Kommentar

Brenn evig, engangsgrill! | Joacim Lund

 • Joacim Lund
  kommentator

Johannessen, Sara

Ingen steder utviser menn lavere kompetanse og større selvtillit enn ved engangsgrillen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Hvordan griller nordmenn?»

Det var Kent Black som spurte. Tredjegenerasjons pitmaster hos Black’s BBQ i Lockhart, Texas, kjent for statens – og dermed kanskje verdens – beste beef brisket. Jeg kunne forsøkt å imponere ham ved å beskrive nordmenns ambisiøse kullprosjekter med spissbryst på lav, indirekte varme i tolv timer. Hele dyr korsfestet over åpen ild i fjæra. Røykovner og hjemmelagde pølser. For det finnes jo nordmenn som griller sånn. Men det ville vært en grov fordreining av virkeligheten.

«På engangsgriller,» svarte jeg. «Aluminiumsformer på størrelse med et A4-ark, fylt av kull og petroleum. Vi simpelthen fyrer dem opp, og så fort flammene avtar slenger vi på de billigste pølsene vi finner».

«Å,» sa Black.

Bra, men dårlig

Det er fullt mulig å lage god mat på en engangsgrill. Klart det. Det skjer bare ytterst sjelden. Til gjengjeld opptrer svært ofte den som tar kontrollen – dette er nesten alltid en mann – som en grillfaglig ener. Ingen andre steder utviser menn en tilsvarende besynderlig kombinasjon av lav kompetanse og høy selvtillit. Resultatet kan smake sot og bensin, men blir likevel servert med den største selvtilfredshet.

Jeg kan komme på hundre grunner til å la være å kjøpe engangsgriller. Det kan antagelig du også, men la meg gjespe noen av dem likevel:

Aluminium er enormt energikrevende å produsere. Og så skal de fraktes til den andre siden av kloden fra Kina. Rundt en million engangsgriller i året blir sinnssykt mye søppel også. Kommunene pøser ut penger på opprydding og grillene svir gresset i parkene.

I beste fall, får en vel si.

Heia Brann

På tirsdag startet en engangsgrill en brann på Nesodden som ble slukket av to snarrådige tenåringer med pulverapparater fra småbåthavnen. Brannvesenet kom aldri frem til stedet på grunn av engangsgrillernes feilparkerte biler.

Selv i Bergen kan det en sjelden gang tørke opp tilstrekkelig til at ting tar fyr, i 2006 førte en engangsgrill på Kolltveit til at en sjettedel av Sotra gikk opp i røyk.

Alle vet at engangsgriller er noe svineri, men kjøper dem likevel. For grill er kos. Og kos skal det pokker meg bli når det først er vær til det, om vi så skal grine alle sammen.

Den gode nyheten er denne: Du ikke grille på tur. Du bør ikke heller, egentlig. For det er ikke bare ferdighetene dine og engangsgrillen som suger. Det er maten du legger på den. Heldigvis er det flere fisker i havet.

Spis noe annet

Er du en ambisiøs griller på ekte, vil jeg foreslå en flergangsgrill, noe argentinsk jålekull, god tid og skikkelige råvarer. Gjerne sjømat og grønnsaker.

Er du ikke en ekte, ambisiøs griller, vil du sannsynligvis spise rundt regnet en milliard ganger bedre dersom du tar med deg reker, majones og loff i parken. Eller en tallerken spekemat og kaldt øl. Eller en god salat. Brød og hummus. Oliven. Posteier. Oster. Paier. Frukt. Kom igjen. Bruk fantasien.

Grillforbudet er opphevet i Oslo. Det betyr ikke at du må grille. Det aller, aller meste av mat blir ikke bedre av en engangsgrill.

Bruk hodet, nå, og la grillen brenne evig.

Les Halvor Hegtuns bevissthetsutvidende sak om engangsgriller her!

Les mer om

 1. Grill
 2. Brann
 3. Nesodden
 4. Sjømat
 5. Øl
 6. Mat og drikke
 7. Joacim Lund

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet og brannvesenet nedringes av grillvarslere

 2. A-MAGASINET

  Da jeg skulle kjøpe min første grill, ble jeg radikalisert av kullgrill-propaganda på nettet

 3. NORGE

  Nå er åpen ild og engangsgriller forbudt i alle kommunene rundt Oslo. Men dette er fortsatt lov.

 4. A-MAGASINET

  Jan Ivar Nykvist har vunnet Norgesmester i grilling fire ganger - her er hans beste tips

 5. OSLOBY

  Folk har ikke fått med seg forbudet: Her låner brannvesenet en kano for å stanse bål i Marka

 6. SPREK

  Slik kan du grille uten å legge på deg i sommer