Kommentar

NATO gjør hva alliansen må | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator

Litt her og litt der. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg må spre ressursene han har. Foto: JERZY DUDEK / X03036

Toppmøte. Ingen tror Vladimir Putin vil erobre Europa. Det handler om mindre trusler, som likevel er alvorlige.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Warszawa

Noen ganger kan politikk foregå som i en tegneserie av den enkle sorten. Like før toppmøtets start, holdt generalsekretær Jens Stoltenberg en utendørs pressekonferanse. En journalist fra russisk tv tok ordet, og spurte om det ikke var NATO som rykket stadig nærmere Russlands grenser, og om Stoltenberg virkelig trodde at Russland ville angripe Polen eller noen andre NATO-land.

Stoltenberg svarte like skjematisk at alliansen hadde vokst fordi selvstendige, demokratiske land ønsket medlemskap, at Russlands intervensjon i Ukraina var hovedårsak til den spente situasjonen og at NATO nå kun gjorde hva som var nødvendig for å møte sterk russisk opprusting.

Man kunne smile litt av opptrinnet, eller kvele et gjesp.

Les også

NATO-sjefen er oppe til eksamen. Her er ekspertenes dom over Stoltenberg.

Politiske soldater

NATO skal altså utplassere små enheter i sine østlige medlemsstater, såkalte snubletråder: 4000 soldater fordelt på fire land. Norge vil bidra med med et par hundre.

Soldatene vil ikke kunne stanse en eventuell russisk invasjon, men kan bremse den. Fremfor alt har de en politisk funksjon: De skal fortelle statene med grense mot Russland – samt Russland selv – at alliansen vil forsvare dem.

Den russiske propagandaen er i full sving med å gi inntrykk at NATO opptrer aggressivt og har offensive hensikter. Det er selvsagt vås, men det kan saktens være verdt å diskutere om NATO opptrer riktig.

Les også

Lodgaard advarer mot overdreven russerfrykt: Russland har bare åtte prosent av NATOs forsvarsbudsjett

Overdrevet trusselbilde?

Både seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen, nå tilknyttet Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) medgir at det er urovekkende trekk ved Russlands handlingsmønstre, men poengterer samtidig at trusselen ikke må overdrives.

Russlands forsvarsbudsjett er mindre enn det samlede forsvarsbudsjettet til de tre største europeiske NATO-landene (Tyskland, Frankrike og Storbritannia), sier Diesen til NRK. I tillegg kommer jo USA, verdens største militærmakt.

Det finnes ulike estimater for den russiske militærmaktens størrelse, alt avhenger av hva man teller. Uansett er den en av verdens største, ikke minst takket være et svært atomvåpenarsenal. Men dette er ikke suspekt i seg selv, for Russland har også verdens største areal å forsvare – og mange vanskelige grenser.

Les også

Aftenposten mener: NATO må vise styrke

Rimelig forsikring

Så nei, man skal ikke overdrive. Det finnes klare tendenser til en ny kald krig, men fortsatt bare tendenser. Russlands svake økonomi gir heller ikke råd til en krig av særlig omfang.

Men sett fra Latvia eller Polen er truslene alvorlige nok. Vladimir Putins aggressive snakk og intervensjonen i Ukraina gir frykt for at han kan gjøre noe lignende hos dem.

Putin kan også tenkes å ha interesse av det, for å teste NATOs vilje til virkelig å forsvare sin ytre grense og for å tvinge alliansen til å bruke ressurser i øst, slik at den ikke kan gjøre så mye andre steder i verden.

Slik sett kan de i utgangspunktet puslete «snubletrådene» i øst også være en rimelig forsikringsordning: Russerne vil vite at de raskt kommer i klinsj med NATO-soldater. Når egne soldater er utsatt, vil det ligge et sterkere press på den vestlige alliansen til å sende forsterkninger. Det gjør en intervensjon i Baltikum mye mer risikabel for Russland enn den i Ukraina.

Les mer om

 1. Vladimir Putin
 2. Jens Stoltenberg
 3. Nato
 4. Russland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Stor NATO-øvelse i Østersjøen provoserer Russland

 2. VERDEN

  Lodgaard advarer mot overdreven russerfrykt: Russland har bare åtte prosent av NATOs forsvarsbudsjett

 3. VERDEN

  Trump kommer til NATO-toppmøte i mai

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Øvelsen viser en verden i endring

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Viktig å hegne om og styrke NATO

 6. KOMMENTAR

  NATO vil gi Norge ansvar mot øst