Kommentar

Klam politisk sommer i USA | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator

Donald Trump og Mike Pence skal overbevise republikanernes landsmøte om at de er de rette til å sikre et politisk maktskifte i USA. Politidrapene kan styrke dem. Foto: JOHN SOMMERS II / X00264

CLEVELAND (Aftenposten) Nye politidrap kan samle republikanerne rundt behovet for et maktskifte. I dag åpnet landsmøtet.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Politimennene var knapt skutt i Baton Rouge, Louisiana, søndag ettermiddag. Ingen kobling var etablert til drapene på politifolk i Dallas i forrige uke, og heller ikke til politiets drap av en svart mann i nettopp Baton Rouge før det igjen.

Donald Trump trengte ikke noe av dette. Han var raskt ute på Facebook: «Vi sørger over politifolkene som ble drept i Baton Rouge i dag. Hvor mange politifolk og andre må dø på grunn av manglende lederskap i vårt land. Vi krever lov og orden.»

Angriper Obamas lederskap

Trump visste hva han gjorde. Han antok det var en sammenheng, og var klar over at de fleste andre antok det samme. Bekreftelsen kunne komme senere.

Les også

Den ubekvemme kandidaten | Frank Rossavik

Så gikk han løs på Barack Obamas manglende lederskap. Også der tenker mange som ham: Obama lovet å samle landet, bygge ned motsetninger, men har gjort det motsatte.

Nesten like ille: Etter drapene på de fem politifolkene i Dallas, talte Obama på en minnestund og hevdet at «vi er ikke så splittet som det ser ut.»

Over det ganske land ristet folk på hodet og fikk bekreftet sitt inntrykk av den fjerne presidenten som ikke aner hva som foregår i landet han leder. Ikke alle amerikanere tenker slik om Obama, selvsagt, men mange nok til at Donald Trump kan slå Hillary Clinton i november.

Som Nixon i ’68

Fortsetter det slik utover sommeren og høsten med nye drap, med mer eller mindre tydelige rasemotiv, vil valget finne sted i et klima så giftig at selv en mann som Donald Trump kan fremstå som passende motgift. Han fremstiller seg som lov og orden-kandidaten, slik Richard Nixon gjorde i 1968, året da Martin Luther King og Robert Kennedy ble drept, og da stemningen ikke var så ulik den i år.

Les også

Tragedier som den i Dallas kan gi økt stress, depresjon og rusmisbruk | Frank Rossavik

Donald Trump er vel å merke ikke hemningsløs i sine utspill nå. Etter drapene i Dallas var han nøye med å vise forståelse for svarte amerikaneres uro over diskriminering. Han prøver å opptre som en seriøs presidentkandidat, så langt en mann med hans temperament greier å gjøre det.

Partifolk unnlater å møte opp

Republikanernes landsmøte starter i Cleveland i dag, mandag. Stemningen er underlig. Mange partifolk kommer ikke på møtet engang, både toppfolk og andre. Jeg har kontakt med flere som uteblir av ulike grunner. Noen har tatt en pause som republikanere «til Trump har gått over», som en av dem skrev. Andre skal være lojale og stemme på ham, men orker ikke å juble for ham på landsmøtet.

Hotellene i byen var fullbooket før nominasjonen var avgjort, nå meldes det om ledige rom.

Spenningen foran disse fire dagene handler om hvordan Donald Trump tilpasser seg sitt parti og hvordan partiet tilpasser seg ham. Selv om hans folk er i flertall her, er det nok av delegater som egentlig ikke kan fordra ham. Men så er nå situasjonen som den er, og ingen vil ha Hillary Clinton som president heller.

Sterkt ønske om maktskifte

Politidrapene kan hjelpe landsmøtet, på sitt perverse vis. Stemningen blant delegatene blir ikke bedre av dem, så galt er det ikke, men de kan forsterke følelsen av at landet trenger et maktskifte og at republikanerne derfor må slutte rekkene for å sikre at det kommer.

Flere kommentarer av Frank Rossavik:

 1. Les også

  Trump kan presse frem EU-hær | Frank Rossavik

 2. Les også

  Forgjengelighetens politiske kraft | Frank Rossavik

 3. Les også

  NATO gjør hva alliansen må | Frank Rossavik

Les mer om

 1. Cleveland
 2. Donald Trump
 3. Hillary Clinton
 4. Dallas
 5. USA

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Republikanerne har kun Clinton-hatet å håpe på | Frank Rossavik

 2. VERDEN
  Publisert:

  Fem ting vi kan forvente å se i løpet av Trump-kroningen denne uken

 3. VERDEN
  Publisert:

  - Om jeg kan si noe hyggelig om Hillary Clinton? «Farvel! Håper ikke døren treffer deg på vei ut»

 4. VERDEN
  Publisert:

  Obama: – Dette valget handler om hvem vi er

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Hvis Trump ligner på noen, er det «Tricky Dick» | Frank Rossavik

 6. VERDEN
  Publisert:

  Trump-opprør kneblet på republikanernes landsmøte i Cleveland