Kommentar

Rasisme på amerikansk | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator
Donald Trump kjemper for å bli USAs neste president.

Trump er plump, for som regel spilles rasekortet mer subtilt. Dessuten er det ikke rasisme, alt som ser slik ut.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I 1964 var Barry Goldwater fra Arizona blant senatorene som stemte nei til en av de første viktige borgerrettslovene i USA.

Civil Rights Act ble likevel vedtatt, og forbød å forskjellsbehandle svarte ved stemmeurnene, samt raseskille på skoler, arbeidsplasser, transportmidler og andre offentlige arenaer.

Les også

Trump skremmer vannet av flere republikanere i Sør-Carolina

Goldwater er ingen hvem som helst. Han var republikanernes presidentkandidat det samme året, altså i 1964. Da tapte han stort mot Lyndon B. Johnson (D) fra Texas, men vant fem av sørstatene som demokratene til da hadde dominert. Goldwater var mer høyreorientert enn tidligere republikanske kandidater, og regnes som en forløper for Ronald Reagan, partiets store idol i dag.

Ikke rasist

Rasisme var utvilsomt en grunn til at Goldwater vant fem sørstater i 1964. Det var i denne regionen bruken av slaver importert fra Afrika var mest utbredt før den amerikanske borgerkrigen, og på sekstitallet ble svarte fortsatt diskriminert i stor stil her. Borgerrettsloven av 1964 skulle nettopp bringe en slutt på dette. Mange hvite elsket Goldwater fordi han stemte nei.

Men var Barry Goldwater selv rasist? Svaret er nei. I årene forut for den politiske karrièren var han pilot og yrkesmilitær, og han hadde spilt en pådriverrolle for å avskaffe raseskillet i det amerikanske flyvåpenet.

Privat er privat

Poenget hans var at føderalstaten skulle avskaffe diskriminering på områdene der denne hadde kompetanse, altså for eksempel i USAs væpnede styrker, men ikke tvinge hverken delstatene eller private næringsdrivende til å følge sin vilje. Det måtte stater, selskaper og individer gjøre selv – USA var jo frihetens land.

En restaurant var som et privat hjem, ifølge Goldwater. På samme måte som enhver kunne nekte å slippe en person med en annen hudfarge inn i stuen sin hjemme, måtte en restauranteier kunne bestemme hvem han ville servere.

Les også

Jeb Bush la ut et bilde av en pistol på Twitter

Ulike spørsmål om «rase» gjennomsyrer amerikansk politikk, men Goldwaters stemmegivning i 1964 illustrerer kjernen.

Noe annet

Nesten alle meningsytringer som ligner mistenkelig på rasisme, vil bli forklart eller bortforklart som noe annet: En tro på delstatenes grunnlovsfestede selvråderett, jevnfør Goldwater. Et forsvar for den private eiendomsretten, jevnfør Goldwater. En redsel for kriminalitet, med underforstått henvisning til at svarte amerikanere er overrepresentert i visse statistikker. En frustrasjon over at altfor mange amerikanere har gjort seg avhengige av offentlige velferdsytelser, noe det er en vanlig oppfatning at svarte er særlig tilbøyelige til.

Les også

Eks-presidenten angrep Trump, uten å bruke navnet hans

Og når en amerikaner blir utfordret om USAs svært så frie våpenlover, vil han gjerne svare at de fleste drap i USA skjer innenfor bestemte kriminelle miljøer. Han behøver ikke å si det rett ut, alle vil straks tenke «svarte miljøer».

Rene rasister finnes

Om det er sant, og hvor sant det eventuelt er, spiller ikke så stor rolle. I amerikansk politisk debatt, særlig blant konservative hvite, oppfattes svarte mennesker som kriminelle eller velferdssnyltere eller begge deler, mens den føderale staten bare venter på å gripe inn på de svartes vegne med tvang mot stater, selskaper eller borgere.

Les også

Trump har gjort det stuerent å være rasist i USA

Selvsagt finnes det blankskurte rasister i USA, altså folk som tror på den hvite rases overlegenhet. Noen slike white supremacists finnes blant dem som støtter Donald Trump, mannen som sier alt rett ut, også hvis det er åpenbart rasistisk. Hans stempling av mexicanere som voldtektsmenn ga for eksempel en entusiastisk støtteerklæring fra det nazistiske nettstedet «The Daily Stormer».

Forklaring og bortforklaring

Men de fleste politikere og velgere vil altså vise til at det ikke handler om rasisme når de sier noe som kan oppfattes slik, det handler om andre viktige prinsipper eller hensyn: Individets frihet, USAs sikkerhet, behovet for å unngå snylting på føderalstaten, noe annet.

I mange tilfeller vil dette bare være en bortforklaring. I andre tilfeller vil det være sant, for Barry Goldwater er ikke mindre typisk amerikansk enn Donald Trump.

Les flere av Frank Rossaviks kommentarer:

Les også

 1. Vesten er på vikende front

 2. Russerne har rett, verden er i en ny kald krig

 3. New Hampshire forkludrer bildet

 4. Kaospiloten Sylvi Listhaug

 5. Trump er for venstrevridd for mange amerikanere

 6. Pytt, det var bare en bombe

Følg Rossavik på Twitter.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Kultur
 3. Rasisme
 4. USA