Kommentar

Sverigedemokraterna desinfiseres | Odd Inge Skjævesland

 • Odd Inge Skjævesland

Foto: Inge Grødum

På gli. De er langt fra stuerene, men Sverigedemokraterna får langsomt nærme seg borgerlige partiers kjøkkeninngang.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Visby, Gotland

«Jeg elsker Sverige!»

«Jeg tror på Sverige!»

«Sverige er fantastisk.»

«Sverigevenner: Vi er venner av Sverige!»

Sitatene er hentet fra fire forskjellige partiledere under Almedalsveckan, alle Arendalsukers mor, som ble avsluttet i Visby søndag kveld. Kun det siste er fra Jimmie Åkesson, leder for innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD).

Ved to svenske valg på rad har ingen blokk fått flertall. SD er den tredje blokken, og deres store velgerflokk er stabil. Det er med Jimmie Åkesson som med arvesynden: de syv andre partiene i Riksdagen blir ikke kvitt ham.

Noe av Åkessons suksess gir avtrykk i flere partiers retorikk. Og politikk. Tidligere het det at de andre ikke ville ta i SD med ildtang. Etter som tiden går blir det nesten umulig å la være å snakke normalt med partiet som med sin størrelse har mast seg fram til en mye strengere svensk innvandringspolitikk. Men en mer tradisjonell kontakt i Riksdagen skjer neppe før tidligst etter neste valg.

Åpne hjerter

16. august 2014: Statsminister Fredrik Reinfeldt ber det svenske folket om å ha tålmodighet med flyktningene og “öppna era hjertan”. En knapp måned senere taper Allianseregjeringen han leder valget.

1. juli 2015: Jimmie Åkesson angriper alle de andre partilederne i Almedalen, utenom lille Kristdemokraternas leder.

7. juli 2016: Åkesson kritiserer kun statsminister Stefan Löfven og Liberalernas (tidligere Folkpartiet) Jan Björklund. Sistnevnte fordi han vil ha mer EU etter Brexit.

Reinfeldt mener fortsatt at Åkesson har bragt hatet inn i svensk politikk. Likevel følges Reinfeldts kraftsalver ikke opp av etterfølgeren som Moderaternas partileder, selv om Anna Kinberg Batra holder minst en armlengdes avstand.

Vanskelig forhold

Forholdet til Sverigedemokraterna plager de borgerlige, og volder minst like mye hodebry som konkrete saker de er uenige om seg imellom. Kinberg Batra bruker mer enn SDs nynazistiske inspirasjon i fortiden for å vende tommelen ned for samarbeid. Hun viser også til at SD vil ha Sverige ut av EU og gjerne foreslår mer penger til dem som ikke jobber. Slik plasserer de borgerlige SD på rødgrønn side.

For Reinfeldt holdt det imidlertid med innvandringspolitikken. Han virket mer uforsonlig overfor SD enn Kinberg Batra gjør. Selv om hun utvider argumentrekken mot et SD-samarbeid, ville hun ikke ha sagt “öppna era hjertan” i 2014. Hun gir seg selv større manøvreringsmuligheter i 2018 enn Reinfeldt overhode var interessert i å ha.

Publikum buer ikke lenger mot Åkesson i Almedalen, og kritikken fra politiske motstandere er heller ikke hva den var. Forvandlingen i svensk politikk kan illustreres av at distriktsstyret i Stockholm SSU, Oslo AUFs kolleger, kaller migrasjonspolitikken til regjeringen ledet av deres moderparti for rasistisk.

Fra vondt til litt bedre

Snart halvveis til neste valg går likevel mye i overraskende riktig retning for statsminister Löfven. Svensk økonomi peker oppover, arbeidsløshetstallene går ned og de fleste velgere støtter regjeringens innstramninger overfor flyktninger og innvandrere. I en rekke vanskelige saker, om bl.a. energi, terrorisme og forsvar, har Löfven fått til blokkoverskridende avtaler. Sveriges inntreden i FNs sikkerhetsråd er også en fjær i hatten.

Halvveis i den forrige perioden ledet den rødgrønne opposisjonen suverent på meningsmålingene. Nå ligger den blå opposisjonen bare så vidt foran rød blokk. Slikt gir grunn til optimisme for Löfven. Svenske velgere ønsker en blokkbasert regjering, og har en tendens til å lene seg mot den regjerende blokken når det nærmer seg valg. Det er hensiktsløst å utpeke en favoritt til valget i 2018.

Eksisterer Alliansen?

I sin tale sist uke nevnte Kristdemokraternas leder ikke Alliansen, som partiet har vært en del av, med ett ord. Liberalernas Björklund snakket om Allianse-seier i 2018 kun én gang, og da koblet til et nær ultimativt krav om mer til forsvaret. Kinberg Batra etterlyser et klart lederskap i Sverige, men sliter selv med å bære staur.

Alliansen spriker tidvis som en blekksprut. Hvor tett de fire partiene vil gå inn i valgkampen om to år er høyst uklart. Lidenskapen er borte hos de borgerlige.

Når Reinfeldts åpne hjerter lukkes, kan kjøkkeninngangen langsomt åpnes på gløtt for Jimmie Åkesson.

Det er med Jimmie Åkesson som med arvesynden: de syv andre partiene i Riksdagen blir ikke kvitt ham.

Les mer om

 1. Sverigedemokraterna
 2. Sverige
 3. Stefan Löfven

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Hvem er hvem i svensk politikk? Hvilken partileder har norsk far? Og hvem av dem har norsk mor?

 2. VERDEN
  Publisert:

  Borgerlig krise i Sverige - Moderaterna vil forhandle med Sverigedemokraterna

 3. VERDEN
  Publisert:

  Ulf Kristersson stemt ned i Riksdagen

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  De svenske Moderatarna: Fra grunnmur til kvikksand | Odd Inge Skjævesland

 5. VERDEN
  Publisert:

  Politisk kaos kan ende i nyvalg

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Ingen selvfølge at partilederne klarer å vise velgerne at Sverige har et politisk system som er forståelig og rimelig