Kommentar

Gratis barn for nordmenn flest!

 • Inger Anne Olsen

Kristin Vinje leder et utvalg som skal utforme Høyres kunnskapspolitikk for fremtiden. Signe Dons

Det høres ut som et dekret fra et diktatur, men er et forslag fra en norsk høyrepolitiker: Gratis barnehage og SFO til alle barn. Ingenting til dem som vokser opp hjemme.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hør her: Hvis vi går med på at barnetrygden fjernes, skal alle barn få gratis barnehage og alle kan slippe å betale i SFO. Hvis foreldre likevel velger å ha barna hjemme er de sannsynligvis fri til det – men på egen bekostning. Det foreslår stortingsrepresentant Kristin Vinje (h). Tidligere finansbyråd i Oslo, som nå leder en gruppe i Stortingets Utdanningskomité som utreder barnetrygdens fremtid.

Verre for de fattigste

Å fjerne barnetrygden vil gjøre det verre for landets fattigste barnefamilier. Også barna kan få det verre. Ikke på dagtid, hvis de kan gå i gratis barnehage og i SFO, og slik få en videre horisont enn de kanskje ville fått hjemme.

Etter arbeidstid er det hjem til en familie som kan være rik på kjærlighet, men enda fattigere på kroner enn før

Men etter arbeidstid er det hjem til en familie som kan være rik på kjærlighet, men enda fattigere på kroner enn før. Forsvinner barnetrygden, mister en trebarnsfamilie nesten 3000 kroner måneden.

En stor andel av de fattigste familiene er én-inntekts innvandrerfamilier, og politikernes tanker er at da kan mor gå ut i arbeidslivet, og så vil alt bli bedre.

De heldigste og best skolerte mødrene er forlengst i jobb, andre forsøker. Med to familieinntekter og barna i barnehage er familien bedre stilt. Samfunnsinnsikten og familieøkonomien er bedret, integreringen er gjennomført.

 • Hør denne og andre interessante saker fra uken bli diskutert i ukens Aftenpodden her.
  Men vi kan ikke late som om vi ikke vet om analfabetene, som kan være intelligente, flinke husmødre, gode mot barna, men ha store problemer med å få selv den minste jobb.

Mange av dem har gått på kurs, med en enorm prosess foran seg. Og mens de strever med å komme så langt at de kanskje kan få en jobb, fortsetter barna å vokse opp i fattigdom.

Den evinnelige integreringen

Det hevdes at ordningen man styrke integreringen. Å skyve integrering foran seg for enklere å få gjennomslag for generelle ordninger er aldri noen god idé. Ikke denne gangen heller.

Å skyve integrering foran seg for enklere å få gjennomslag for generelle ordninger er aldri noen god idé.

Og mange innvandrerfamilier har tross alt en brukbar økonomi, og velger likevel å ikke sende barna i barnehage. Det vil de antagelig fortsette med, de har jo allerede tatt et valg, og har råd til det.

Hvor mye er 970 kroner?

Barnetrygden har vært et fast prinsipp i norsk familiepolitikk siden den ble innført for 72 år siden. Skiftende tider kan kreve nye måter å gi støtte til barnefamilier, og for noen betyr 970 kroner pr. barn pr. måned ingenting. For andre er det helt nødvendige penger.

Hvem vil si nei til gratis barnehage?

Mens kontantstøtten er lønn til foreldre som passer sine egne barn, og en aktiv motvekt mot barnehagene, er dette nye forslaget nærmest en innføring av obligatorisk barnehage.

Det oppsiktsvekkende ved Vinjes forslag – som langt fra er ferdig ennå – er at hun med åpne øyne vil innføre en samfunnsform der det mer eller mindre forutsettes at barn mellom ett og ti år tilbringer mesteparten av sin våkne tid i en institusjon.

Og likevel vil kanskje det store flertall barnefamilier svare et rungende ja. For hvem sier nei til gratis barnehage?

Tenk å kunne bytte barnetrygden mot de langt høyere regningene fra barnehage og SFO.

Tenk å kunne bytte barnetrygden mot de langt høyere regningene fra barnehage og SFO. Og når den minste passerer ti år og ikke lenger har bruk for SFO, har forhåpentligvis familien forlengst glemt at det fantes noe som heter barnetrygd.

En velsignelse

En god barnehage og SFO er en velsignelse for de fleste barn, også for foreldrene. Mange barn og foreldre står i takknemlighetsgjeld til tidligere SV-leder Kristin Halvorsen, som brettet opp ermene og sørget for både full barnehagedekning og makspris.

Så hurra for gode barnehager og for dagens barnehagedekning!

Men én ting er å gi alle foreldre et tilbud som de har råd til å vurdere. En annen ting er å ta bort et gode – barnetrygden – og gi pengene til barnehage og SFO.

Både dumme og fattige?

Professor Knut Halvorsen ved Sosialforsk på Høgskolen i Oslo sammenligner forslaget om å fjerne barnetrygden med de gamle holdningene om at fattige ikke vet hvordan de skal bruke penger, derfor må de få tjenester i stedet.

Det er en viktig advarsel, for slike holdninger lever i beste velgående. Skal barnetrygden endres, bør den økes, og ikke fjernes.

 1. Les også

  - Kutt i barnetrygden gir foreldre mindre valgfrihet

Les mer om

 1. Kultur
 2. Barnetrygd
 3. Politikk
 4. Integrering

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Høyre-ledelsen sender tungvekter for å stanse forslag om gratis barnehage

 2. NORGE

  Utvalg går inn for gratis barnehage, fjerning av kontantstøtten og behovsprøvd barnetrygd

 3. POLITIKK

  Overføringene til barnefamiliene økte med over 40 milliarder mens barnetrygden sto stille

 4. POLITIKK

  Høyres landsmøte sier ja til å beholde barnetrygden

 5. POLITIKK

  Foreldrene betalte 11.440 kroner i måneden for å ha Frida og Fanny i barnehage i 2001. I dag er prisen 5090 kroner.

 6. POLITIKK

  SV, Venstre og halve Høyres programkomité vil ha gratis barnehage. Løftet blir stadig billigere å innfri