Kommentar

Ingenting blir som før for EU

 • Ola Storeng
  Tidligere økonomiredaktør

Alexis Tsipras hadde en sjanse søndag kveld til å unngå full konfrontasjon med EU. Han tok den ikke.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Europa er i endring, og Hellas er et symbol på endringen som er underveis. Det er slutt på sparepolitikken. Avtalen — «memorandumet» - med EU og IMF er kansellert, sa Alexis Tsipras etter at hans parti nær hadde vunnet rent flertall.

Jubelen fra folkemengden på Tårenes plass, rett nedenfor universitet i Athen sentrum, var enorm. Flaggene vaiet i vinden i den kjølige januarkvelden. Nå skulle tårene erstattes med håp.

Politikere som skal vinne valg har lov til å bruke store ord. Men straks valget er over, er det forventet at retorikken tones ned for å dempe tilhengernes forventninger i en forberedelse på hverdagen som kommer. Det gjelder særlig en politiker som skal bli statsminister.

Det var den muligheten Tsipras hadde i går kveld og som han ikke tok.

Da han holdt sin seierstale søndag kveld, gjentok han de fleste av sine valgløfter, ikke minst sin uforsonlige holdning mot de kravene som EU har stilt som betingelse for de enorme kriselånene Hellas har mottatt siden 2010.

Nå er det alvor, det var en statsminister med et klart mandat fra sitt folk som talte. Derfor hadde hans ord i går en helt annen vekt enn under valgkampen.

Kan Tsipras flytte fjell?

Men skal Tsipras virkeliggjøre sine fornyede løfter overfor det greske folk, må han flytte fjell.

Tsipras forlanger gjeldsforhandlinger for å redusere grekernes enorme gjeldsbyrde. Og han vil at forhandlingene skal være vilkårsløse: Avtalen som dikterer hva Hellas må gjøre til gjengjeld forat lånene skal kastes på skraphaugen.

«Troikaen» – ekspertene fra EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB) og IMF – som har overvåket Hellas og presset frem upopulære kutt og reformer – vil han ikke ha noe med å gjøre. Han vil forhandle direkte med Europas ledere.

Dette er sterk kost fra Europas mest forgjeldede land, særlig når landets egne politikere gjennom årtier har vendt landet til å leve på lånte penger.

Men vel så viktig er det at Tsipras utfordrer oppskriften som også har vært brukt overfor andre land som har fått kriselån, især Portugal og Irland. De har også gjeld.

Det er derfor hele oppskriften for å stabilisere euroen som han nå utfordrer.

Lenger nede i veien venter Italia, med ti ganger så stor gjeld som Hellas.

Tyskerne skjønner ikke økonomi

Tsipras hovedmotstander heter Angela Merkel. Hun er arkitekten fremfor noen bak EUs linje.

På et vis mangler ikke Tsipras allierte, i hvert fall ikke på det intellektuelle plan. Fra ESBs sjef Mario Draghi til Davos høres det samme budskapet: Europa sitter fast i gjørma. Økonomiske reformer er nødvendige, men utløses ikke ny vekst når de kombineres med sparepolitikk i så å si alle land i EU.

Det er heller ikke nok at det nå skal trykkes penger. Det trengs i tillegg økt statlig pengebruk, ikke minst for få i gang igjen investeringene i Europa. Og det kravet retter seg særlig mot Tyskland og andre land som har den handlefriheten som overskudd i utenriksøkonomien gir.

Slik sett har egentlig Merkel få allierte i sin analyse av Europas økonomiske problemer.

Grekerne skjønner ikke tysk politikk.

Men etter en knapp uke i Athen, er det en ting jeg ikke har sett – en god analyse av Merkels motiver. Det dreier seg om politikk mer enn om økonomi.

For Tyskland og andre nordeuropeiske land har den dramatiske virkningen av sparepolitikken, i form av en dyp depresjon med 25 prosent arbeidsledighet i Hellas og Spania, aldri vært et avgjørende ankepunkt.

For Tyskland især dreier det seg om noe mer: Å trygge det europeiske prosjektet, som har vært prioritet nummer en i tysk politikk helt siden EU ble grunnlagt. Da er det mest avgjørende av alt å bevare oppslutningen om euroen i Tyskland.

Og tyskerne er minst like lei av grekerne som grekerne er av Tyskland.

Derfor har Alexis Tsipras dårlige odds når han utfordrer Merkel.

Grexit: Hellas kan bli presset ut av euroen

Tyskland og EU har sikkert forberedt seg godt foran det greske valget, herunder forberedt en plan B: Hellas må, om nødvendig ut av eurosamarbeidet.

Likevel, saken er ikke avgjort.

Den britiske avisen Guardian trykket søndag kveld en artikkel med kommentarer fra anonyme, høytstående tjenestemenn i EU-kvarteret i Brussel. En sa:

«Grexit er umulig. Europa (dvs. EU) er om irreversibilitet (et stadig tettere samarbeid som ikke kan snus). Hvis du begynner å tvile på det, er vi på vei mot fragmentering og snart har du ingen valutaunion.»

Han tar ett forbehold: Hvis Hellas, uten gjeldsavtale, ikke betaler sine kreditorer. «Default» heter det på engelsk, konkurs heter det på norsk. Da er det slutt.

EUs finansielle støtte til Hellas opphører 28. februar hvis det ikke blir enighet.

Spenn fast sikkerhetsbeltene.

Tsipras bør kanskje i tillegg begynne å kladde på en ny tale til det greske folk.

 1. Les også

  Hellas-ekspert: - Fremtiden er langt mer usikker enn den var

 2. Les også

  Valgvinner Tsipras: En ny kurs for Hellas og Europa

 3. Les også

  Gresk jordskjelv ødelegger nattesøvnen i Europa

Alexis Tsipras' vinnertale søndag kveld. Petros Giannakouris

Les mer om

 1. Kultur
 2. Hellas

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Den greske statsministeren forsterket og forlenget krisen som han påsto at han skulle stanse.

 2. KOMMENTAR

  En statsministersønn smadrer en politisk opprører

 3. KOMMENTAR

  For grekerne er EU å foretrekke fremfor egne politikere

 4. ØKONOMI

  Han var gresk finansminister og har sin egen teori om eurokrisen. Nå stiller han til valg fra Tyskland.

 5. KOMMENTAR

  Kan en statsministersønn reformere Hellas?

 6. KOMMENTAR

  Hvorfor all gjeld ikke skal betales