Kommentar

Fransk kappløp om å være strengest | Per Kristian Haugen

 • Per Kristian Haugen
  Per Kristian Haugen
  Kommentator

Tidligere president Nicolas Sarkozy (til høyre) kritiserer sittende president François Hollande (til venstre) for tafatthet i kampen mot terror. Portrettene er fra valgplakater i 2012. Det kan bli omkamp i 2017. Foto: PHILIPPE WOJAZER, REUTERS/NTB SCANPIX

Med sitt forslag om å internere radikaliserte muslimer har Nicolas Sarkozy truffet stemningen i Frankrike etter terrorsommeren 2016.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Frankrike har dårlige nerver. Om noen skulle være i tvil, er det bare å se hva som skjedde i feriebyen Juan-les-Pins søndag kveld. Høye smell fikk folk til å tro at et nytt terrorangrep var i gang. Rundt 40 mennesker kom til skade i kaoset som oppsto.

Kinaputter kastet fra en bil var nok til å utløse panikk i en by som ligger 30 kilometer fra Nice, der 84 mennesker mistet livet på strandpromenaden under feiringen av nasjonaldagen 14. juli.

Giftig atmosfære

Frykten for terror ligger like under overflaten. Tilliten til myndighetene er kraftig svekket.

 • Krisestemning og pessimisme preger landet: Frankrike har fått nok. Terror har gjort politikerforakt og mistenksomhet mot innvandrere til den nye normalen

I dette klimaet er Frankrike på vei inn i valgkampen foran presidentvalget neste år. Blant de etablerte politikerne har tidligere president Nicolas Sarkozy vakt særlig oppsikt i terrordebatten.

Da en katolsk prest fikk strupen skåret over i en kirke ved Rouen, spurte Sarkozy hvordan det kunne ha seg at en av gjerningsmennene var utstyrt med en elektronisk lenke. Hvorfor hadde ikke politiet bedre kontroll med en farlig ekstremist?

Et dramatisk utspill

Sarkozys forslag til løsning er helt i tidens ånd. Muslimer som er i søkelyset for å ha blitt radikalisert, bør pågripes og plasseres på et sted hvor de kan holdes under oppsikt. Totalt kan det dreie det seg om 10 000 personer.

Marine Le Pen, leder av Nasjonal Front, setter mange av premissene for debatten om terror og muslimsk ekstremisme. Foto: HEINZ-PETER BADER, REUTERS/NTB SCANPIX

Som politisk taktikk for å demme opp for Marine Le Pen og Nasjonal Front, er forslaget briljant. Men det er uhyre problematisk for rettssikkerheten. Det har ikke minst Sarkozys fremste rival i nominasjonskampen, Alain Juppé, pekt på.

Vil beskytte rettsstaten

Den politiske veteranen Juppé mener det går en grense ved tiltak som bryter rettsstatens grunnleggende prinsipper. Den tidligere stats-, utenriks- og forsvarsministeren kritiserer at Sarkozy bagatelliserer dette som «juridiske spissfindigheter».

Det gjenstår å se hva som skjer når høyrepartiet Republikanerne skal holde avstemning blant medlemmer og sympatisører om sin presidentkandidat i november. Det er klare tegn til at den hardtslående Sarkozy haler innpå den mer forsiktige Juppé.

En velprøvd metode

Sarkozy vet hva han gjør, for han har brukt samme taktikk før. Som innenriksminister under president Jacques Chirac la han grunnlaget for sin senere karriere ved å være den som sa det folk flest tenkte. Da dreide det seg om å bekjempe «vanlig» kriminalitet. Nå gjelder det kampen mot terror.

Sarkozys største problem er at han er fanget av sin egen fortid som president fra 2007 til 2012. De fem årene står ikke som noe sterkt argument for å gi ham en ny sjanse fra 2017 til 2022.

Den hvileløse Sarkozy var høyt og lavt, men han var i beste fall en middels president. Viktigst av alt: Han viste ingen spesiell fremsynthet i sakene som dominerer politikken i dag: terror, ekstremisme og mangel på integrering.

Enda mer upopulær

Sarkozy var den minst populære presidenten i nyere tid. Siden har etterfølgeren, François Hollande, slått den lite ærefulle rekorden. Bare 10 til 15 prosent av franskmennene synes at Hollande gjør en god jobb.

Hollande prøvde å vise handlekraft ved å innføre unntakstilstand for ni måneder siden, men tiltakene har ikke hindret nye terrorhandlinger. Derfor fremstår presidenten nå som en svak og lite effektiv leder.

Sarkozys kritikk av Hollande går ut på at regjeringen har gjort for lite. Selv vil han altså pågripe muslimske ekstremister før de rekker å gjøre noe galt.

Kritikken kan slå tilbake

Men hva skjer hvis heller ikke dette virker og terroren fortsetter? Da blir det Sarkozys tur til å virke svak.

Det som mangler i denne overbudspolitikken, er forslag som handler om annet enn politi, overvåking og straff. Sannheten er at det ikke finnes noen enkel oppskrift for å åpne parallellsamfunn og trekke minoriteter inn i storsamfunnet. Oppgaven er så tidkrevende og kostbar at den virker overveldende.

For sin del har Hollande ikke sagt at han stiller for en ny periode, men det er alminnelig antatt at han vil forsøke.

Sarkozy mot Le Pen?

Mange av Hollandes sosialistiske partifeller frykter at han vil havne på tredjeplass i første valgrunde 23. april. Da er løpet kjørt, og den avgjørende omgangen 7. mai blir et oppgjør mellom Sarkozy og Le Pen.

President François Hollande må gjennom et særdeles trangt nåløye før han eventuelt kan ta fatt på fem nye år i Elysée-palasset. Foto: PHILIPPE WOJAZER, REUTERS/NTB SCANPIX

I så fall vil venstresiden motstrebende bli nødt til å stemme på Sarkozy. Frankrike kan få en repetisjon av valget i 2002, da sosialisten Lionel Jospin falt ut i første runde. Deretter knuste president Chirac faren til Marine Le Pen, Jean-Marie, med 82 mot 18 prosent.

Økonomiminister Emmanuel Macron har for lengst startet en kampanje for å utfordre Hollande, men han har begrenset suksess.

Et stivnet system

Det kan ikke utelukkes at franskmennene får valget mellom en sittende og en forhenværende president. Det er en ekstraordinær situasjon i et land der «alle» roper på en politisk fornyelse.

Man kan allerede høre at Marine Le Pen ler i bakgrunnen. .

.

Les mer om

 1. Frankrike
 2. Terror
 3. Terrorberedskap
 4. Marine Le Pen
 5. Integrering
 6. Ekstremisme
 7. Parallellsamfunn