Kommentar

Muldvarper i moskeene | Ingunn Økland

 • Ingunn Økland
  Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder

OPT_CMYK_img775-1_doc6p6x40fuzt11dqmmozy-rUz6b9u2VP.jpg Foto: Inge Grødum

Dansk TV-serie har avslørt forkastelige holdninger i moskeene og skapt politisk storm mot islam. Men de modige journalistene er vel å merke muslimer selv.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

To journalister gir seg ut for å være troende muslimer i dokumentaren "Moskeerne bag sløret" på dansk TV 2. Foto: TV 2 Danmark

OPT_Moskeernebagslret_doc6p6wxeacqyw1hkdq2zy-E4CM68sGOF.jpg Foto: TV 2 Danmark

Utro kvinner skal steines. Muslimer skal ikke blande seg med vantro. Oppdragervold er helt i orden.

De danske imamene trodde de snakket til lydhøre menighetslemmer.

To av deltagerne var i virkeligheten journalister. De flyttet inn i et innvandrerdominert nabolag i Århus og ga seg ut for å være nye naboer, som trengte råd om alt fra økonomi og arbeidsliv til barneoppdragelse og kvinnenes rolle.

Muldvarpene oppsøkte moskeer i både Århus, Odense og København. Fredagsbønner, kurs og samtaler ble filmet med skjult kamera.

Kriminalisere ytringer?

Moskeerne bag sløret skapte sterke reaksjoner da TV-serien ble vist i Danmark i første halvdel av mars.

Faktisk har dokumentaren endret hele den danske ytringsfrihetsdebatten, sa den danske professoren Frederik Stjernfelt da han holdt en forelesning hos Civita i Oslo forrige uke. Stjernfelt jobber selv med en bok om ytringsfrihetens historie i Danmark. Ifølge ham er det særlig venstresiden – sosialdemokratene – som har snudd. Politikere som før har støttet muslimske miljøer, velger nå å kritisere dem.

Regjeringen lovet en rask respons, og allerede denne uken sitter samtlige partier i forhandlinger hos kirke— og kulturminister Bertel Haarder (V). Regjeringen søker flertall for tre mulige tiltak mot radikalisering og religiøs ekstremisme:

 • Lage en dynamisk liste over hatpredikanter som kan nektes adgang til Danmark.
 • Kriminalisere ytringer som undergraver den danske lovgivningen.
 • Frata imamene vigselsretten og nekte moskeene pengestøtte dersom de undergraver det danske demokratiet.
  Forslagene føyer seg inn i en større europeisk debatt om hvordan politikere kan forhindre parallellsamfunn. Særlig punkt to blir sterkt debattert i landet som er internasjonalt kjent for en liberal holdning til ytringsfriheten. Skal danske imamer ikke lenger kunne formidle voldelige vers i Koranen uten å risikere tiltale for oppfordring til vold?

Les mer om aktuelle straffetiltak:

Les også

Stenger moskeer i flere europeiske land

Muslimske pionérer

Den opphetede debatten gir inntrykk av at Danmark i dag har en muslimsk minoritet som er på full kollisjonskurs med majoriteten. Tar man den omstridte TV-serien på alvor, så gir den et langt mer tvetydig – og oppløftende – bilde.

Moskeerne bag sløret springer ut av et større journalistisk arbeid blant muslimske ungdommer. Programskaper Martin Jensenhar oppsøkt en rekke ghettomiljøer og intervjuet ungdommene om deres oppvekstforhold og religiøse oppdragelse.

Det store flertallet gir uttrykk for et ønske om å bli integrert i det danske samfunn. Men de møter motstand hos både foreldre og imamer.

Bare et fåtall ungdommer har valgt å være med i TV-serien, og flere av disse er anonymisert.

Det er ikke vanskelig å skjønne frykten. Kritiske muslimer i Danmark lever utsatte liv. Den tidligere imamen Ahmed Akkari flyttet av sikkerhetsmessige grunner til Grønland etter å ha tatt et oppgjør med sin egen islamistiske bakgrunn.

OPT_afp000674482_doc6e5l4okkodt1j3iiieki-9xAYyFAapT.jpg Foto: Trygve Indrelid

Yahya Hassan har opplevd to turbulente år med drapstrusler og politibeskyttelse etter at han kritiserte eget oppvekstmiljø i en sviende diktsamling. Han er nå i ubalanse og sitter for tiden i varetektsfengsel.Siste nytt om Yahya Hassan:

Les også

Nå sultestreiker den fengslede dikteren

Modige muldvarper

TV 2 har tatt sine forholdsregler. De er grundig anonymisert, journalistene som gjør grunnarbeidet i Moskeerne bag sløret . Ikke bare er de rekruttert fra utlandet. «Fatma» og «Mohammad» er utstyrt med oppdiktede historier om sin bakgrunn og sitt «ekteskap». De får råd av den egyptiske journalisten Hind Fraihi, som har operert «under cover» i bydelen Molenbeek i Brussel.

Hele prosessen blir presentert i en thrilleraktig sekvens i den første av de tre episodene. Kameraene sys inn i tøyet til Fatma og Mohammad. TV 2 følger etter dem med nok et skjult kamera. På hennes første besøk i den lokale klesbutikken, blir Fatma rådet til å kjøpe en heldekkende abaya til bruk i moskeen. Deretter går det slag i slag med undergravende råd og henstillinger.

Nødvendig kompetanse

Av fare for å bli gjenkjent er begge journalistene ute av Danmark nå. Her hjemme kan Kadra Yusuf fremdeles risikere å bli slått ned på åpen gate, seksten år etter den kontroversielle episoden av Rikes tilstand på norsk TV 2. Yusuf avslørte – med skjult kamera – at norske imamer støttet omskjæring av jenter.

Vi kan kalle dem varslere eller journalistiske pionérer. Offentligheten er helt avhengig av deres språklige og religiøse kompetanse for å avdekke hva som skjer i lukkede muslimske miljøer.

Når nå stadig flere europeiske land vurderer straffetiltak mot undergravende moskeer, er det derfor avgjørende at slike tiltak ikke bare blir politiske markeringer, men gjør det enklere for kritiske stemmer og ungdom i opposisjon.

For det finnes en minoritet i minoriteten som er villig til å ta store sjanser for å fremme integrasjonen av europeisk innvandrerungdom.

 • Aftenposten følger debatten om parallellsamfunn, religiøs ekstremisme og dobbeltmoral i moskeene:
Les også

- Jeg blir stadig overrasket over hvor ille det kan være

Les også

Grete Brochmann: Folk må ikke få skape et samfunn i samfunnet

Les også

Her svarer imam Shah på hvorfor han deltok i minnemarkering for drapsmann i Pakistan

Les også

- Han bør si opp sin jobb som imam

Harald Stanghelle:

 1. Les også

  Vi er i det krigerske hjørnet nå. Da er det klokt av PST-sjefen å snakke om dem vi må ta «inn i armkroken».

Les mer om

 1. Kultur
 2. Integrering
 3. Islam

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Jeg må bidra til å endre det bildet verden har av islam»

 2. KULTUR
  Publisert:

  Kjetil Rolness: Driver NRK propaganda for islam? Svaret er nei.

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Behandlingen av Kadra Yusuf i Østfold viser hvor galt det går

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  Har prøvd å bli skilt i to år

 5. KRONIKK
  Publisert:

  Seyran Ates er en sekstiåtter i islamsk kamuflasje

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Wahhabismen utfordrer våre friheter | Carl Schiøtz Wibye