Kommentar

Sexkjøpsloven virker. Gå videre.

 • Joacim Lund
  Joacim Lund
  kommentator

Begge sider i debatten om den såkalte sexkjøpsloven har sett frem til den uavhengige evalueringen som et felles referansegrunnlag. evalueringen viser at loven har virket etter hensikten på alle plan. Foto: Carl Martin Nordby

Sexkjøpsloven er en suksess. Det er det vanskelig å se bort fra, selv med ideologiske skylapper.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Omfanget av prostitusjon i Norge er redusert med 20-25 prosent. Det er færre bakmenn. Holdningene til sexkjøp er endret. Etterspørselen er mindre. Rekrutteringen også. Norge er blitt mindre attraktivt som arena for menneskehandel. Volden har ikke økt.

Politisk triumf

Jeg tipper det var high five-stemning blant tilhengerne av den såkalte sexkjøpsloven da den etterlengtede, uavhengige evalueringen av sexkjøpsloven ble presentert i Justis— og beredskapsdepartementet i formiddag.

Ondskap har selvsagt ikke vært motivasjonen for lovens motstandere heller

Da Stoltenberg-regjeringen innførte loven i 2009, var formålet å forebygge og redusere menneskehandel, få ned antall prostituerte og påvirke holdninger. Konklusjonen i dagens evaluering var, kort oppsummert, at loven har fungert etter hensikten på alle plan. Det må nødvendigvis skape litt hodebry for alle som har ønsket å få loven fjernet.

Vanskelig debatt

Før tilhengerne av sexkjøpsloven flagger at det gode har seiret, bør de imidlertid ta inn over seg at dette har vært et vanskelig spørsmål i den norske samfunnsdebatten de siste årene. Ondskap har selvsagt ikke vært motivasjonen for lovens motstandere heller, blant dem finner vi både PRO Sentret og de prostituertes interesseorganisasjon PION. De har vært opptatt av at sexkjøpsloven også rammer de prostituerte, som får dårligere betalt og føler seg mer utrygge.

Ingen heier på menneskehandel og vold mot prostituerte.

Noen har forklart sin motstand mot loven med spådommer om at den slett ikke vil føre til mindre prostitusjon, men at aktiviteten vil forsvinne innendørs, der ingen kan se overgrepene de prostituerte utsettes for, og ingen tør anmelde noe. De tok feil, skal vi tro evalueringen. Innemarkedet er også redusert, politiet har like god kontroll der som på gaten, og det er ingen holdepunkter for at de prostituerte er mer utsatt for vold.

Andre har spådd at loven ikke vil redusere menneskehandel i Norge. De tok også feil.

Atter andre har argumentert ideologisk, med friheten til å velge. Skal de fortsette med det, må de ideologiske skylappene på.

Felles plattform

Debatten om sexkjøpsloven har så langt vært preget av spådommer og sterke følelser. Ikke så rart, det. Vi har jo ikke visst noe særlig om effektene. Derfor har politikerne sett frem til denne evalueringen. Nå er den her. Nå vet vi at den virker. La oss snakke om noe annet.

Sexkjøpsloven burde vært ledsaget av solide og varige tiltak for å hjelpe de som er i prostitusjon. Hvilke vi bør satse på, kan være et godt samtaleemne for høsten.

Les også:

 1. Les også

  Politisk flertall for å fjerne sexkjøpsloven

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Full krangel om sexkjøpslovens fremtid: - Naivt å tro at forholdene for de prostituerte blir bedre uten forbud

 2. DEBATT
  Publisert:

  Det finnes ikke data som gir svar på om sexkjøpsloven har fungert | Synnøve Økland Jahnsen

 3. SID
  Publisert:

  Sexkjøpsloven: Mitt forslag er statsregulerte bordeller

 4. POLITIKK
  Publisert:

  - Fjern forbudet mot å kjøpe sex og hallikparagrafen. Tillat bordeller.

 5. POLITIKK
  Publisert:

  – Hvis målet bare var at vi skal se færre prostituerte på gaten, kan de som var for sexkjøpsloven være fornøyd

 6. DEBATT
  Publisert:

  Kvinnegruppa Ottar: Staten skal ikke være hallik