fører til at barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

Det er nå påvist at det myggbårne viruset zika forårsaker tilstanden hos barn. Og Brasil er blant landene som har størst utbrudd av zikasmitte.

Når utøvere og tilskuere fra så mange land er samlet i Rio de Janeiro, er det unødvendig å påpeke hvor stor spredningsfaren er.

Forekomsten av zikasmitte har vært så stor og blitt ansett som så alvorlig, at det har vært seriøse diskusjoner om å flytte OL til et annet land. Flere utøvere har trukket seg av frykt for smitte.

Foreløpig må kvinnelige utøvere, tilskuere og pressefolk berolige seg selv med arrangørenes forsikring om at antall zika-tilfeller vil reduseres kraftig frem mot OL.

Sommer-OL arrangeres nemlig om vinteren i Brasil. Da er det antagelig langt færre mygg, forhåpentlig så få at smittefaren minimeres.

4. Økonomiske nedgangstider

Gjennom hele 2000-tallet var Brasil en økonomisk solskinnshistorie. Men nå har de økonomiske mørke skyene så definitivt lagt seg over OL-landet.

I 2015 forsvant over én million jobber, og økonomien krympet med nesten fem prosent. Ved årsskiftet utgjorde statsgjelden 20 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Men allerede fra neste år kan det se lysere ut, skal en tro anslagene fra IMF.

5. Stadig færre lever i fattigdom

Og så en god nyhet.

Brasil er kontrastenes land, kjent for store forskjeller mellom fattig og rik. Gjennom hele 2000-tallet ble imidlertid fattigdommen redusert. Fra 2006 til 2014 reduserte Brasil andelen fattige under fattigdomsgrensen med 10 prosent.

Utviklingen stammer fra store sosiale velferdsprogrammer som Bolsa Familia. Programmet ga økonomisk hjelp til flere titalls millioner brasilianere, og sammen med økning av minstelønn og utvidet kredittmulighet for private, har det skapt et sterkt innenriksmarked.

Det er det samme markedet som nå lider under økonomiske nedgangstider, men som allerede fra neste år igjen spås å få fart på økonomien.

Det er i hvert fall lov til å håpe at denne utviklingen fortsetter. For Brasils skyld.

helene@aftenposten.no

Snapchat: Skjeggesnap

Flere saker av samme kommentator? Her er et utvalg:

 1. Les også

  Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil | Helene Skjeggestad

 2. Les også

  Vladimir Putin som det andre alternativet | Helene Skjeggestad

 3. Les også

  Til deg som undrer og ikke har alle svar. Vi må kreve plass i innvandringsdebatten. | Helene Skjeggestad

 4. Les også

  Vladimir Putins Syria-bløff | Helene Skjeggestad

Les mer om

 1. OL
 2. Brasil
 3. Dilma Rousseff
 4. Sommer-OL
 5. Petrobras
 6. Rio de Janeiro
 7. IMF

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Brasils første kvinnelige president avsatt. Nå har hennes erkerival tatt over.

 2. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Tillitskrise i Brasil

 3. SPORT
  Publisert:

  Riksrettiltalt Brasil-president boikotter OL-åpningen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Brasils tidligere president dømt til nesten ti års fengsel

 5. VERDEN
  Publisert:

  Brasils riksadvokat anklager presidenten for korrupsjon

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Kriserammet Brasil åpner indrefileten for utlendinger. Det kan bli en gavepakke til Statoil.