Kommentar

Er den digitale lyden blitt god nok?

 • Eivind A. Westad Stuen

Neil Young er stor tilhenger av analog lyd. Denne uken slapp han albumet <i>A letter home</i>, for spesielt interesserte. Foto: Jeff McIntosh

For lydpurister er strømmetjenester fremdeles ikke godt nok, skriver Eivind A. Westad Stuen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Debatten rundt hva digital avspilling gjør med lyd har roet seg i løpet av de siste årene. Å si at den er avsluttet, er dog å gå for langt. For purister er fremdeles mp3-filer, og strømmetjenester som Spotify og Wimp ikke et godt nok alternativ.

Tapet av lydkvalitet er tilsynelatende for stort — for noen ødelegger det selve kunstopplevelsen.

Flere har beveget seg tilbake til analoge formater som LP-spilleren; en noe tungvint løsning i den digitale tidsalderen. Samtidig pågår det en stadig forbedring innen digital lyd.

En ny musikkspiller

Det aldrende rockikonet Neil Young lanserte nylig resultatet av noen års lydforskning: Pono. Pono er en musikkspiller med medfølgende software som ifølge Young skal ha en langt høyere kvalitet på lydgjengivelse enn vanlig digitalmusikk.

Den Toblerone-formede spilleren har nok av plass til lovlig kjøpte filer, og kan nok for noen erstatte en større platesamling.

Så må du bare huske å kjøpe riktig sett med høretelefoner.

Young slo nylig nok et slag for lydfanatikerne ved å spille inn sitt ferske album A letter home i en Voice-o-Graph fra førtitallet. Passende nok inneholder skiven glemte klassikere fra svunne tider.

Ikke akkurat hi-fi, men en lytteropplevelse preget av varm, analog lyd. Både Daft Punk og My Bloody Valentine gikk også for rent analoge produksjoner på to av fjorårets mest kritikerroste album.

Interessant som kuriositeter, men neppe en vedvarende trend når digitale innspillinger er blitt standarden.

Nyansene forsvinner

De færreste av oss har uansett ikke de dyre anleggene som skal til for å få den ultimate lyden. Med vanlige PC-høyttalere vil mange av nyansene forsvinne, og det samme gjelder hvis du for eksempel bruker ørepropper som fulgte med mobilen din.

Samtidig blir de digitale hi-fi-alternativene flere. For eksempel lanserte Wimp i fjor en løsning med CD-kvalitet. På den annen side var det i sin tid nok av diskusjoner rundt hvorvidt CD-kvalitet er bra nok.

I lengden er det kanskje ikke så viktig. Lydfetisjister som Young vil alltid minne oss på svakheter ved digital lyd. Vel og bra, men til syvende og sist er det fortsatt musikken som teller, enten det er fra et par slitte PC-høyttalere eller et dyrt stereoanlegg.

Vi konsumerer gjerne musikk på farten, og forskjellene får mindre betydning. Og når frekvensene uansett forsvinner i bakgrunnsstøyen, er den digitale lydkvaliteten i de aller fleste tilfeller mer enn bra nok.

 1. Les også

  Stemmeprakten

 2. Les også

  Vellykket historiefortelling

 3. Les også

  Mangler Robyns flamme og Röyksopps sjel

Eivind A. Westad Stuen Foto: Dons Signe

Les mer om

 1. Kultur