Kommentar

Du er ikke nødvendigvis idiot om du er skeptisk til vaksiner. Men du er smittsom.

  • Ingeborg Senneset
    Ingeborg Senneset
    Journalist
Noen få skjermdumper fra Facebook, et av de sosiale mediene som ønsker å bekjempe falsk informasjon om covid-19.

Å spre konspirasjonsteorier og feilinformasjon om vaksiner er som å hoste andre midt i fjeset.

Vaksinemotstandere har kalt meg «naiv» og «godtroende». Og de hadde litt rett.

Jeg har nok tenkt at dersom det kom en ny trussel, en ny sykdom, et virus uten vaksine, ville pipen få en annen lyd.

Så naiv var jeg.

Vaksinemotstand har eksistert like lenge som vaksiner og har igjen og igjen gitt fatale utfall. Men med koronaviruset rakk motstanden å komme før en eventuell vaksine er på markedet.

Mennesker er ikke spesielt gode på risikovurderinger.

Det er forståelig at risikoen for bivirkninger, samme hvor forsvinnende liten, kan overskygge farene ved en sykdom min generasjon kanskje aldri har sett med selvsyn, som polio, eller en plage som omtales med det tilforlatelige begrepet barnesykdom, som meslinger.

Det er til å forstå at det kan virke skremmende å la en fremmed injisere noe du ikke helt vet hva er inn i kroppen, spesielt på et lite barn i vekst. Legg til erfaringen fra svineinfluensaen, hvor bivirkningen for mange nok sitter hardere enn virkningen.

Forståelig, men farlig.

Billedmanipulasjon og antivaksinepropaganda med forretningsmann og folkehelseforkjemper Bill Gates som skrekkfilmfigur.

En forbannet velsignelse er undertittelen på Bjarne Bjorvatns murstein, Vaksiner. Bjorvatn er professor i medisin og spesialist på mikrobiologi og infeksjonsmedisin, og var konsulent i vaksineavdelingen i Verdens helseorganisasjon i perioden 1998–2013.

Boken ble til i forargelse over voksende vaksineskepsis. Bjorvatn beskriver nøkternt alle de viktigste vaksinene vi har og går gjennom påstandene om alvorlige bivirkninger i ulike land.

Fordi vaksiner virker så godt, forsvant sammenligningsgrunnlaget.

Frykten for bivirkning kunne vokse seg større enn frykten for fravær av virkning. Det ga konspirasjonsteoretikere, populister, homeopater og andre en kjærkommen åpning for sine «tilbud» og skremsler.

Eksisterer ikke, men er imot

De fleste sier «når» det kommer en vaksine mot det nye koronaviruset, men det er mer presist å si «hvis». Kanskje vil historien om sars-cov-2 ligne mer på hiv, som gikk fra skrekkvirus til noe man kan behandle.

Det er ingen garanti for at det kommer en vaksine eller hvor godt den vil beskytte.

Likevel er det gateprotester mot den ikke-eksisterende koronavaksinen.

Likevel arrangeres underskriftskampanjer mot en ikke-aktuell massevaksinasjon.

Likevel oppgir et utall mennesker at de ikke vil ta vaksinen dersom den kommer.

Angst og antivaksinepropaganda sprer seg. Og det virker.

Som Aftenposten skriver i dag, er det flere land hvor under halvparten tror at vaksiner er trygge. Folkehelseinstituttet sier at de har sett lite «smitte» av vaksineskepsis fra andre land over til Norge, men det er grunn til å være på vakt.

Tsunamien kommer

WHO advarte før koronaen mot en pandemi. De advarer også mot en infodemi.

En «tsunami av mer eller mindre pålitelig informasjon, desinformasjon, falske nyheter, rykter og konspirasjonsteorier», som førsteamanuensis Bente Kalsnes ved Nupi oppsummerte det.

«Denne vaksinen vil med STOR sannsynlighet bli den største medisinske skandalen i hele menneskets historie», påstår en av bloggene som protesterer høylytt (og prematurt) mot koronavaksinen og deles i grupper og tråder.

Vanlige artikler fra såkalt «mainstream media» deles også, men kun dersom budskapet «stemmer».

Offisiell informasjon fra WHO og Folkehelseinstituttet blir delt med «oversettelser» og «avsløringer» av hvordan disse institusjonene «lurer» deg.

På internett spiller vaksinemotstandere gjerne med langt sterkere kort enn en medisinsk ekspert. Følelser flyr lettere og raskere enn fakta.

Kjendiseffekten

Tidligere skuespiller Henriette Lien delte feilinformasjon om koronaviruset med sine nesten 59.000 følgere. Overgikk rekkevidden for hennes fortelling i kamera Faktisk.nos gjennomgang?

Tatoveringsartist Kat von D fikk 752.000 likes for å kunngjøre at hun ikke ville vaksinere sitt barn. Hvor mange når en enkelt helsesykepleier med motsatt budskap?

Angst og antivaksinepropaganda sprer seg. Og det virker, skriver Ingeborg Senneset.

Alle er sin egen redaktør og bærer et ansvar for dryppene de farger andres vann med når de skal være «kjerringa mot strømmen». Den karismatiske eks-legen Andrew Wakefield kan kalles skrekkeksempelet på hvor galt det kan gå.

Les hele saken med abonnement