Kommentar

Nå tar vi nettdebatten, dere!

  • Erik Tornes
    Erik Tornes
    Debattredaktør

Hvordan kritisere nettdebatten uten å kunne noe om den. Les og lær!

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det har vært et mønster lenge nå: Skriv uten innsikt og medminimal research noe om hvor tåpelige og dumme nettdebattene er, hekt på etsitat eller to, og vips så har du en kronikk som skaffer deg kred på Twitter. Vanligvisutstyres teksten med en tegning som inneholder en sint mann, et toalett og enPC.

Alt er likt

Sist ute til å følge denne oppskriften er Håvard Nyhus og MagnusH. Iversen, som i sin VG-kronikk denne uken krever at alle (!) kommentarfelt børstenges. De to, henholdsvis Natt&Dag-redaktør og medieviter, skiller ikkepå kommentarfeltene hos de forskjellige mediehusene, selv om det er relativtstor forskjell på debattene hos Hegnar Online og NRK Ytring, for å nevne to. Eiheller har de ønsket å skille mellom kommentarfelter på forskjellig type saker,som krimsaker og debattsaker. Nei, her er alt det samme – og alt er "etmislykket medieeksperiment".

Om det er intellektuell latskap eller mangel på nysgjerrighetsom gjør at de to beskriver Kommentarfeltene som om det skulle være en faststørrelse uten noen variasjoner, er vanskelig å si. At en medieviter anbefalerat nettavisene skal overlate debatten til "Facebook, blogger eller andre fora"vitner om en ganske grunn forståelse av hva nettavisene også er: En arena forsamfunnsdebatt.

Oppdras som små barn?

Leserne beveger seg fra papir til nett. I Aftenposten menervi at vi har et ansvar for å legge til rette for brede debattflater både påpapir og digitalt. Kommentarfeltene våre er en del av den digitale debatten, ogvi er stort sett fornøyd med nivået. Vi har mange kunnskapsrike lesere ogdebattanter, og vi føler ikke noe behov for å oppdra dem som om de skulle væresmå barn, slik kronikkforfatterne i sin skivebom beskriver.

Ny forskning på nettdebattene i VG, Dagbladet, Vårt Land ogAftenposten viser at ca 80 prosent lærer noe ofte eller av og til inettdebattene. Og nettdebattantene ligner på befolkningen for øvrig når detgjelder sosial status og utdanning. Det er også en verdi.

Utfordringene hos oss ligger først og fremst i å presentereinnleggene på en oversiktlig og relevant måte, men også på å sørge for at deter forutsigbart for våre debattanter å diskutere hos oss. Hvorfor sletter vihva?

Konkret kritikk

Kritikk er ofte nødvendig for å bli bedre. Det ville derfor værten stor fordel dersom Nyhus og Iversen kunne være konkrete på hva som er dårlighvor. De skal veldig gjerne få slippe til på kronikkplass i Aftenposten dersomde ønsker å kritisere våre debatter på en skikkelig måte.

Twitter.com/ErikTornes

Les også

  1. Farvel, anonymitet

  2. Ytringens pris

  3. Flukten fra et dårlig rykte

  4. Sensurerer Aftenposten?

Les mer om

  1. Kultur