Kommentar

Vi er feiltastiske!

 • Kathrine Aspaas

afp000436166.jpg

En ny generasjon trener på å ta feil. Ja, de feirer det! Slik vil de seire over det som holder dem tilbake: Stolthet, fordommer og frykt. Ære være dem!

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Banan» «Eple» «Drue» «Grapefrukt»

Slik høres det ut når en gjeng entreprenører forbereder seg på å skape ny teknologi — bedre design - en bedre verden.

«Ananas» «Mandarin»

«Søtpotet.......? Shit! Jeg mener - jaaaaaaaaaaa!»

Han kaster armene i været. Søtpotet er ingen frukt. Han tok feil, og han er strålende fornøyd. Resten av gjengen jubler også. Hele poenget er å feile - og feire. For nå er han ett skritt nærmere drømmen om å skape noe stort.

Den store frykten

Det er mediehuset Schibsteds teknospeider i USA, Archna Sharma, som forteller historien fra California. Hun var nylig i Norge for å snakke til drøyt 400 norske næringslivsfolk på konferansen Mediaforum i Tønsberg. «Slutt å være redd for feil - begynn å omfavne dem!», oppfordrer Sharma, og siterer grunnlegger Cass Phillips’ dronningtanke - «Fail fast, fail early, and fail often». Det er tre år siden Phillips startet konferansen FailCon i San Francisco, og ideene hennes sprer seg raskt.

Hver eneste måned denne høsten har konferansen FailCon blitt arrangert et sted i verden - i Frankrike - i Brasil - i Australia. Torsdag denne uken var det gründere i Berlin som kom sammen for å dele feil og feire dem.

Det kan høres tullete ut, men prosjektet griper dypt ned i en av menneskesjelens mørkeste skuffer: Frykten for å ta feil.

Les også

- Ingen vil være autoritære

Syndebukker

For hva skjer i kulturer der den som feiler straffes? Jo, der befinner det seg mye rart under teppene og i skapene. Det letes etter syndebukker og det store spørsmålet er: «Kan jeg skylde på noen?» Helt til alt sammen tyter frem — samtidig. Hvordan blir en finanskrise til? En BBC-skandale? En CIA-skandale? Ved at mange nok holder tett om det som ikke fungerer. Hva er det som kjennetegner oppryddingen etter 22. juli-massakren her hjemme? Jo, uforsonlighet, skam, skyld og en smertefull jakt på syndebukker.

Det vi egentlig trenger er forsoning, tilgivelse, aksept og barmhjertighet. Først da kan vi virkelig begynne å lære, og generasjonen etter oss begynner så smått å innse dette. De rydder i fryktkulturene gjennom å heie på seg selv og på hverandre, også når de gjør feil - særlig nå de gjør feil.

Feilbarlige mennesker

Det er neppe tilfeldig at av verdens mest spennende trendbyråer akkurat nå, amerikanske Trendwatching.com, i januar lanserte begrepet «feiltastisk», eller «flawsome», som en av de viktigste konsumtrendene for 2012.

Å være feiltastisk, for en organisasjon eller et individ, betyr å kombinere ærlighet rundt sine feil med en villighet til å bli holdt ansvarlig - og å gjøre dette på en fleksibel, moden og vennlig måte. Det handler om å erkjenne at vi er feilbarlige mennesker, og det er faktisk finanskrisen og alle skjelettene i bankskap og politikerskuffer som danner bakteppet.

«I 2012 venter ikke kundene at bedriftene skal være feilfrie; De vil faktisk omfavne selskaper som er FEILTASTISKE - som langt på vei viser seg menneskelige. Selskaper som er ærlige om sine feil, som viser empati, raushet, ydmykhet, fleksibilitet, modenhet, humor - ja, rett og slett karakter og menneskelighet», skriver Trendwatching.com. Da hjelper det sannsynligvis å ansette folk som kan ta feil med et smil. Som evner å skifte standpunkt. Som kan nærme seg andres feilbarlighet og vite at den hverken gjør dem dumme eller farlige - den gjør dem menneskelige.

50 farlige ting

Men omfavnelsen av det feilbarlige stanser ikke her. For tredje år på rad ble International Day for Failure arrangert den 13. oktober i år. Det hele startet i Finland, der en gjeng unge entreprenører også var lei av skam og frykt i kulturen rundt seg.

«Hvis du ikke har gjort feil, har du aldri prøvd noe nytt», er deres motto, og i løpet av tre år har aktivitetene spredt seg til 17 land - inkludert USA, Vietnam og Australia.

Tankegangen har også spredt seg til barneoppdagelsen, gjennom den fantastiske boken 50 farlige ting (du skal la barna dine gjøre) av Julie Spiegler and Gever Tulley, og her er et knippe av dem:

 • Slikke på et 9 volts batteri.
 • Slå inn en spiker.
 • Leke ute under en kraftig storm.
 • Tilbringe en time med bind for øynene.
  Dette er boken for de mange foreldrene som bekymrer seg over at «dagens barn» blir svake og puslete. Som kaller dem «Bomullsbarn», som om dette er noe barna har ønsket selg selv. Dersom barn blir svake og puslete, er det fordi vi har skapt en fryktkultur rundt dem. Så gå ut og la dem gjøre feil!

Superlim og Post-It

Hvordan kan vi lære av historien, var tittelen for Norges Banks høstseminar hos Vitenskapsakademiet denne uken. Det er skrevet tykke bøker og doktoravhandlinger om dette temaet, og det universelle svaret er: Ved å lære å innrømme feil. «Hjernens mirakel er ikke at vi kan se verden som den er. Det er at vi kan se verden som den ikke er», skriver den amerikanske journalisten Kathryn Schultz, forfatter av boken Being Wrong: Adventures in the Margin of Error.

En ny generasjon mennesker trener på å ta feil. Ja, de feirer det! Slik vil de seire over det som holder dem tilbake: Stolthet, fordommer og frykt. Ære være dem.

Så nå henger den her på kjøkkenet mitt - den gule Post-it lappen som sier at «Jeg tok feil - JAAAAAAA!» Som en påminnelse om at det finnes mennesker over hele verden som jobber med å endre fryktkulturer.

Og hva med selve Post-it lappen? Den er resultatet av en gedigen amerikansk fiasko. Superlimet var ment å holde flymaskiner sammen - ikke helt vellykket, men det viste seg suverent til å lime lapper som egentlig ikke skulle henge sammen.

«Jeg har klatret opp suksessens stige - feiltrinn for feiltrinn», sa den amerikanske skuespillerinnen Mae West.

Jeg sier bare søtpotet.

 1. Les også

  Verdighetens pris

 2. Les også

  Vil forby skrikekurer for spebarn

Kathrine Aspaas

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  - Samfunnet vil etterspørre selskaper som har en større hensikt enn bare å jakte penger

 2. A-MAGASINET

  Forfatter Jonathan Franzen mener løpet er kjørt for planeten vår

 3. A-MAGASINET

  Denne legen er kalt «kirurgiens Knausgård» for måten han åpent snakker om sine feil.

 4. A-MAGASINET

  - USA har fått et nasjonalt illebefinnende

 5. KULTUR

  Michal Kosinski: – Retten til et privatliv slik vi kjenner det, er definitivt over

 6. ØKONOMI

  – Jeg ser nesten ingen begrensninger nå