Kommentar

Ap spises opp av vennene sine. Høyres venner dør sakte.| Trine Eilertsen

  • Trine Eilertsen
    Trine Eilertsen
    Politisk redaktør
Ap-leder Jonas Gahr Støre skal svare på uttallige spørsmål om hvor Ap skal gå nå.

Protestene holdt helt inn. Velgerne nøyde seg ikke bare med å si det, de gjorde det også.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da kan Arbeiderpartiet si hundre ganger at «vår side har hatt fremgang», og Høyre kan finne ørten kommunevalg som tross alt var verre enn dette. Faktum er at velgerne ser andre veier.

Ap er klemt i stykker

Arbeiderpartiet er blitt klemt i stykker av MDG, SV og Rødt i byer som Oslo og Bergen. Ute i landet rammet Sp-fremgangen partiet med full kraft. Resultatene fra Nord- Norge er grusomme for partiet som knapt trengte å drive valgkamp nord for Stjørdal før – det gikk av seg selv.

Nå må partiet reorientere seg. Det skal – må vi tro – fortsatt være et styringsparti, altså et parti som både tenker helhet og som kan ta upopulære beslutninger fordi de er riktige. Men rollen i samarbeidskonstellasjonene kan bli en annen.

  • Følg valget minutt for minutt her.

Aps Espen Barth Eide snakker høyt om at MDG kan bli klar for regjering, og MDG sier takk for tanken. Begge vel vitende om at det vil føre til gnisninger med industridelen av fagbevegelsen.

Men de gnisningene er partiet i ferd med å venne seg til. AUF og stadig grønnere Ap-velgere presser på og fikk sin første seier med Vesterålen Lofoten-vedtaket på årets landsmøte. MDGs fremgang gir de grønne sosialdemokratene kraft til å jobbe videre. At MDG tar hele æren ute hos velgerne i Oslo, er kanskje noe Ap må venne seg til.

Senterpartiet og MDG er dårlig match

Arbeiderpartiet og MDG trives sammen i Oslo og kan helt sikkert gjøre det i flere byer. Men i byene har ikke Senterpartiet så langt vært en forstyrrende faktor i de grønne alliansene. Nasjonalt blir det en helt annen historie. Der har MDG og Senterpartiet omtrent like lite til felles som Venstre og Frp. De to partiene kan raskt bli politikkens nye hund og katt. Ingen av dem har heller interesse av å signalisere noen felles front frem mot stortingsvalget i 2021. De har alt å tjene på å maksimere oppslutningen blant stadig nye, og svært ulike velgere.

Arbeiderpartiets lidelser er så vidt begynt. Den eneste trøsten er at hovedmotstander Høyre ikke får det noe lettere.

Høyres venner svinner

Bompengepartiet (FNB) har snudd bergenspolitikken på hodet, og ødela fullstendig Høyres gjenreisning etter det forrige krisevalget. Saken drepte i grunnen Høyres valgkamp i Oslo også – partiet håndterer dårlig en skillelinje som går mellom MDG og FNB. Også Høyre nasjonalt lider under fremveksten av bompengeprotestene.

Høyre mister også velgere til Senterpartiet ute i landet, akkurat som Ap. Også Høyre-velgere misliker sentralisering.

Men mens Ap kan se at de i hvert fall har noen å samarbeide med som det er litt kraft i – selv om det også har sine sider – har Høyre knapt det. Gode samarbeidspartnere som Venstre og KrF er i ferd med å reduseres til politiske skygger av seg selv. De får det ikke til i samarbeidet med Høyre og Frp, i hvert fall ikke den delen av jobben som handler om å markere gjennomslag.

Frp er neppe heller særlig fornøyd. Bompengeforliket hjalp ikke, selv om jobben der også vil handle om å restarte partiet i viktige byer som Oslo og Bergen. Skjer det ikke nå, skjer det aldri.

Valgresultatet borger for fortsatt knirking i regjeringssamarbeidet. Kampen om synlige gjennomslag blir ikke pen.

Mye samarbeidsprat frem mot 2021

Det ligger an til to blytunge år inn mot valget i 2021 for regjeringspartiene.

Og for alle som er lei av samarbeidsprat inn mot stortingsvalg – stålsett dere. Det blir verre enn noen gang. For dagens blokker fungerer ikke for viktige medlemmer av blokkene. Velgerne er i flyt, partiene må svare på endringene.

Det rekker de knapt å gjøre de neste dagene, når samarbeidene skal settes og materialisere seg i politikk i kommunene. Det ligger an til knallharde forhandlinger mellom vinnere og tapere i identitetskrise i blant annet de store byene.

Nasjonalt vil det påvirke synet på hva som er et godt regjeringssamarbeid.

Les mer om

  1. Lokalvalg 2019
  2. Kommunevalg 2019
  3. Politikk
  4. Trine Eilertsen