Kommentar

Kommentar: Flyktningene Europa ikke vil se

 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Utenriksjournalist

streik_Calais.jpg

BRUSSEL (Aftenposten): Hvorfor risikerer folk livet for å dra fra ett trygt EU-land til et annet?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det spurte også jeg meg om da jeg dro til Calais. Jobb, et språk vi kan, frihet, skole, slekt, svarte eritrererne, sudanerne, afghanerne og syrerne jeg møtte i køen til suppekjøkkenet eller i den nedlagte fabrikken der de lå og sov. De vil til Storbritannia.

Les nyhetssaken:

Les også

Tusenvis stoppes i forsøk påå ta seg over til Storbritannia

Lovløst

Det var i fjor høst. Nå er "Jungelen" i sanddynene blitt enda større. Der sover og lever innvandrere som alt har tatt seg over Middelhavet, gjennom Italia eller Spania. Det er intet godt sted å være, hverken for voksne eller barna som lever her.

Jeg ble advart mot å dra dit, det kunne lett bli ampert. Alt da jeg gikk av toget i Calais så jeg de unge mennene som vandret rundt i gatene. De venter bare på det rette øyeblikket til å snike seg med fergene eller toget under Den britiske kanal, som regel på kveld— eller nattestid. Nå gjør de det i fullt dagslys.

Lokale hjelpeorganisasjoner delte ut suppe og annen mat flere ganger daglig, en katolsk organisasjon samlet inn og deler ut klær og nødvendige ting.

Men det løser ikke problemet, som i bunn og grunn er at ingen vil ta i disse innvandrerne og at de skyver problemet mellom seg. Både franske og britiske myndigheter har strammet grepet for å prøve å hindre dem, men det har ikke skremt dem.

afp000760995-IeZVaosK6z.jpg Foto: Ingeborg Moe

Flere gjerder

Nå skal det settes opp enda flere gjerder. Akkurat som det er satt opp gjerde mellom Bulgaria og Tyrkia, mellom Ungarn og Serbia.

De som velger å risikere livet for å hoppe på en lastebil eller snike seg med et tog, noen med små barn, har vært innom flere trygge EU-land. Men de vil videre, til Storbritannia fordi de tror mulighetene for å få jobb og et bedre liv er bedre der.

Hvert av landene flyktningene har reist gjennom lukker øynene og lar dem fortsette videre uten noen kontroll, inntil de altså kommer til yttergrensen for Schengen-samarbeidet – grensen til Storbritannia. Det settes opp nye gjerder og mer politi, men teltjungelen fremstår mer og mer permanent.

Det finnes ingen enkel løsning. Det vi ser i Calais er resultat av krigene og krisene i Midtøsten og Afrika. Men "junglene" i Calais, på grensen mellom Ungarn og Serbia, mellom Italia og Frankrike viser også at de europeiske landene ikke klarer å bli enige om hvordan de skal takle strømmen over Middelhavet og fordele flyktningene. Nå er det i stor grad innvandrerne selv som velger hvor de skal søke om asyl.

Et grep er å få en bedre og mer koordinert asylhåndtering EU-landene i mellom, slik at de som har behov for asyl, kan få det, og de som ikke krav for det, blir sendt hjem.

I Storbritannia murres det over at britiske skattepenger går til sikringstiltakene som de mener er det fransk problem. Men det krever en europeisk løsning. Den som er i tvil, bør reise til Calais.

 1. Les også

  Dansk ferge beskutt med nødraketter

 2. Les også

  Risikerer livet for å komme seg fra Frankrike til Storbritannia

 3. Les også

  Tusenvis av migranter har slått leir ved Den engelske kanal

Les mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Overgrep, gjengoppgjør og angrep på lastebilsjåfører. Sinnet øker blant titusenvis av strandede migranter

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  I Sør-Europa har migrantkrisen ikke sluppet taket | Per Anders Madsen

 3. VERDEN
  Publisert:

  «Jungelen» i Calais tømmes – frykter opptøyer de neste dagene

 4. VERDEN
  Publisert:

  EUs nye plan: bygge flyktningleirer i Afrika

 5. VERDEN
  Publisert:

  «Jungelen» ble jevnet med jorden. Nå setter tusenvis av migranter seg i småbåter for å krysse kanalen.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Tømmingen av «Jungelen» i Calais har begynt